Pritužbe zbog računa Lučke uprave

Za vez brodice izvan luke Volosko – 800 kuna

Marina Kirigin



Naime, na akvatoriju između vološćanskog plivališta i kupališta Črnikovica već godinama niču divlji vezovi, a prema riječima Zdravka Debelića iz Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, na tridesetak adresa vlasnika privezanih barki, odaslani su računi. 


– Navedeni dio spada u lučko područje. Grad Opatija dobio je rješenje od Lučke kapetanije da se do sezone očisti i isprazni to područje, pa je ovaj naš potez napravljen kako bi se cijelokupna situacija na tom prostoru legalizirala. S obzirom na to da je dosad sve nelegalno napravljeno, te da je većina ljudi barke počela privezivati u posljednje dvije-tri godine odlučili smo uvesti red te po dužnom metru plovila po sezoni, odnosno za cjelogodišnje korištenje, naplaćivati 200 kuna. Osim toga, već sljedeće godine investirat će se i u uređenje sidrišta tog dijela luke i na taj način omogućit ćemo da se vezovi i dalje koriste – razjašnjava Debelić te objašnjava zašto je vez izvan luke skuplji nego onaj u zaštićenom dijelu luke Volosko. 


– Istina je da je cijena sto posto viša u odnosu na plovila privezana u luci, ali ti vanjski vezovi su nautički i upravo zato je i takva cjenovna razlika – zaključuje Debelić.