Urbanističke perspektive

Slovenski arhitekti pretvaraju Matulje u mali supergrad

Srđan Brajčić

Autori prvonagrađenog rada, Katja Žlajpah i Aleš Žnidaršič iz Studija Multiplan / Foto V. Karuza

Autori prvonagrađenog rada, Katja Žlajpah i Aleš Žnidaršič iz Studija Multiplan / Foto V. Karuza

Upravo rješavanje postojećeg prometnog kaosa i objedinjavanje puno različitih sadržaja na relativno malom prostoru, bilo je najveći izazov. Ono što naš rad čini različitim, jest to da smo gornji dio naselja višenamjenskim stubištem povezali s donjim – navodi Aleš Žnidaršič 



MATULJI » Izložbom arhitektonskih rješenja koja su pristigla na natječaj uređenja središta naselja, zainteresirana javnost dobila je uvid u urbanističke perspektive Matulja. Od šesnaest pristiglih ideja riječko Društvo arhitekata izabralo je kao najbolje ono ljubljanskog studija Multiplan Aleša Žnidaršiča i Katje Žlajpah, pa je ono prema tome i dobilo središnje izložbeno mjesto, na samom ulazu u zgradu Općine Matulji. 


  Prvonagrađena ideja najbolje je prepoznala i odgovorila željama općinske vlasti o tome da središte Matulja treba postati jedinstvena i arhitektonski ujednačena cjelina, ali s izraženim urbanim identitetom, što će se prvenstveno manifestirati kroz bolju ponudu kulturnih sadržaja. Osim toga, prijedlog studija Multiplan uklapa se u zacrtane financijske gabarite uređenja naselja koji se kreću do 60 milijuna kuna. 


 Velik izazov za struku


Slovenski arhitekt Aleš Žnidaršič smatra da je ovakvo osmišljena budućnost Matulja predstavljala velik izazov za struku, jer se ideja zapravo sastojala od dva segmenta – uređenje središta naselja i izgradnja multimedijalnog centra. Njih je trebalo povezati u funkcionalnu cjelinu, vodeći k tome računa i o tome da se iskoristi geografski položaj Matulja i pogled na krajobraz. Matulji će tako dobiti i svojevrsni »balkon« okrenut Kvarneru. Ovaj zadatak bio je za arhitekte složeniji i zbog velike urbanističko-arhitektonske dihotomije u samom centru naselja. 



Tihomir Jukić, predsjednik Ocjenjivačkog suda koji je odabrao pobjednika, kaže da su svi radovi koji su pristigli na ovaj natječaj bili izrazito kvalitetni, tako da nije bilo lako odabrati najbolji. Presudile su zapravo nijanse.   – Općina je pokazala veliku hrabrost kada je odlučila krenuti u temeljito uređenje svoga središta. Prvonagrađeni rad nudi upravo ono što je raspisivač i tražio – središte Matulja kao jedinstveni javni prostor, s prekrasnim kvarnerskim balkonom – poručio je Jukić.


  – Naša ideja bila je da centar Matulja dobije više trgova i urbaniji identitet. Možemo govoriti čak i o tome da smo uspjeli riješiti i velik prometni problem u centru. Upravo rješavanje postojećeg prometnog kaosa i objedinjavanje puno različitih sadržaja na relativno malom prostoru, bilo je najveći izazov. Ono što naš rad čini različitim od konkurentskih, jest to da smo gornji dio naselja višenamjenskim stubištem povezali s donjim. Naime, to stubište moći će se koristiti i za održavanje raznih kulturnih programa. Ono vodi u park koji se trenutačno uređuje, pa će s novom sportskom dvoranom sve to postati usklađena cjelina. Uglavnom, Matulji bi trebali postati ugodnije mjesto za život, ali i druženje njegovih stanovnika – kaže nam pobjednik natječaja Aleš Žnidaršič koji velike prednosti vidi i u izgradnji multimedijalnog centra.  

Respektabilan kulturni centar


Tako će Matulji konačno dobiti respektabilan kulturni centar. 


  – Multimedijalni centar sadržavat će knjižnicu i čitaonicu. Također, imat će i polivalentnu dvoranu i izložbeni prostor, te gradsku kavanu. Ispred multimedijalnog centra gradit će se veliki trg koji će postati, mi se barem tako nadamo, novo središte okupljanja u Matuljima. Taj trg ujedno bi trebao postati magnet koji će privlačiti i turiste – dočarava Aleš Žnidaršič koji poručuje da njihovo urbanističko-arhitektonsko rješenje značajno mijenja izgled središta Matulja. 


  Naime, to je bila i intencija raspisivača ovog natječaja, to jest Općine Matulji: 


  – Vjerujem da će se Matulji preobraziti u mali, urbani supergrad, s puno novih sadržaja, poručuje Aleš Žnidaršič.