Gradsko vijeće Opatije

Reciklažno dvorište na Punta Kolovi se neće graditi na silu

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Tema o izgradnji reciklažnog dvorišta se provlačila čitavom sjednicom, a osim nje, vijećnik Nikica Pažin je u »prvi plan« još jednom izvukao i »slučaj škalini«, naglasivši i da je kaznenu prijavu proslijedio DORH-u



OPATIJA Reciklažno dvorište na Punta Kolovi, »slučaj škalini« u Ičićima, polugodišnje izvješće gradonačelnika Opatije i polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna – teme su o kojima se raspravljalo na posljednjoj sjednici opatijskog Gradskog vijeća. Svakako je najzanimljivija bila rasprava na temu reciklažnog dvorišta čija je izgradnja, zahvaljujući peticiji mještana, zaustavljena.


Nezavisni gradski vijećnik Ernie Gigante Dešković i dalje je ukazivao na neprimjerenost lokacije, blizinu stambenih kuća, kao i na činjenicu da mještani tog dijela Opatije nisu bili na vrijeme informirani o namjeni spomenutog prostora, i pitao kada će se ponuditi nova lokacija za izgradnju, te predložio da to bude u Ičićima.


Predsjednik Gradskog vijeća Viktor Peršić podsjetio je da je ta tema na Vijeću bila sedam puta, a gradonačelnik Ivo Dujmić objasnio što se čini po tom pitanju. Rekao je kako su zaustavili gradnju, kako je predstavnicima MO Punta Kolova održana prezentacija, te kako je namjera pogledati neko od reciklažnih dvorišta u susjedstvu.


Nova lokacija – Ičići?




Potom će se na bazi argumenata donijeti odluka hoće li se pristupiti gradnji reciklažnog dvorišta na Punta Kolovi ili će se tražiti nova lokacija, rekao je Dujmić i dodao kako »ništa neće ići na silu«. S obzirom da je Dešković tražio datum kada će se konačno znati gdje će biti reciklažno dvorište, Peršić je rekao kako se datum ne može dobiti, no kako bi do iduće sjednice na kojoj će tema biti UPU Opatije trebalo biti predloženo rješenje.


Tema reciklažnog dvorišta provlačila se čitavom sjednicom, prvo je bila predložena kao točka dnevnog reda, no kako nije dostavljena u predviđenom roku, Peršić je nije uvrstio u dnevni red sjednice.


Potom su na istu temu upućena vijećnička pitanja, a pred kraj sjednice vijećnik HDZ-a Marko Ćorić rekao je kako bi mogli razmišljati i o novim lokacijama za reciklažno dvorište u Ičićima.


»Slučaj škalini« u kojem je građanin Ivo Dujmić tužio gradonačelnika Ivu Dujmića kako bi dokazao da je sporno stepenište u njegovu, a ne u gradskom vlasništvu, ponovo je obrađeno kroz vijećničko pitanje Nikice Pažina koji je konstatirao kako su škalini Veprinačkog puta zarasli grajom, kako je s njih nestala ograda, pa se pitao hoće li Grad Opatija potraživati 80.000 kuna, koje je potrošio na uređenje tog puta prije nekoliko godina, od vlasnika za kojeg se navodi da je vlasnik te čestice.


– Izvor problema je bio da su dva katastarska plana različito prikazivala isto područje. Druga je činjenica da se je u međuvremenu izgradila Ulica Fantovo i da je to stubište postalo sastavnim dijelom Ulice Fantovo. Ta ista ulica je prošla preko tog istog zemljišta u vlasništvu Ive Dujmića. Stubište je sasvim sigurno izmijenilo svoju trasu i nakon što je proveden postupak nove katastarske izmjere, to je defakto tako i završeno. Nema razloga da se sada pokušava uspostaviti stanje koje je bilo prije nego je postojala Ulica Fantovo i dok je postojalo ono staro stubište pogotovo zato što je nova izmjera, na kojoj je rađen i novi urbanistički plan Ičića, a koji uvažava tu istu situaciju.



Danas s početkom u 9 sati u opatijskoj sportskoj dvorani »Marino Cvetković« započet će jedanaesto izdanje Županijskog festivala sportske rekreacije osoba starije dobi. Festival se održava u organizaciji Kluba za športsku rekreaciju »Gorovo« pod pokroviteljstvom PGŽ-a te saveza sportske rekreacije »Sport za sve« PGŽ-a u povodu Međunarodnog dana starijih osoba. Prema riječima organizatora, na natjecanju se očekuje oko 450 sudionika iz tridesetak udruga i domova umirovljenika s područja PGŽ-a, koji će se nadmetati u pikadu, bacanju kolutova, boćanju, stolnom tenisu, na sportskom poligonu, postizanju koševa, brzom hodu – pješačenju, a najuspješniji će biti nagrađeni.



Dujmić građanin i gradonačelnik


Gospodin Dujmić je te postupke vodio i pokretao dokazujući da je to zemljište njegovo vlasništvo još 2002. godine, kada mu je odgovoreno da će se sve riješiti kroz novu izmjeru – objasnio je pročelnik komunalnog resora Miljenko Ujčić potvrdivši kako su ogradu na stepeništu sami uklonili, a kako je na Dujmiću hoće li ukloniti stubište. Nikica Pažin na to obrazloženje rekao je kako ne dvoji kada je to počelo i kako ovo nije usmjereno protiv Ive Dujmića, gradonačelnika.


– Put Fantovo nije zamijenio Veprinački put. Braća Žiganto zamijenila su se za terene s gospodinom Dujmićem, prema tome to apsolutno nema veze sa stoljetnim škalinima. To što su oni u ugovoru pisali da će put Fantovo zamijeniti škaline ne može proći jer su škalini upisani kao javni put, odnosno u vlasništvu su RH. Postupili ste nekorektno prema Gradu. Kao što mi je gradonačelnik obećao da će me tužiti, ja vama sada kažem da je ova kaznena prijava prosljeđena u DORH. Dakle, vi ste oštetili građane Grada Opatije. Vi ste stoljetne škaline, poznate kao Veprinački put, izbrisali – rekao je Pažin, a potom je na Pažinove riječi reagirao Dujmić, kojeg je predsjednik Vijeća predstavio kao vlasnika terena, a na što je on međutim rekao kako on u vijećnici govori kao gradonačelnik.


– Jasno mi je zašto ste uputili pitanje pročelniku jer ja na vas ne trošim vrijeme i energiju. Četiri godine vi u ovom gradskom vijeću iznosite laži na moj račun s ciljem da me oblatite kao čovjeka i kako bi skupili jeftin politički poen – obratio se Dujmić Pažinu i ponovo pristupio obrazlaganju »slučaja škalini«.