Vikend zdravlja

Zajedno do zdravlja u Matuljima: Od liječničkih kontrola do sajma zdravih proizvoda

Srđan Brajčić

Prošlogodišnji dan posvećen zdravlju u Matuljima / Foto: Marin Aničić

Prošlogodišnji dan posvećen zdravlju u Matuljima / Foto: Marin Aničić

Sutra će se ispred zgrade Općine Matulji moći izmjeriti očni tlak, ali i naručiti se za besplatan pregled dermatologa s ciljem sprečavanja melanoma. Zainteresirani za kompostiranje mogu poslušati predavanje Udruge Žmergo, ali i kupiti zdrave ekoproizvode iz Hrvatske i Slovenije



MATULJI Program Zajedno do zdravlja, koji Općina Matulji provodi u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, nastavlja se sutra u centru Matulja, ispred zgrade Općine Matulji. Ove subote preventivni zdravstveni pregledi odnose se na radno aktivno stanovništvo, ali i Matuljce treće životne dobi.


Pregledi će se obavljati u vremenu od 8 do 12 sati. Kontrolirat će se tlak i šećer, što provodi Aktiv Crvenog križa Općine Matulji. Mjerit će se također BMI, VHR indeks, bit će dostupna i masaža ‘Schumann 3D system’, a kontrolirat će se očni tlak, što će obaviti Nastavni zavod za javno zdravstvo s ciljem sprečavanja glaukoma koji u nekim područjima Općine Matulji posebno izražen.


– Općina Matulji ovog vikenda nudi i narudžbu za besplatan pregled dermatologa s ciljem sprečavanja melanoma. Pozivaju se svi građani budući da sami vrlo teško možemo procijeniti promjene na koži bez pomoći dermatologa. Melanom je izuzetno agresivni maligni tumor kože. Poziva se svih koji žele obaviti pregled da se odazovu ove subote. Naime, radi se o četiri zakazana termina za preglede tijekom prosinca, a vršit će se u zgradi Općine Matulji, poziva zamjenica općinskog načelnika Eni Šebalj.



Udruga Žmergo i Općina Matulji danas, s početkom 17 sati, u matuljskom Hangaru organiziraju predavanje i radionicu o sjemenarstvu i razmjeni sjemena. Na predavanju i radionicama govorit će se o uzgoju, kao i čuvanju starog sjemena. Osim toga, bit će to prilika za razmjenu sjemena ili nabavku neke stare sorte za vrtove. Predavačica će biti Sunčana Pešak, autorica brošure o sjemenarstvu, koju je tiskala Udruga Žmergo uz financijsku potporu Općine Matulji, a taj će priručnik svi zainteresirani sudionici dobiti na poklon.


Također navodi da će od 6. prosinca Općina Matulji izdavati potvrde i za još nekoliko preventivnih programa, o čemu će javnost uskoro biti obaviještena. Inače, u subotnji program se uključila i udruga Žmergo koja će u općinskoj vijećnici od 10 do 11 sati održati dva predavanja i to o kompostiranju za kućanstva te o permakulturi.– Kao i svake godine dan zdravlja posvećen je i prehrani pa će se u samom centru Matulja ovog vikenda naći veliki sajam zdravih ekoproizvoda. Tako će od strane Udruge Žmergo na sajmu biti 12 izlagača koji imaju ekološki certifikat i ponuditi niz proizvoda od aronije, pekmeza, čajeva, do prerađevina od povrća-zdravih salsi, te ajvara.

Bit će tu i jabuka, jabučnog octa, integralnog brašna, crvenog luka, ulja, integralnih peciva, mlijeka, maslaca, jogurta, sireva, sokova, navodi Eni Šebalj. Proizvođači iz Ilirske Bistrice nudit će krumpir, kupus i med, dok će proizvođači s područja Općine Matulji nuditi domaće suhomesnate proizvode. Osim toga, organizirano je i natjecanje u kuhanju tradicionalne maneštre.