Nova proizvodnja

Termag obnavlja posao u Jušićima: Dio “Javora” kupljen za osam milijuna kuna

Marina Kirigin

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

U dotrajale prostore »Javora«, dvije hale površine 3.400 »kvadarata«, u kojima nije bilo proizvodnje već punih dvadeset godina, Miljenko Lukanović će u prvom naletu uložiti 100.000 eura, a potom proširivanjem poslovanja još oko milijun eura - najavljeno je jučer u Jušićima



Proizvodne hale bivšeg Javora u Jušićima, tvrtke u stečaju, udahnut će novi život. U njih seli jedna od deset najjačih matuljskih tvrtki, tvrtka Termag koja se bavi metalo-prerađivačkom industrijom – trgovinom metalima, proizvodnjom limarije, ventilacija, šprinklera i ovjesnog pribora i s takvom ponudom prisutna je u gotovo svim projektima u državi te svoje proizvode redovito izvozi na cijeli Balkan i sve do Baltika. Vlasnik i direktor Termaga Miljenko Lukanović kupio je najveću od tri parcele bivšeg Javora u Jušićima za osam milijuna kuna te će u narednih 15-tak dana, a najkasnije do 15. studenog preseliti svoju trgovinu, a potom i proizvodnju s dvije matuljske lokacije – one kod Kuka i u Gajanićima.


U već dotrajale prostore »Javora«, dvije hale površine 3.400 »kvadarata«, u kojima nije bilo proizvodnje već punih dvadeset godina, Lukanović će u prvom naletu uložiti 100.000 eura, a potom proširivanjem poslovanja još oko milijun eura.


Obnova u tijeku


Preseljenje »Termaga« na novu lokaciju, koja  je više od 20 godina bila zapuštena, od velikog je značaja i za Općinu Matulji, istaknuo je načelnik Matulja Mario Ćiković jučer u Jušićima, u prostoru u kojem se ubrzano radi na obnovi.



Lukanović: Isplata radnika  bila je moguća i ranije


Djelatnici Javora mogli su biti isplaćeni i ranije, tvrdi novi vlasnik hala u Jušićima.– Bivši djelatnici »Javora« su od mene pred dvije i pol godine dobili ponudu od 7,5 milijuna kuna koju sam bio spreman platiti za ovu lokaciju. Danas je to realizirano za osam milijuna kuna, znači nismo daleko – jedino su oni taj novac mogli imati prije dvije i pol godine. Da bi sanirali ovu lokaciju nama bi dobro došla i ona preko puta, no cijena bi trebala biti malo prihvatljivija. Sada je ponovno na njima odluka jesu li voljni čekati misleći da će dobiti nekakav broj ili su voljni malo popustiti i dobiti to odmah, rekao je Lukanović.


– Dvadeset godina ovdje nije bilo proizvodnje od kada je firma Javor otišla u stečaj. Ljudi su ostali bez određenih sredstava i sada će oni nakon 20 godina čekanja dobiti jedan dio onoga što im pripada. Neće dobiti sve, jer je preostalo prodati još dvije parcele Javora. Sada je prodan ovaj njegov najveći dio, čiji je novi vlasnik tvrtka Termag, a zahvaljući njima hale će se obnoviti. Novi veći prostor omogućit će im širenje poslovanja, a samim time otvorit će se i mogućnost zapošljavanja naših mladih ljudi, rekao je Ćiković.


Miljenko Lukanović, vlasnik i direktor tvrtke Termag kazao je da je njihova ideja izvoz, nova tehnologija i naravno povećana dodana vrijednost u poslovanju.


Teško do radnika


– Na novu lokaciju u Jušićima najprije ćemo preseliti postojeće strojeve, a nakon toga, koristeći energiju koja postoji u Jušićima, a koja je četiri puta veća od one u Matuljima, u novom, većem prostoru usvajat ćemo nove tehnologije. Nadamo se kako će već u idućoj godini tvrtka ostvariti rast, naročito rast u izvozu, rekao je Lukanović u čijoj je tvrtki trenutačno zaposleno 110 ljudi.


Širenjem prostora tvrtke otvorit će se nova mogućnost intenzivnijeg poslovanja tijekom cijele godine.


– Tražimo zaposlenike, praktički od mjesta direktora do šefa radionice, međutim ne nalazimo ih. U ovoj državi u realnoj firmi koja se oslanja na tržište, nemoguće je konkurirati firmama koje su gubitaši i  javnim službama. One su od nas neusporedivo sposobnije platiti jer uzmu koliko im treba, rekao je Lukanović.