32. opatijska Balinjerada

Taxi služba na balinjerama Opatijom provozala goste

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Utrka na kugličnim ležajevima, ove je godine bila veliki izazov i za opatijske goste i posjetitelje iz regije



Balinjere su zarošćale. Mlado i staro kalevalo se zdolun, na glave, sedeć, stojeć – kako god se moglo. Brzina im je ledila krv u žilama, no kažu, ljubitelji su adrenalina, dobre zabave, maškara i »petog godišnjeg doba«.



Svi ovi razlozi okupili su nanovo preko tristo sudionika koji su se na stotinjak karića, monopatinama, i u alegorijskim kolima spuštali glavnom opatijskom ulicom od hotela Bristol do hotela Imperial u sklopu još jedne, 32. po redu opatijske Balinjerade.



Tradicionalna Balinjerada završila je Kukalkom – svjetskom morskom alkom na drvenim morskim konjićima. Opatijski kukali još su jednom pokazali kako gađaju u sridu, a brojni posjetitelji pljeskom su ih nagrađivali dok su trčali u hladnom moru na opatijskoj Slatini.





Utrka na kugličnim ležajevima, ove je godine bila veliki izazov i za opatijske goste i posjetitelje iz regije. Po prvi puta organizirana je taxi služba na balinjerama za sve one koji su željeli okusiti čari najluđe opatijske vožnje. Profesionalni vozači imali su pune ruke posla, interes za vožnju karićima bio je velik, a na adrenalinski spust odlučili su se gosti iz Italije, Slovenije i domaći.



Na karićima, monopatine, merikanskim vozilima ponovno se spuštala šarolika ekipa. Bilo je pionira, drakula, indijanaca i kauboja, gusjenica, bubamara, leptira, stigle su i maškarane skupine iz regije, slavljenici –  Vavek parićani koji obilježavaju 30. godina postojanja, opatijska ekipa »Ča je tu je« sa svojim alegorijskim kolima u kojima su se u baji održavale Igre gladi. Merikanska vozila u obliku bubalice, Žičare Učka, indijanskog šatora, duge gusjenice pljenili su pažnju brojnih posjetitelja, ali i govorili o velikom trudu svih onih koji njeguju maškaranu tradiciju. U Opatiju je tako iz Kastva u bubalici stigao “Lunopark s Bele nedeje”