Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 2
Sutra: 14° 18° 13
21. lipnja 2018.
Potpisano pismo namjere

Ličko-senjska županija u projektu sustavnog gospodarenja energijom

Potpisivanje ugovora u Ličko-senjskoj županiji /
Potpisivanje ugovora u Ličko-senjskoj županiji /
Autor:
Objavljeno: 17. ožujak 2011. u 19:28 2011-03-17T19:28:23+01:00

Cilj je ostvariti što manju  potrošnju energije i što veću uštedu sredstava namijenjenih za plaćanje energetskih  troškova.

GOSPIĆ Danas smo napravili prvi korak, ali bez  njega nema ni drugog, ni  trećeg, a ni cilja, istakao je  župan Ličko-senjske županije Milan Jurković prilikom  svečanog potpisivanja Pisma  namjere o sustavnom gospodarenju energijom,  skraćeno SGE projekt. Pismo  namjere potpisali su voditelj  projekta SGE Goran Čačić i  župan Jurković. Čačić je Jurkoviću uručio i Energetsku  povelju, deklaraciju predstavnika lokalne i područne  samouprave kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja  energijom na lokalnoj razini,  briga o zaštiti okoliša i racionalnom gospodarenju resursima.

Ovaj projekt provodi se u  Hrvatskoj u 102 lokalne jedinice od 2008. godine, a konačni je cilj ostvariti što manju  potrošnju energije i što veću  uštedu sredstava namijenjenih za plaćanje energetskih  troškova. U zgradama koje su  u vlasništvu županije znat će  se koliko se troši energije, na  što se troši i kako tu potrošnju  smanjiti. Projekt obuhvaća sve  zgrade kojima je vlasnik županija, a radi se o uistinu brojnim objektima, od same zgrade županije, preko zdravstvenih ustanova i školskih objekata do zgrada socijalne skrbi.  Sljedeći koraj je utvrđivanje  potroška svih oblika energije u  zgradama u vlasništvu jedinice regionalne samouprave,  osnivanje ureda koje će voditi  računa o provedbi projekta i  ekipiranje. Uspješna provedba  SGE projekta temelji se na uspostavi registra zgrada u vlasništvu županije, te uvođenju i  korištenju informacijskog sustava za gospodarenje energijom čime se kontroliraju podaci o utrošku energije. Svi  županijski objekti i oni objekti  za koje županija plaća račune  za energente bit će upisani s  građevinskim karakteristikama i trošilima unutar objekta.  Za sve te zgrade će se redovito  pratiti količina utroška energije kako bi se mogle utvrditi i  zaustaviti nepravilnosti. 

Ličko-senjska županija se  potpisivanjem Pisma namjere  aktivno  uključila u provođenje SGE projekta, koji je  dio nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti  u Hrvatskoj skraćeno nazvanog EE projekt koji već više  godina zajednički provode  UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog  fonda za okoliš. Predstavnica  UNDP-a Jelena Atlić McColgan istaknula je da su ciljevi  primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja  energijom, strateškog planiranja energetike i održivog  upravljanja energetskim resursima. Zadovoljenje svih tih  ciljeva trebalo bi pridonijeti  smanjenju troškova za energente i manjoj potrošnji energenata, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih  djelatnosti i poduzetništva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka