Slaba platežna moć gostiju

Razočarani opatijski organizatori izleta: Čekali bogate Ruse, stigli turisti skloni cjenkanju

Marina Kirigin

Gosti su neodlučni, te umjesto u restorane odlaze u samoposlugu i traže klupicu u hladu kako bi pojeli. Turista ima, ali im je platežna moć za barem 30 posto slabija – smatraju prodavači izleta na Slatini



OPATIJA Platežna moć naših gostiju vrlo je slaba. Ne mogu se odlučiti žele li ili ne otići na izlet. Cjenkaju se. Umjesto u restorane, odlaze redovito u ovu samoposlugu preko puta našeg štanda i traže klupicu u hladu kako bi pojeli. Ne znam tko je krivac za takvu turističku slike Opatije. Jesu li to hoteli koji spuštaju cijene ili pak nedovoljno dobra ponuda u gradu – riječi su Margarite Šepić iz agencije »Paragvaj tours« koja već godinama na opatijskoj Slatini prodaje jednodnevne izlete.


Nezadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom su i ostali prodavači izleta na Slatini. Svi uglavnom tvrde isto – da je potražnja značajno pala.   

Cres i Krk najtraženiji


– Čekali smo bogate Ruse, a stigli su nam siromasi s istočnoeuropskog tržišta. Klijentele za našu uslugu »Big game fishing« u Opatiji nema, nešto malo ih ima na Braču i Hvaru. Gosti Opatije odlaze na »pizza cut« i u supermarket po ručak. Zato i ne čudi da ovu našu uslugu prodajemo više nego upola slabije no lani. Potražnja nema veze s onim prije godinu-dvije, vidi se da ljudi nemaju novca – priča Lidija Strelec, booker tvrtke »Big Game Fishing« čija usluga unajmljivanja glisera, kompletne opreme i dozvole za ribarenje, mamaca, skipera i goriva iznosi 125 eura po danu ili 65 eura za pola dana.


  – Brodski izleti koji su proteklih godina bili najtraženiji sada se prodaju 50 posto slabije. Još uvijek imamo najviše klijentele upravo za takve izlete na Cres i Krk, ali nažalost neusporedivo je s lanjskom godinom. Kiša u srpnju dodatno je otežala situaciju i pomrsila račune. Ne mogu reći da turista nema jer na oko, kada pogledate kupalište, vidite da ih je puno, no njihova je platežna moć bar 30 posto slabija – ustvrdila je Šepić koja jednodnevne brodske izlete naplaćuje 280 kuna, a u čiju je cijenu na brodu uključena marenda, ručak, voće i piće.   

Noćne vožnje obalom


– Ovaj jednodnevni izlet košta kao jedan malo bolji ručak i zaista smatram da naše cijene nisu previsoke – zaključila je Šepić.




  Na opatijskim štandovima u ovoj, kako kažu, lošoj sezoni, osim brodskih izleta na obližnje otoke, turisti traže i izlete na Plitvice, u Veneciju, a puno je i interesenata s područja bivše Jugoslavije za izlet na Brijune.


  – Ne mogu povući paralelu s lanjskom sezonom jer nisam radila. No, najveći interes gosti pokazuju za parasail – padobran. Cijena za jednu osobu je od 300 do 400 kuna, a za dvije 560 do 720 kuna, a ovisi o visini na koju želite ići. Ovu atrakciju kupuju zaista svi, od bake i djedova, roditelja, do djece, no mahom stranci. Domaćima je ovo za zericu preskupo – ustvrdila je bookerica na opatijskoj Slatini na čijem se štandu nude i izleti na Krk i Cres, kao i razgledavanje Opatijske rivijere s mora, vožnja barkom sa staklenim dnom ili pak noćnja vožnja uzduž obale.