Radovi u tijeku

Zapuštena lovranska vila Toplice postaje obiteljski hotel

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Nekadašnje željezničko odmaralište u zakup na 20 godina uzeo je zagrebački ugostitelj Mladen Martinec koji će u preuređenje vile uložiti tri milijuna kuna, a otvorenje planira najkasnije 1. svibnja



Nakon dugačkog razdoblja stagnacije i zatvorenih vrata sve derutnijih vila i hotelskih objekata u Lovranu, bilježe se ipak i određeni pozitivni pomaci. Nedavno su tako Liburnia Riviera Hoteli objavili da je uspješno realizirana kupoprodaja dugo zatvorenog objekta na iznimnoj poziciji u Lovranu, a riječ je o Villi Lauriana (ex hotelu Jadran). Prodana je i manja vila u Medveji, te jedan poslovni prostor u samom središtu Medveje, što znači da će uskoro i ovaj dio Općine Lovran biti sređeniji i ljepši, te će se u konačnici u zatvorene objekte kojih je na području Lovrana najviše na cijeloj  rivijeri vratiti život.


No, osim LRH i neki drugi vlasnici zanimljivih objekata su objavili da kreću u potragu za kupcima, te prodaju svoju imovinu. Najnovija objava se tiče objekta u vlasništvu Hrvatske poštanske banke, a radi se o hotelu »Medveja« u Medveji. Ovaj objekt raspolaže s 21 sobom i 3 apartmana, a nakon renoviranja, mogao bi se pretvoriti u obiteljski hotel na atraktivnoj lokaciji, u neposrednoj blizini plaže u Medveji.



Na prodaju i Hotel Miramar, a u Opatiji vile Slatina i  Ermitage  te »Zelengaj«


Što se tiče ostalih vila, hotela i poslovnih subjekata za koje se na natječaju što ga je nedavno raspisao LRH nisu uspjeli pronaći kupci, a na lovranskom terenu je riječ između ostalog o turističkom kompleksu Splendid, te bivšoj centralnoj praonici rublja, situacija do nekog novog natječaja ili otvaranja nekih drugih mogućnosti i poslovnih poteza unutar LRH  ostaje nepromijenjena.Međutim, po najnovijim podacima koji su nedavno objavljeni na internetu, LRH je objavio i prodaju godinama zatvorenog hotela Miramar u Lovranu, a također, po novom traže i kupce za Villu Slatina u Opatiji koju su još nedavno planirali rekonstruirati, pa čak i za upravnu zgradu LRH – Villu Ermitage, te ukoliko se pronađe kupac, poznati restoran Zelengaj u Opatiji.




– Hrvatska poštanska banka je 7. studenoga 2015. započela postupak prikupljanja neobvezujućih ponuda za prodaju nekretnina i pokretnina u svom vlasništvu. Jedna od njih je hotel Medveja. Hotel se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji, tri kilometra od Lovrana te ima pogled na more od kojeg je udaljen svega 70-ak metara. Površina čestice na kojoj se nekretnina nalazi iznosi 975,00 m2, a sveukupna razvijena površina hotela je 1.111,52 m2. Smještajni kapacitet je 21 soba i tri apartmana. Građevina je izgrađena 1971., rekonstruirana i dograđena 1988. te adaptirana 2005. godine. Tom prilikom izmijenjene su instalacije temeljne kanalizacije, uređena je nova kotlovnica, obnovljene su kupaonice i kuhinja hotela. Međutim, kako hotel nije u funkciji nekoliko godina, zahtijeva određeno ulaganje. Neobvezujuće ponude prikupljaju se do 15. siječnja 2016. – priopćeno  nam je iz Ureda za korporativne komunikacije HPB-a.


Nova radna mjesta


Lovranski načelnik Alan Sanković podržava svaku inicijativu uz koju će se obogatiti turistička ponuda i otvoriti nova radna mjesta.


– Sljedeće godine se u dugo vremena zatvorenom objektu Hrvatskih željeznica, u Villi Toplice otvara mali obiteljski hotel. Hotel Medveja je gotovo istog kapaciteta i nadamo se da će lako pronaći put do novog vlasnika. Šansu vidimo upravo u europskom turističkom trendu koji kod nas još nije ozbiljno zaživio – malim obiteljskih hotelima. Mislim da bi svakom stanovniku Medveje bilo posebno drago što bi nakon cijelog desetljeća ponovo proradio jedini hotel u naselju – smatra Sanković.


Tri zvjezdice


Kada je o Villi Toplice u Lovranu riječ, mnoge će posebno razveseliti podatak da će se povijesni objekt iz 1909. godine, nekadašnje željezničko odmaralište, uskoro opet privesti funkciji. Ova vila je dio nekadašnjeg kompleksa željezničkih odmarališta u Lovranu, koje su uz nju činili i Vila Lovor te hotel Meridional, danas hostel Link, prvi hostel na Liburniji. Za Villu Toplice koja je u vlasništvu HŽ infrastrukture tražio se zakupac na rok od 20 godina. Na natječaju je pobijedio Mladen Martinec iz Zagreba, čovjek koji se i inače bavi ugostiteljstvom i već je duže vrijeme diljem Opatijske rivijere »snimao stanje« i čekao poslovnu šansu da proširi  poslovanje.


– Radovi su u tijeku, a moram reći da je lijepa vila bila jako devastirana, pa smo morali promijeniti sve – od struje i vode, do svih ostalih potrebnih instalacija. Uložit ćemo u nju oko tri milijuna kuna, te otvoriti obiteljski hotel u kojemu će pored članova naše obitelji biti mjesta i za zapošljavanje još nekoliko dodatnih radnika. Nadamo se da ćemo sve što smo planirali uspjeti dogotoviti negdje do travnja iduće godine ili u najgorem slučaju barem do 1. svibnja. Objekt će imati 23 ili 24 sobe i nosit će tri zvjezdice, ali će biti opremljen na razini četiri zvjezdice, te će svaka soba imati TV, klimu i sve potrebne standarde – ispričao nam je zakupac Ville Toplice na 20 godina, Mladen Martinec.