Žičarom na Učku

Razgovor s vlasnicima terena put prema EU novcu za žičaru

Aleksandra Kućel Ilić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Naime, da bi se projekt mogao kandidirati za fondove EU-a, prethodno treba imati čiste imovinskopravne odnose – studija utjecaja na okoliš je pozitivno ocijenila mogućnost da se iz Medveje u smjeru Vojaka izgradi žičara uz koju bi se gotovo do vrha Učke moglo doći za približno 8 i pol minuta



LOVRAN/UČKA Nakon izrade Studije utjecaja na okoliš kojom je pozitivno ocijenjena mogućnost izgradnje žičare na Učku te nakon ishođenja pravomoćnih lokacijskih dozvola za izgradnju cjelokupne žičare, a što podrazumijeva polaznu stanicu u dnu kampa Medveja, završnu stanicu u neposrednoj blizini vrha Učke, na Vojaku, s pristupnim cestama i stupovima žičare te lokacijskom dozvolom za pristupnu cestu od magistralne ceste u Medveji do polazne stanice, u dužini od 800 metara, sada je u tijeku i imovinskopravna priprema projekta – ispričao nam je nove momente vezane uz povezivanje obale i Učke žičarom Milorad Stanić ispred Trgovačkog društva Žičara Učka d.o.o.


Sklapanje predugovora


Prema njegovim riječima, izrađen je Elaborat nepotpunog izvlaštenja trase kao i Parcelacijski elaborat početne i završne stanice žičare te stupnih mjesta. Također, izrađen je i Elaborat procjene tržišne vrijednosti zemljišta za izgradnju žičare te predstoji razgovor s vlasnicima nekretnina u obuhvatu zahvata Projekta radi dogovora o načinu rješavanja imovinskih pitanja.



Javni poziv vlasnicima nekretnina u zahvatu projekta izgradnje žičare na Učku može se pročitati na www.zicaraucka.hr ili www.opcinalovran.hr, a izvješen je i na oglasnoj ploči Općine Lovran i u Mjesnom odboru Medveja.




Prezentacija dosadašnjeg tijeka Projekta održat će se u utorak 13. listopada 2015. godine s početkom u 18 sati u Vijećnici Općine Lovran, a sastanak s vlasnicima nekretnina istoga dana na istome mjestu u 19 sati.



– Imovinskopravna priprema važna je osnova koja prethodi zahtjevu za financiranje izgradnje Projekta iz sredstava fondova Europske unije, a za taj zahtjev se očekuje da će uslijediti iduće godine. Primorsko-goranska županija kao najznačajniji podupiratelj Projekta zajedno s Općinom Lovran i projektnim društvom Žičara Učka d.o.o. objavili su Javni poziv vlasnicima nekretnina u zahvatu Projekta žičare na Učku radi reguliranja svih imovinskih pitanja. U osnovi, dva su načina za rješenje imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima nekretnina i to ili ulaganjem nekretnina u temeljni kapital Žičara Učka d.o.o. s pravom na vlasništvo udjela društva i razmjernu dobit tijekom rada žičare, ili prodajom nekretnina od strane njihovih vlasnika za korist projektnog društva Žičara Učka d.o.o. – objašnjava Stanić.



Radi se o najduljoj trasi žičare u Europi od polazne stanice do završne stanice bez međustanica, 4.679 metara. Visinska razlika iznosi 1.310 metara. Dolazna stanica je na visini od 1.350 metara (Vojak 1.400 metara).


Imat će 5 stupova, a visina stupova će biti 14 metara, 17 metara, 25 metara, 43 metra i 45 metara. Maksimalna brzina vožnje bit će 10 m/s, putna brzina vožnje 7 m/s, a trajanje vožnje 8.5 minuta.


Kapacitet kabine će iznositi 60 osoba, a žičarom će se moći prevesti 310 putnika na sat.



Kako nadalje navodi, u sadašnjoj fazi imovinskopravni odnosi će se rješavati predugovorima uz obvezu na zaključenje glavnih ugovora nakon što se od strane fondova Europske unije dobije pozitivno mišljenje o sufinanciranju Projekta i bude izvjesna izgradnja žičare, a što se očekuje za koju godinu.


Glavni ulaz u Park prirode


– Nema sumnje da Projekt izgradnje žičare za Učku s početnom stanicom u Medveji, a završnom stanicom neposredno ispod Vojaka, na vrhu Učke, predstavlja stvaranje novog turističkog proizvoda s ciljem produljenja boravka turista u liburnijskom, ali i širem primorsko-goranskom i istarskom području. Projekt ima snažnu ekološku i socijalnu komponentu. Izgradnjom žičare kao glavnog ulaza u Park prirode Učka dao bi se i značajan doprinos razvoju parka prirode, a povećan broj turističkih dolazaka, kao i produljeni boravak turista, stvorit će potrebu za dodatnim zapošljavanjem u smještajnim, ugostiteljskim, prodajnim i drugim kapacitetima. Projekt je prije svega zamišljen kao zajednički pothvat gospodarstva, stanovnika i lokalne samouprave našega kraja, za dobrobit kraja te poboljšanje životnih i gospodarskih prilika – zaključio je Stanić.



U Trgovačkom društvu Žičara Učka d.o.o. nalaze se Primorsko-goranska županija i sedam jedinica lokalne samouprave (Općina Lovran, Grad Opatija, Grad Rijeka, Grad Kastav, Općina Matulji, Općina Omišalj, te Općina Mošćenička Draga). Također, u društvu se nalazi i 31 gospodarski subjekt iz ovog kraja i još 169 fizičkih osoba iz našega kraja, ukupno 208 članova.