Bogat program

U Opatiji počinje Bečki tjedan: Od nota i valcera, do Sacher torte

Marina Kirigin

Bečki tjedan započinje koncertom ove nedjelje u hotelu Kvarner, a završava na istome mjestu uz Bečki bal u subotu, 24. rujna



OPATIJA Bečki tjedan u Opatiji, manifestacija čiji je cilj podsjetiti na opatijsku slavnu prošlost, održat će se od 18. do 25. rujna. Kulturna, zabavna i gastro događanja u znaku austrijske prijestolnice organiziraju Grad Opatija, agencija Kvarner Touristik, Lions klub Opatija, Festival Kvarner, Festival Opatija, Turistička zajednica Grada Opatije, Hrvatski muzej turizma te Milenij hoteli, a manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Grada Beča.


Tjedan će započeti koncertom Imperial College Symphony Orchestra London, pod vodstvom Richarda Dickinsa, u hotelu Kvarner u nedjelju (18. rujna) u 20.30 sati. Na koncertu će biti izvedena djela Mendelsshona, Ravela i Ridouta, a karte za koncert mogu se kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima, u Festivalu Kvarner i agenciji Kvarner Touristik po cijeni od 150, 190 i 230 kuna.



Za vrijeme Bečkog tjedna u nekim opatijskim hotelskim kućama bit će organizirana gastro ponuda inspirirana Bečom. Kavane Wagner i Continental nudit će 18 različitih načina pripreme kave, hoteli Kvarner i Palace Bellevue bečke slastice, a hotel Mozart slane i slatke bečke specijalitete.





Humanitarna modna revija


Dan kasnije, s početkom u 18 sati, održat će se pokazna radionica izrade Sacher torte u Milenij Choco svijetu hotela Continental.


U srijedu (21. rujna) u 18 sati u kavani hotela Palace-Bellevue održat će se radionica za djecu koju očekuje crtanje, igranje, ples i valcer te degustacija bečkih slastica. U četvrtak (22. rujna, 18.30 sati) u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer otvorit će se izložba »Young European Art«, izložba najboljih radova s nedavno održanog natječaja za mlade umjetnike na području Hrvatske. Bečki tjedan i ove godine imat će humanitarnu notu.


U petak, 23. rujna, u 19.30 sati na terasi hotela Kvarner održat će se Humanitarna modna revija, a prije početka priredbe održat će se degustacija vina. Ulaz na reviju je slobodan, a prikupljat će se donacije za teško bolesne i potrebite građane Opatije.


Vrhunac Bečkog tjedna bit će 24. rujna. U Kristalnoj dvorani hotela Kvarner s početkom u 20 sati održat će se Bečki bal. Na posebnu večeru obilježenu tradicionalnim protokolom stižu gosti iz Austrije, Mađarske, Slovenije ali i domaći, uglavnom je riječ o visokim dužnosnicima iz Grada Beča, predstavnicima diplomatskog kora i gospodarstvenicima.


Glazbeni vatromet


Prema riječima organizatora, na popisu ih je već oko 400, od čega je 200 Austrijanaca, pa je ostalo svega još nekoliko slobodnih ulaznica. U Kvarneru će te večeri nastupiti orkestar Original Wiener Strauss Capelle i plesna škola Tanzkomitee iz Beča, bit će poslužena tradicionalna bečka večera s desertom – sacher tortom i pjenušcem, a sve će biti zaključeno glazbenim vatrometom.


Dan nakon Bečkog bala na terasi hotela Milenij nastupit će kvartet Veljak, čime će se simbolično zaključiti ovogodišnji tjedan u znaku glavnog grada Austrije, istaknuto je na jučer održanoj konferenciji za novinare u prisustvu brojnih organizatora Bečkog tjedna.