Parking u Opatiji

U Opatiji uskoro niže cijene parkiranja, prvi sat bit će besplatan

Srđan Brajčić

Dujmić: Uskoro stižu niže cijene, a prvi sat parkinga u Opatiji bit će besplatan. Najavio je i izgradnju još jedne garaže, one na Črnikovici u Voloskom, te uvođenje gradske minibus linije koja će povezivati Volosko, Punta Kolovu, novi vrtić, naselja Zora i Kosovo te budući zdravstveni centar



 Nezavisna lista Ive Dujmića predstavila je svoj politički program za predstojeće lokalne izbore. Kandidat za opatijskog gradonačelnika Ivo Dujmić pojašnjava da program njegove nezavisne liste sadrži osam odrednica, od kojih su jučer predstavljene promet, investicije i poduzetništvo.


– Građanima Opatije najveći problem predstavlja parkiranje i zbog toga ćemo, odmah prvog dana nakon isteka koncesije, vratiti parking na upravljanje Gradu Opatiji. Također, smanjit ćemo cijenu parkiranja i omogućiti građanima da prvi sat parkiranja u Opatiji bude besplatan. Nastavit ćemo i s praksom da tijekom vikenda, izvan turističke sezone, parkiranje u Opatiji bude besplatno, najavio je kandidat za gradonačelnika Ivo Dujmić koji navodi da će se uskoro graditi novo parkiralište Gorovo, s 260 parkirnih mjesta.


To parkiralište, kaže Dujmić, bit će na usluzi i posjetiteljima Kulturno-turističkog centra Gervais.





Filip Vlah i Majda Vičić nova su imena Nezavisne liste Ive Dujmića. Vlah i Vičić podržavaju Dujmića zbog toga što je tijekom dva gradonačelnička mandata donio boljitak Opatiji.


– Njegov moto je manje priče, više rada. Rezultati su vidljivi i ja, kao mlada Opatijka, odlučila sam mu pomoći, posebno u smislu da mladi ostanu živjeti u Opatiji i da lakše ovdje zasnivaju svoju obitelj – kazala je Vičić.


Filip Vlah posebno je pohvalio sluh Dujmićeve nezavisne liste za poduzetništvo.


– Bez gospodstva nema budućnosti. Kao dugogodišnji sportaš, zadovoljan sam činjenicom da je Opatija konačno dobila svoju sportsku dvoranu, kazao je Vlah koji napominje da je važno osluškivati potrebe i želje mladih u Opatiji.



Slatina i Pančera


– U planu je izgradnja još jedne garaže, one na Črnikovici. Volosko također ima veliki problem s parkiranjem, posebno u vrijeme turističke sezone – kaže Dujmić, a kao novost u prometu navodi uvođenje gradske autobusne linije.


Bit će to opatijski minibus, na ekološki pogon koji će povezivati Volosko, Punta Kolovu, novi dječji vrtić, naselja Zora i Kosovo te budući zdravstveni centar. Od značajnijih investicija Ivo Dujmić ističe uređenje središnje opatijske plaže, Slatine. Naime, Dujmić tvrdi da se imovinsko-pravni problemi rješavaju i da bi za godinu dana trebali krenuti radovi na Slatini. Ujedno, riješit će se tako i problem Pančere. Također, gradi se i tzv. treća opatijska cesta.


– Investicijski ciklus koji smo u Opatiji započeli, trebamo nastaviti – poručuje Dujmić i naglašava da su svi njegovi projekti ostvarivi, što potvrđuje i njegov osmogodišnji gradonačelnički mandat.


Vera Šantić ističe da je program Nezavisne liste Ive Dujmića rađen u suradnji s građanima.


– Razradili smo kombinaciju mjera za sve građane, uz zadržavanje svih standarda i nastavak ulaganja u gradsku infrastrukturu i komunalni standard, kazala je Šantić.


Pomoć ugostiteljima


Emil Priskić dodaje da je program usuglašen i s potrebama opatijskih privrednika. Program bi trebao povećati konkurentnost opatijskoga gospodarstva. Kao dobar primjer sinergije Grada i gospodarstvenika Priskić je naveo zadnji program adventa.


– Od važnih mjera iz našeg gospodarskog programa mogu izdvojiti to da ćemo ugostitelje osloboditi pristojbe za korištenje terasa zimi. Osim toga, ukinut ćemo im tri posto poreza na promet, s obzirom na to da im je PDV povećan, kako bismo ugostitelje izjednačili s ostalim pružateljima usluga. Također, povećat ćemo iznose kojima gospodarstvenike potičemo da zapošljavaju naše sugrađane, a dodatno ćemo podupirati otvaranje obrta i OPG-a. Namjera nam je poticati naše poduzetnike da apliciraju i na europske fondove, obećao je Emil Priskić koji se založio i za modernizaciju gradske uprave.