Nezadovoljstvo raste

Spora sanacija: Lungomare u prekidu, park Angiolina zatvoren

Aleksandra Kućel Ilić

Šteta u obalnoj zoni, odnosno u parkovima, prema prvim procjenama oko 750.000 kuna



OPATIJA Niti deset dana nakon nezapamćene bure koja je poharala Opatiju, situacija se na terenu nije normalizirala. I dalje je uzduž obalnoga puta na dionici Volosko-Ičići, dakle gotovo cijelom dužinom, pješački promet na više mjesta »u prekidu«, a također je još uvijek na snazi i odluka po kojoj je pristup u park »Angiolina« zabranjen.


Premda »glavni i odgovorni« u Parkovima tvrde da je takva odluka nužna zbog sigurnosti posjetitelja parka, s druge strane šetači i svi koji su uključeni u turizam i ugostiteljstvo negoduju i prozivaju odgovorne.


Smatraju da je od nevremena prošao dovoljan broj dana i da su se posljedice već trebale sanirati, a lungomare i parkovi, opatijski »udarni« sadržaji otvoriti za posjetitelje. 




   Nezadovoljstvo je među stanovnicima Opatije iz dana u dan u porastu, pa zovu i nadležne službe i novinare, uz opasku kako »turistima koji su odabrali studeni za dolazak u Opatiju, dakle došli su izvan sezone« – ako nema obalnog puta i parkova – nemaju što ponuditi… 


   No, čini se da će se javnost do daljnjeg morati strpiti, jer kako kaže aktualni direktor »Parkova« Raul Degano, pristup parkovima neće biti slobodan »dok se radovi ne dovrše«. 


   – Vremenske prilike i dalje nisu povoljne da bi se dovršili svi zahvati koji se moraju napraviti i u parku i uz lungomare. Dakle, da bi se uklonila nastala šteta, morat ćemo se koristiti morskim putem i na taj način osloboditi parkove od velike drvne mase. No, da bi se to moglo učiniti, vjetra i kiše ne smije biti, pojasnio je Degano, po čijim riječima su osim stabala stradale i brojne ograde, potporni zidovi i kandelabri. 


   Prve procjene kažu da je u obalnoj zoni, odnosno u parkovima šteta oko 750.000 kuna.


   – Moguće je da će sanacija šteta potrajati još deset, pa čak i petnaest dana. Teško je to reći sada, jer sve će ovisiti o vremenskim uvjetima. Radimo intenzivno i prema prioritetima, a najvažnije je da se u cijeloj situaciji ne dozvoli da se netko ozlijedi i zato je i dalje na snazi odluka o zabrani ulaska u park, naveo je Degano priznavši da je pritisak ljudi značajan, no trenutačno ne vidi mogućnost da se radovi na terenu ubrzaju. 


   – Tijekom idućega tjedna ćemo o svemu imati više podataka, jer možda neki zaboravljaju da nam nije cilj samo ukloniti sve što je u parkovima i na obalnom putu porušeno, već i hitno dogovoriti obnovu i sadnju novih biljnih kultura, pojasnio je direktor »Parkova«.