Beč u Opatiji

Završnica Bečkog tjedna u Opatiji: Uz modnu reviju i bal do pomoćni za bolesne građane

Aleksandra Kućel Ilić

Primamljivi kolači u novootvorenoj kavani opatijskog hotela »Palace« / snimio M. Aničić

Primamljivi kolači u novootvorenoj kavani opatijskog hotela »Palace« / snimio M. Aničić

Izložba u UP »Juraj Šporer« u Opatiji može se pogledati do 2. listopada, a danas će na terasi hotela »Kvarner« u večernjim satima biti organizirana humanitarna modna revija u organizaciji Lions cluba Opatija. U subotu će Opatija, najmanji grad na svijetu koji ga organizira, ugostiti Bečki bal



Bečkom tjednu u Opatiji koji traje do nedjelje, 25. rujna, sinoć se pridružio i Hrvatski muzej turizma i to uz izložbu »Young European Art« koju su u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« otvorili opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, te prof. Andreas Stadler, bivši direktor Austrijskog kulturnog foruma iz New Yorka i profesor na Odsjeku za primijenjene umjetnosti Sveučilišta u Beču. Naime, već treću godinu za redom Hrvatski muzej turizma u Opatiji partner je nagradi Red Carpet Art Award iz Beča, a riječ je o najvećoj austrijskoj umjetničkoj nagradi za mlade umjetnice i umjetnike, s ciljem pružanja medijske promocije, ali i financijske potpore na početku njihove karijere. Osnivači nagrade su slobodni umjetnik Manuel Gras i bečki tajnik za obrazovanje Marcus Schober, koji su 2009. realizirali ideju da se omogući mladim europskim umjetnicima međunarodna promocija, te osnovali nagradu Crveni tepih.



Osim navedenih događanja, za vrijeme trajanja Bečkog tjedna, određene hotelske kuće svoju gastronomiju inspririraju Bečom. Primjerice, Kavane Wagner i Continental nude 18 različitih načina pripreme kave, hoteli Kvarner i Palace Bellevue pravo su mjesto za kupovinu bečkih slastica, dok se u hotelu Mozart mogu naručiti slani i slatki bečki specijaliteti.



Antonia, Ivana i Bojan




– Velika nam je čast i zadovoljstvo da vas možemo ugostiti u našoj Opatiji, te na ovaj način pomoći mladim autorima da se afirmiraju u svijetu umjetnosti. Do kraja godine, Opatija će dovršiti izgradnju Kulturno-turističkog centra, pa će se stvoriti uvjeti i za još veći broj kvalitetnih umjetničkih programa – rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i najavio da će na otvorenju KTC-a gostovati bečke operne zvijezde u pratnji hrvatskog orkestra.


Publiku koja je došla na otvorenje izložbe pozdravila je i v.d. ravnateljice Hrvatskog muzeja turizma Nataša Babić, istaknuvši još jednom važnost ulaganja u mlade talente i pružanja uvjeta da se predstave javnosti, a govorili su još i prof. Andreas Stadler, te Manuel Gras.


Prošle je godine prvi puta nagradni natječaj Red Carpet održan i u Hrvatskoj te je upućen poziv mladim umjetnicama i umjetnicima iz Primorsko-goranske i Istarske županije. Ove je godine natječaj proširen, te su na sudjelovanje pozvani umjetnici i umjetnice iz čitave Hrvatske. Pristiglo je 27 prijava, a međunarodni žiri, u sastavu: Katrin-Sophie Dworczak (direktorica Hilger NEXT, Beč), Andreas Stadler (diplomat, kustos, bivši direktor Austrijskog kulturnog foruma iz New Yorka), Manuel Gras (Red Carpet Art Award), Ela Štefanac (pobjednica natječaja Red Carpet 2015) i Tomislav Čop (Sveučilište u Rijeci) izabrao je ovogodišnje pobjednike, a to su Antonia Dobrić (Šibenik), Bojan Mrđenović (Zagreb) i Ivana Tkalčić (Zagreb). Pobjednici ovogodišnjeg natječaja nagrađeni su novčanom (ujedno i otkupnom) nagradom u iznosu od 800 eura, a pobjednički radovi su izloženi u UP Jurja Šporera i mogu se razgledati do 2. listopada zajedno s radovima koji su ranijih godina pobijedili na Red Carpetu. Mladi hrvatski umjetnici i sami su gostovali na jučerašnem otvorenju izložbe u Opatiji, a kako je ocijenio prof. Andreas Stadler, svojim radovima dokazuju da bez obzira na vrijeme u kojem živimo, baš kao i drugi mladi europski umjetnici čije vrijeme tek dolazi, na budućnost gledaju s dozom optimizma i to svakako ohrabruje.


Glazbeni vatromet


Dugogodišnju povezanost Opatije i Beča i ugođaj austrijske metropole tijekom ovog tjedna može se osjetiti i u opatijskim kavanama i restoranima koji nude bečke gastro specijalitete po originalnim recepturama. Održano je i nekoliko radionica, od pokazne radionice izrade Sacher torte, do radionice »Beč za djecu«, a večeras, u petak, 23. rujna aktivnosti se nastavljaju u znaku humanitarnog rada, za što je i ove godine zadužen Lions club Opatija. Naime, na terasi hotela Kvarner će se od 19.30 sati nadalje organizirati humanitarna modna revija kojoj će prethoditi i degustacija bečkih vina. Opatijski Lionsi, kao idejni začetnici Bečkog bala u Opatiji, ove će godine dio prihoda od prodaje karata za Bečki bal te prikupljene donacije na humanitarnoj modnoj reviji darovati teško bolesnim građanima s područja Opatije.


Vrhunac Bečkog tjedna bit će sutra, 24. rujna kada će se u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u 20 sati održati Bečki bal – posebna večer obilježena tradicionalnim protokolom kojeg Bečki balovi podrazumijevaju, nastupom orkestra Original Wiener Strauss Capelle i plesne škole Tanzkomitee iz Beča. Na Balu će biti služena tradicionalna bečka večera, dok će desert, velika sacher torta i pjenušac, biti poslužen na terasi uz ono što Bečki bal u Opatiji čini posebnim – glazbenim vatrometom na moru. Program će voditi Duško Ćurlić i Alex Tessin Peršić, a od gostiju se očekuju visoki dužnosnici iz grada Beča, predstavnici diplomatskog kora, gospodarstvenici te brojni drugi uzvanici. Isto tako, najavljen je dolazak oko 200 gostiju iz Austrije.


U rano poslijepodne dan nakon Bečkog bala, na terasi hotela Milenij nastupit će kvartet Veljak, čime će se simbolično zaključiti ovogodišnji tjedan u znaku glavnog grada Austrije, a ulaz na koncert je slobodan.