Start nove školske godine

Sve manje djece: Mošćenice bez prvašića, u Dobreću i Brseču tek po jedan đak prvak

Marina Kirigin

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Opatijsku OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« pohađat će 576 učenika, u matuljsku »Dr. Andrija Mohorovičić« krenulo je 557 učenika, a u lovransku »Viktor Car Emin«, koja zahvaća i područje Općine Mošćenička Draga, njih 372. U školi »Drago Gervais« Brešca, na nastavi će biti 186 učenika



OPATIJA, MATULJI, LOVRAN, MOŠĆENIČKA DRAGA – Školsko zvono jučer se oglasilo na cijeloj Liburniji, a na nastavu je krenulo gotovo 1.700 učenika u četiri osnovne škole. Opatijsku Osnovnu školu »Rikard Katalinić Jeretov« ove školske godine pohađat će 576 učenika, u matuljsku »Dr. Andrija Mohorovičić« krenulo je 557 učenika, a u lovransku »Viktor Car Emin«, koja zahvaća i područje Općine Mošćenička Draga, njih 372. U najmanjoj školi »Drago Gervais« u Brešcima, na nastavi će ove školske godine biti 186 učenika.


Programi za najmlađe


Posebno zanimljivo, svečano, ali za najmlađe učenike i njihove roditelje napeto i neizvjesno jučer je bilo u svim matičnim i područnim osnovnim školama u kojima su na svoj prvi dan nastave stigli prvašići. U većini škola za njih je pripremljen kraći program u režiji starijih učenika škole, a potom su učenici prvih razreda prvi puta sjeli u školske klupe i upoznali se s učiteljicom. Bio je to jedan od onih događaja koje će vjerojatno dugo pamtiti.


U opatijsku osnovnu školu upisano je 74 prvašića – u Volosko će na nastavu krenuti njih 53, u Veprinac deset, a u Ičiće 11. Osamdeset i dva prvaša krenut će u matuljsku matičnu i područne škole. Točnije, u matičnoj zgradi u Matuljima u prvi razred je krenulo 49 učenika, u područnu školu Jušići njih 14, a u Rukavac 19.




– Broj učenika iz godine u godinu neznatno varira, uglavnom se radi o tri više ili manje učenika prvih razreda. Interesantno je međutim da broj učenika u područnim školama u Jušićima i Rukavcu raste, a smatramo da je razlog tome uvođenje produženog boravka u područnim školama, odnosno mogućnost da roditelji i nakon nastave i u mjestu u kojem žive mogu zbrinuti dijete do povratka s posla, rekla je Astrid Massari, ravnateljica OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić«.


U lovranskoj osnovnoj školi u prvi razred krenulo je 55 učenika, njih 44 polazit će nastavu u matičnoj zgradi, deset prvašića ići će na nastavu u područnu školu u Mošćeničkoj Dragi, po jedan učenik prvog razreda na nastavi će biti u Dobreću i Brseču, a u Mošćenicama ove godine – nema prvaša.


 Živnule i srednje škole


OŠ »Drago Gervais« Brešca ove školske godine pohađat će 31 đak prvak. U prvi razred matične škole krenulo je njih 20, područno odjeljenje u Velom Brgudu upisalo je njih pet, a PO Rupa-Lipa šestero učenika.


Osim u osnovnim školama, jučerašnji je dan označio i povratak u klupe učenika u četiri opatijske srednje škole, u Gimnaziju i Hotelijersko-turističku školu, te u Ugostiteljsku i Obrtničku, a uz prvi dan nastave u novoj školskoj godini i više mladih na gradskim ulicama bile su vezane i gužve na bus-stanicama javnog gradskog prijevoza.