Atraktivna utrka

Učka trail: Obroncima Učke trčalo 300 natjecatelja iz petnaest zemalja

Marina Kirigin

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



MOŠĆENIČKA DRAGA Više od 300 natjecatelja iz 15 zemalja okupilo se na Učka Trail utrci, koja se održava na šumskim putevima i stazama obronka Učke. Nakon starta u centru Mošćeničke Drage, trkači su imali mogućnost izabrati jednu od tri predložene rute – Green trasu dugu 42 kilometra, Blue trasu dugu 29 i najkraću trasu Perun dugu 16 km.


U najzahtjevnije dvije utrke prijavilo se 80-ak natjecatelja, a Perun utrka bila je mnogima najzanimljivija. Sebastijan Zarnik iz slovenskog kluba KGT Papež-Brooks s vremenom 4:20:42 bio je najbrži na Green utrci, a na drugo mjesto plasirala se najuspješnija trkačica Ajda Radinja, članica slovenskog kluba ŠD Vaitapu s vremenom 4:45:57, a treći je bio Marko Prot iz Plezalnog kluba Martinček (4:45:59). Slovenski predstavnik bio je najbolji i u Blue utrci. Simon Strnad iz kluba PGT – Primorski gorski teki imao je vrijeme 3:01:20 i osvojio je prvo mjesto, drugi je bio Talijan Enrico Pausin iz kluba Trieste Atletica Nanto Team (3:03:46), a treći Matjaž Štanfel iz AK Koprivnica (3:12:30).



Nakon subotnje utrke rutama kroz Park prirode Učka, u nedjelju je u Mošćeničkoj Dragi održana još jedna outdoor priredba – prva biciklijada edukativno-rekreativno-zabavnog karaktera kroz koju su sudionici, vozeći bicikl, mogli ponešto naučiti o povijesti, tradiciji i gastro ponudi ove liburnijske općine.




– Kasno ljeto i rana jesen idealni su za razvoj outdoor turizma u Mošćeničkoj Dragi. Upravo zato u rujnu potičemo i organiziramo outdoor manifestacije. Nakon uspješne Učka trail utrke, u nedjelju se prvoj Biciklijadi odazvalo 75 sudionika. Ovakvim manifestacijama želimo produžiti turističku sezonu i omogućiti gostima sadržajan odmor.


Zato smo s agencijom Promotiv organizirali druženje na biciklama i osim aktivnog boravka, omogućili im okrjepu na povijesnim lokacijama u Brseču, Sv. Jeleni, Mošćeničkoj Dragi…, rekla je Nensi Dretvić, direktorica TZO-a Mošćenička Draga.



Najuspješnija natjecateljica bila je Nina Blečić iz SRK Rika, inače 26. u ukupnom poretku. Stazu Perun najbrže je pretrčao Nijemac Toni Keller iz kluba Gutsmuths Rennsteiglaufverein (1:28:49), drugi je bio Talijan Adriano Pagotto iz ASD Madruk (1:31:58), a treći domaći trkač Stiven Vunić (1:33:49). Nina Frelih iz Slovenije, 20. u ukupnom poretku, najuspješnija je najtecateljica (1:55:52).