Radovi na početku Šetališta Carmen Sylva

Zbog gradnje Ville Zora u Opatiji ostali bez prilaza, investitori tvrde da ne izlaze iz gabarita

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Investitor objekta Villa Zora i njegovi predstavnici Sergej Ivanov i Milan Švalm potvrdili su kako je čestica kojom prolazi cesta u njihovom vlasništvu i kako susjedi na parcelama ispod njih imaju pravo služnosti prolaza odnosno pravo na pristup svojim kućama



OPATIJA Novoizgrađeni objekt i radovi na samom početku Šetališta Carmen Sylva u Opatiji ponovno su zasmetali okolne stanare. U naselju Zora već gotovo dvije godine ruski investitor gradi veći objekt u odnosu na kuće u okruženju, »Villu Zoru«, zbog kojeg je još prošle godine bilo primjedbi susjeda koji su se žalili što im kran dizalice prolazi iznad kuće, a sada je stanarka ispod novoizgrađenog objekta ostala bez prilaza kući, kao i sedmero vlasnika drugih kuća na istom području.


– Od prosinca 2014. godine ne mogu normalno koristiti prolaz do kuće. Prilazna cesta za koju imam uredno upisano pravo služnosti prolaza je u tako lošem stanju, raskopana da je do moje kuće nemoguće doći pješke, a kamoli automobilom. Kući ne mogu prići ni dostavna vozila, poštu ne dobivam redovito, treba mi stići novi namještaj, a prolaza nema. Od prošlog tjedna uklonjeno je i improvizirano drveno stubište koje sam mogla koristiti za doći do kuće. Već dvije godine trpim, ali i razumijem situaciju na gradilištu. Svjesna sam da se građevinski radovi moraju izvršiti, da to podrazumijeva i buku i prašinu, ali ovu posljednju situaciju u kojoj mi je povremeno skroz zatvoren prilaz kući zbog ograde na gradilištu ne mogu tolerirati – govori Nela Sabo, mještanka naselja Zora s adrese Šetalište Carmen Sylve 24/2 pritom navodeći i čitav niz drugih problema s kojima je suočena zbog radova na susjednoj Villi Zori, a zbog kojih se obratila Gradu Opatiji i komunalnoj službi.


Isprojektirali cestu


Investitor objekta Villa Zora i njegovi predstavnici Sergej Ivanov i Milan Švalm potvrdili su kako je čestica kojom prolazi cesta u njihovom vlasništvu i kako susjedi na parcelama ispod njih imaju pravo služnosti prolaza odnosno pravo na pristup svojim kućama. Dodaju kako cesta koju su tamo zatekli nije bila u boljem stanju nego je ova trenutačna na gradilištu. Predstavnici investitora tvrde kako se ne žele osvrtati na izjave navedene gospođe, već na povijest događaja.




– Luksetić, kao investitor u objekte u kojima živi i gospođa Sabo, cijelu situaciju vrti i pokreće. Htio je i trudio se da mi kupimo te čestice na kojima se nalazi prometnica, mi smo preuzeli pravo služnosti no isključivo na pristup. Dokupili smo još komad zemljišta, htjeli smo ga kupiti zajedno sa susjednim mađarskim investitorom, no oni su odustali. Isprojektirali smo kvalitetnu prometnicu, pritom razmišljali i o susjedima i našim kupcima. Kod Luksetića u zgradi ima osam stanova, kod nas su dvadeset i dva stana, a naš pristup će biti s iste prometnice. Manji problem je taj da smo zadržali izgradnju prometnice zbog Mađara koji su trebali sudjelovati s nama – objašnjava Ivanov navodeći kako su u ovom momentu sve formirali, no kako u srcu turističke sezone ne mogu realizirati te teške radove pa čekaju jesen.


Financije su problem


– U rujnu ćemo još malo korigirati nagib terena i napraviti završni sloj. Po toj cesti auto sada može normalno voziti. Znači, s tehničke strane nema problema, ali postoji financijska strana problema. Mi imamo investitora koji sve to financira, međutim, s obzirom na cijelu situaciju, naš investitor nije u potpunosti zadovoljan, i malo stopira cijeli razvoj događaja. Na tom području, imamo zgradu Luksetića sa svim vlasnicima, imamo još jednog investitora ispod nas, koji isto treba pristup preko nas, znači ta sporna pristupna cesta je za sve građevinske parcele uokolo. Dvije godine sa svima njima u okruženju komuniciramo, postoji nerazumijevanje, stalno traže da nešto dodatno objasnimo, da se pričeka, da nemaju novca. Znači mi imamo pravo služnosti na pristup i s aspekta zakona svima smo sve omogućili, sada ljudski, ako želite po kvalitetnoj cesti doći doma zar ne bi trebali nešto novca za to platiti. Ova je cesta pristup i u našu zgradu, mi ćemo je pod obavezno dovesti u red, formalno smo susjedima osigurali pristup, no po nikakvom zakonu nismo obvezni za njih sve napraviti. Svim suvlasnicima pripremamo sada prijedlog, kako bi imali utemeljenu pravnu konstrukciju. Ako sve do devetog mjeseca riješimo, mi ćemo odmah sve napraviti. Ukoliko ne uspijemo s njima riješiti, investitor će pridržavati investiranje dok se ne proda većina stanova u našoj zgradi – objašnjava Ivanov, a na pitanje je li njihov objekt izgrađen izvan gabarita, dodaje kako je sve u skladu s urbanističkim planom, kako imaju sve dozvole i kako objekt mora proći tehnički pregled i dobiti uporabnu dozvolu da bi ga mogli prodavati.


– Nismo ludi da ubijemo vlastitu investiciju. Kada nešto želimo dodatno izgraditi ne kršimo propise već dokupljujemo zemlju – rekao je Ivanov koji vjeruje da će se vrlo skoro realizirati i gradnja »treće« opatijske ceste koja će značajno rasteretiti glavnu prometnicu za naselje Zora.


Procedura legalna


Boris Luksetić, predstavnik tvrtke Laurus Nobilis, samo je kratko rekao da ne vidi nikakav problem, potvrdio je da oni imaju pravo služnosti, da je cesta izmaknuta za deset metara i da će se najesen nastaviti radovi.


Da je po pitanju objekta Villa Zora sva procedura oko izdavanja dozvola bila legalna, potvrdila je i resorna pročelnica u PGŽ-u Koraljka Vahtar-Jurković.


– Građenje je odobreno sukladno odredbama važeće Odluke o izmjeni i dopuni Urbanističkog plana uređenja naselja Opatija, prema kojemu se predmetna lokacija nalazi unutar površine stambene namjene, planske oznake S7, unutar koje se dozvoljava izgradnja takve građevine. Odobreni gabarit građevine sukladan je svim lokacijskim uvjetima koje navedeni Plan propisuje pa tako i u pogledu pristupa građevne čestice na postojeću ulicu Šetalište Carmen Sylve u naselju Zora. S obzirom na to da se radilo o građevini koja neposredno graniči s više od deset nekretnina, stranke u postupku su na uvid u spis predmeta pozvane javnim pozivom, kako je propisano Zakonom o gradnji. Javni poziv je bio objavljen na oglasnoj ploči Ispostave u Opatiji te na našim mrežnim stranicama, a bio je izložen i na nekretnini za koju se izdavala građevinska dozvola. Na javni poziv nije se odazvala niti jedna stranka. Na kraju napominjemo da ovaj Odjel nije zaprimio zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za predmetnu građevinu pa nam nije poznato je li tijekom građenja eventualno došlo do odstupanja od odobrene dokumentacije – stoji u odgovoru pročelnice.