Spašavanje na Sjevernom Velebitu

Akcija HGSS-a: ozlijeđenog planinara nosili na leđima, mačetama krčili put

Portal Novilist.hr

Osim članova HGSS Stanice Gospić u akciji je sudjelovao i jedan djelatnik NP Sjeverni Velebit, te jedan djelatnik PP Velebit



GOSPIĆ Hrvatska gorska služba Stanica Gospić spašavala je 8. siječnja na Sjevernom Velebitu ,na području iznad Dundovića, planinara, vrsnog poznavaoca Velebita, koji je prilikom uspona doživio nezgodu i ozlijedio desni skočni zglob, objavljeno je na stranicama HGSS-a. Teren s kojega je spašavan planinar bio je nepristupačan i bilo ga je nemoguće transportirati u nosilima pa su ga članovi HGSS-a nosili na leđima, a tijekom transporta nosačima, koji su se redovito izmjenjivali, put se morao prosijecati mačetama što je dodatno otežavalo i usporavalo transport. 


Osim članova HGSS Stanice Gospić u akciji je sudjelovao i jedan djelatnik NP Sjeverni Velebit, te jedan djelatnik PP Velebit.


Nesretni planinar je tijekom prijepodneva, 8. siječnja, na Županijski centar 112, u Gospiću uputio poziv u pomoć. “Djelatnici Županijskog centra 112 su odmah u konferencijski razgovor spojili i dežurni telefon HGSS Stanice Gospić i ispunili sve preduvjete kako bi se moglo započeti s akcijom izvlačenja unesrećene osobe. Nakon obavljenog preliminarnog razgovora s unesrećenom osobom, vođa akcije gorskih spašavatelja utvrdio je da se unesrećena osoba nalazi za području Sjevernog Velebita, iznad Dundović poda, sjeveroistočno od Šegotske glavice. Ovo neurbano i nepristupačno područje je bez planinarskih i bilo kakvih drugih staza pa je najprije bilo potrebno locirati unesrećenog, a tek nakon toga planirati izvlačenje. Pretraživanje terena potrajalo je sat vremena nakon čega je krenuo transport”, opisan je ovaj događaj na stranicama HGSS-a.