Argentinski ritmovi ugrijali Opatiju

Učeći tango, učiš o životu

Davor Žic

Tango potiče komunikaciju, stvara povjerenje između partnera, a kažu da ima i terapeutsko djelovanje



OPATIJA  Hladne opatijske noći ugrijali su proteklog vikenda vrući argentinski ritmovi. U hotelu Bristol i lounge baru Monokini održan je drugi međunarodni festival Tango con las Estrellas u organizaciji udruge Tango del Mar, a posjetili su ga brojni plesni parovi iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovenije i Belgije kako bi stekli iskustvo na radionicama koje su održavali svjetski poznati koreografi Carolina Bonaventura i Francisco Forquera iz Argentine.


– Oni su najbolji pedagozi i plesači koje sam srela. Svojim plesom oni mijenjaju poimanje plesnog podija, izazivajući kod gledateljstva cijeli spektar različitih doživljaja, osjećaja i reakcija. Drugim riječima, Carolina i Francisco plešu tango iz dubina svojih duša, uz apsolutnu osjetilnu i duhovnu povezanost, stvarajući tako neponovljiv doživljaj, kazala je predsjednica udruge Tango del Mar Tamara Kleva, koja je četiri mjeseca provela na radionicama u Buenos Airesu, upravo kod Caroline i Francisca. Prihvativši njen poziv za dolazak u Opatiju, oni su prihvatili i svojevrsnu »diplomatsku misiju«, jer su udruzi uručili i službeni certifikat Republike Argentine.


– Mi smo jedina udruga i plesna škola u Hrvatskoj koja je dobila to prestižno priznanje. Inače, postojimo već tri godine, a svakog tjedna održavamo radionice u hotelu Bristol u Opatiji i klubu Peppe Rosso u Rijeci, a naš cilj je promocija tanga kao plesa, ali i kulture i životne filozofije koja ga prati, kazala je Kleva.




Uz radionice, sudionici festivala dobili su priliku i da pokažu svoje raskošno znanje i umijeće na plesnim večerima, odnosno »milongama« gdje su glazbu puštali DJ-evi iz Argentine, Italije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske, a plesalo se i uz živu glazbu »The Mystic Rose Ensemblea«. Zanimljivo je da svi sudionici ovog festivala mogu kazati da su sudjelovali i na jednoj kulturnoj manifestaciji visoke razine, jer tango je zaštićen rezolucijom UNESCO-a od 2009. godine. Kultura, ples, životna filozofija, ljubav i strast – sve to sadržano je u koracima tanga.


– Tango je kao ples izazovan i zahtjevan, jer traži unutarnju dimenziju kod plesača. On potiče komunikaciju, stvara povjerenje između partnera, i promovira osobitu filozofiju života, a kažu da ima i terapeutsko djelovanje. Zanemarujući spor proces učenja, u tangu uistinu postoje stvari kojima bih posvetila maksimum svojih napora i ljubavi. Učeći tango, zapravo sam učila o samome životu. Kroz razumijevanje njegovih pokreta i njihovih značenja, razvila sam sposobnost primjenjivati istu filozofiju u stvarnim životnim situacijama i u svojim vlastitim vezama s drugim ljudima. Iz tih razloga, učenje tanga je oduvijek bilo, i biti će zauvijek, neprekidno otkrivanje, otkrila je Kleva razloge zbog kojih je ovaj argentinski ples osvojio čitav svijet.