Stanovnici Liburnije biraju tijela mjesne vlasti

Samo 410 Lovranaca biralo vijećnike u MO

Marina Kirigin

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Na području  Lovrana birali su se predstavnici u četiri mjesna odbora, a Opatijci će na birališta sljedeće nedjelje kada biraju vijećnike u 14 mjesnih odbora za koje je stigla 51 lista, od čega sedam nestranačkih



LOVRAN, OPATIJA  Protekle nedjelje u lovranskoj općini održani su izbori za vijeća mjesnih odbora, a u nedjelju, 28. lipnja, od 8 do 19 sati na glasačka mjesta izaći će i stanovnici Grada Opatije kako bi izabrali svoje predstavnike u 14 mjesnih odbora. Izbori za Mjesni odbor Oprić održat će se naknadno, obzirom da je ovaj mjesni odbor kasnije osnovan.


Na izbore za vijeća mjesnih odbora u lovranskoj općini izašlo je svega oko 10 posto stanovništva. U četiri mjesna odbora glasanju je pristupilo 410 glasača.


Lovranska vijeća


U vijeće Mjesnog odbora Lovran – Bahova izabrani su Edvard Primožić i Loren Rogović (s kandidacijske liste AM-HNS-IDS-LS-PGS), Robert Popeskić, Berislav Miklošević, Darko Palmić i Mirko Dujmović (svi s kandidacijske liste HSU), te Božidar Spasojević (SDP). Kandidacijska lista AM-HNS-IDS-LS-PGS dobila je najveći broj mjesta u Vijeću MO Lovran Rezine.




Njihova tri predstavnika biti će Vanja Kusturin Zukić, Robi Lenac i Siniša Vilke. U navednom tijelu MO sjediti će i Petar Milotić i Stjepan Šinković (HSU) te IDS-ovi kandidati Silvana Stiglić i Boris Stanger.


Čak pet članova s kandidacijske liste IDS-a izabrani su u Vijeće MO Lovranšćina (Arsen Brumnjak, Marko Mihalić, Mark Mrak, Ferdinand Surijan i Elvis Palmić), a uz njih u Vijeću su i Rita Linšak i Ecio Mrak s kandidacijske liste HSU.


U Vijeće MO Medveja izabrani su Toni Družeta, Tatjana Pančelat, Vali Franković, Velimir Gržin, Fran Rukavina i Mauro Čepić (kandidacijska lista AM-HNS-IDS-LS-PGS) i Ivan Ivanić (kandidacijska lista SDP-HSU).


Na području Grada Opatije u roku za podnošenje prijeloga stigla je ukupno 51 lista za izbor članova mjesnog odbora, od čega su političke stranke podnijele 44 liste, dok su sedam lista dostavile grupe birača. Jedna stranačka lista naknadno je povučena, a izborna promidžba traje do 26. lipnja.


Na sam dan izbora organizirano je dežurstvo matičara u Matičnom uredu u Opatiji, na adresi Maršala Tita 6, kako bi se osiguralo da osobe koje žele izaći na izbore, a koje ne budu upisane u popis birača npr. zbog istekle osobne iskaznice, to mogu učiniti. Na web stranicama Grada Opatije, pod rubrikom


»Izbori za mjesne odbore«, objavljene su sve relevantne informacije za izbore.


Deškovićeva »mreža«


Izbori za vijeća mjesnih odbora interesantna su i političkim strankama i nezavisnim kandidatima. Nezavisne kandidate okupio je u svoju »mrežu« opatijski nezavisni gradski vijećnik Ernie Gigante Dešković.


– Vidimo da većina Mjesnih odbora stagnira ili ne radi ništa. Mi nudimo rješenje. Sastavili smo liste na kojima su ljudi koji za svoj kraj žele raditi volonterski i zato pozivamo građane da izađu na izbore i podrže ih. Moramo biti svjesni da na području Grada Opatije postoji 15 mjesnih odbora. Smatramo da je to previše jer neki mjesni odbori imaju stanovnika kao jedan riječki neboder. Trebalo bi smanjiti broj MO, a preostalima dati veće ovlasti. U našem nastojanju da na listama budu volonteri koji će raditi za dobrobit zajednice u kojoj žive na nekim su nam se listama priključili i Reformisti i članovi Živog zida, rekao je Ernie Gigante Dešković te predstavio nositelje i kandidate s liste. Nositelj liste biti će Vilim Simone (Pobri), Edvin Miljević (Centar I), Ljubica Pilepić (Ika), Doris Vlah (Vasanska) i Goran Grgurić (Punta kolova), a o aktualnim problemima u navedenim mjesnim odborima na press konferenciji govorili su i Lazar Radmanović, Vili Jeletić i Marko Orešković. Prostor za okupljanje žitelja Ike, rješavanje problema s naplatom parkinga u Iki, oplemenjivanje sadržaja i infrastrukture u Pobrima, bolja suradnja sa MO u okruženju, uređenje kupališta Slatina i Punta Kolove po uzoru na Ičići, samo su neki prijedlozi na kojima će ovi nezavisni kandidati raditi pridobiju li povjerenje građana.