Peto godišnje doba

Žejane i Mune ušle ‘u vreme od maškar’, pogledajte kako je bilo

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



ŽEJANE – Koliko črnega vina popiješ na Tri kralji, toliko ćeš nove krvi dobit to leto – kaže se u narodu, a ova se užanca na širem matuljskom području prenosi s koljena na koljeno. U Žejanama, mjestu u kojem se siječanjske temperature noću spuštaju do velikih minusa, narodna se predaja itekako poštuje, a običaj koji se ne zaboravlja jest i glasna zvonjava zvončara u prvim minutama blagdana Sveta tri kralja, u ovdašnjem govoru: na Tri kralji.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN



Tako je bilo i ove godine točno u ponoć na prijelazu s 5. na 6. siječnja, kada su žejanski zvončari, »mići i veli«, unatoč hladnoći i temperaturi koja se spustila na minus sedam, napravili tri noćna kruga po selu, za svakoga od tri kralja po jedan.




Uz crno vino i domaće kobasice, feštalo se u prostoru stare škole uz harmoniku »koliko je ki mogal« i na taj je način, u skladu s tradicijom, označen početak karnevala 2020. godine.



Premda će diljem Liburnije prema tradiciji to učiniti tek za desetak dana, odnosno 17. siječnja, na Antonju, na području Žejana i susjednih Muna koje su također već ušle u »vreme od maškar« je početak pusta već označen, a prvi su, na blagdan Sveta tri kralja, jučer u poslijepodnevnim satima krivca za sve nedaće tijekom proteklih 365 dana objesili Žejanci.


Pust im se zove Milko te u svom »znakovitom« imenu, nosi početna slova prezimena, odnosno imena kandidata koji su se u drugom krugu izbora natjecali za mjesto hrvatskog predsjednika.


Živio pust – čulo se na veseloj fešti u Žejanama gdje se okupio velik broj ljudi, kako onih koji ovakva zbivanja nikada ne propuštaju, »pusneh judi«, tako i onih koji će to tek postati.


Nakon što je pust Milko obješen »na pal«, fešta za sve uzraste je nastavljena u grijanom šatoru ispred stare škole uz grupu Lucky band i »dobro za pojist i popit«, a zatim se, kako tradicija nalaže, nastavlja u Munama.