Kuća stilistice Jelinek

Renoviranje opatijske Ville Žuži: Netaknuto ostalo tek južno pročelje

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Mama je sada vezana za Zagreb jer godine su tu, ali zbilja voli čuti svaki detalj o Villi Žuži i zanima je sve o ovoj kući i o Opatiji, kaže njen sin Ivan



Veselimo se rekonstrukciji i obnovi Ville Žuži, baš kao i ideji da ćemo uskoro postati Opatijci, kaže nam Ivan Jelinek, sin Žuži Jelinek koji se u ovome trenutku nalazi u Švicarskoj, u Ženevi, ali ga već sada raduje brzi povratak na Kvarner kojega smatra »rajem na zemlji«.


Naime, nakon što je još proljetos započelo temeljno renoviranje poznate vile uz more u Opatiji, pa je tako Villa Žuži popriličan broj dana bila u sasvim neobičnom izdanju, jer je od nekadašnjeg objekta netaknuto ostalo tek južno pročelje, nakon ljetne stanke i kompletiranja svega što je bilo potrebno za nastavak investicije – obitelj Jelinek je polovicom rujna nastavila ulaganje u kuću u jednom od najekskluzivnijih dijelova Opatije.



Najbolji dio Hrvatske


– Idemo u detaljnu rekonstrukciju, radovi su krenuli nakon ljetne stanke zbog sezone i nadamo se da će Villa Žuži do Božića biti pod krovom, a da ćemo se do Uskrsa supruga i ja moći useliti. Sve će biti kao što je bilo ranije, napravit ćemo repliku kuće onakvu kakva je i bila, samo što će sada biti puno kvalitetnija. Naime, stara kuća čak nije imala niti temelja –  tako se vjerojatno gradilo pred nekih 90 godina na moru, tu na samoj stijeni kraj obale. Također, kuća dosada nije imala izolaciju, pa je bilo i puno problema s vlagom, a krov je bio u iznimno lošem stanju. Bit će u »novoj« Villi Žuži, odnosno na njezinome vanjskome dijelu puno kamena – sve sadašnje betonske ograde i kolone će biti od kamena, našeg domaćeg kamena, pa se već unaprijed veselimo da ćemo imati tako lijepu kuću kao uspomenu na moju staru, na moju mamu Žuži i na ponos cijele lijepe Opatije i njezinog lungomarea, otkrio nam je Jelinek, objasnivši i kako mu je pravo ime Ivan, no dok je bio mlađi često su ga zvali Ivica, a sada kada je u »najboljim godinama« – zovu ga još i Ivo.



Ljepša i starija


Pitamo gospodina Jelineka i hoće li zadržati onu prepoznatljivu roza boju fasade, na što je odmah spremno odgovorio.– Dakako da će boja biti ista kao i do sada, jer sve što radimo, radimo u skladu s mišljenjima i odobrenjima konzervatora u Rijeci. Ma da se malo našalim, Villa Žuži će biti »ljepša i starija«, baš kao i Mostarski most…


Zanimalo nas je i hoće li se obitelj Jelinek preseliti u Opatiju, te što na započetu rekonstrukciju kaže mama Žuži koja se nalazi u Zagrebu.


– Nećemo se preseliti kompletno, ali ćemo ipak postati Opatijci. Odnosno, uvijek kad budemo u Hrvatskoj, boravit ćemo u Opatiji, jer u Zagreb idemo samo kako bismo sredili papire i posjetili mamu koja je u godinama, baš u dobrim i lijepim godinama. Nama je u Opatiji zbilja super i uvijek kažemo da je ovo najbolji dio Hrvatske. Ovdje se odlično osjećamo, volim zaigrati tenis, pa košarku s veteranima… Već znam i nekoliko čakavskih riječi… Mama je sada vezana za Zagreb jer godine su tu, ali zbilja voli čuti svaki detalj o Villi Žuži i zanima je sve o ovoj kući i o Opatiji u kojoj je provela lijepe i nezaboravne dane.


Ružičasta ostaje


U elitnoj zoni Opatije, uz znameniti lungomare, u uvali Lipovica, tako će uskoro, u danima koji slijede, ružičasta kuća u vlasništvu Žuži Jelinek, odnosno njezine obitelji, dobiti novo ruho i pridružiti se brojnim lijepo uređenim i »ušminkanim« objektima uz more, pravim »biserima arhitekture«. Villa Žuži, relativno malena, ali vrlo poznata vila u bliskom susjedstvu daleko većeg stambenog kompleksa Ville Arentz, godinama je plijenila pažnju ne samo zbog njezine vlasnice, najstarije hrvatske kolumnistice, krojačice i modne stilistice koja je ujedno i iskusna savjetnica za muško-ženske odnose, već i zbog svoje neobične, jarko roza obojane fasade. Vila iz 1930. godine je međutim trebala detaljnu rekonstrukciju, a prema riječima Ivana Jelineka, najprije je srušen krov kuće, nakon čega je od nekada prepoznatljive i lijepe vile ostala tek prednja fasada, ona okrenuta moru.


– Ovo je spomenik za »moju staru« i mjesto gdje ću sa ženom i obitelji provesti svoju starost i družiti se s prijateljima. Želimo da Villa Žuži bude uređena onako kako to i zaslužuje, prema svim pravilima, te da i dalje plijeni pažnju šetača i svih koji posjete Opatijsku rivijeru. Izgrađena je negdje oko 1930. godine, na stijeni kao ladanjska kuća, te je sada bilo vrijeme da se modernizira, ali poštujući sve ono što nalažu pravila u zaštićenoj zoni u prvom redu do mora, zaključio je Jelinek.