Pročišćavanje otpadnih voda

Računi za vodne usluge će narasti? Liburnijska voda na vagi, Dujmić protiv poskupljenja

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Pročišćavanje otpadnih voda do sada nije bilo uključeno u cijenu, iako već dvije godine u Ičićima postoji pročišćivač koji radi i stvara troškove. Što će se dogoditi po pitanju korekcije cijene, znat će se nakon Skupštine - kaže Ervino Mrak

OPATIJA/LOVRAN Računi za vodne usluge na Liburniji uskoro bi mogli biti još viši?! Razlog za ovakvu mogućnost su troškovi pročišćavanja otpadnih voda, koji dosad nisu bili obračunati u cijenu usluga. Takav prijedlog korekcije cijene vodnih usluga liburnijskim jedinicama lokalne samouprave uputile su Liburnijske vode, a za sada se po pitanju podizanja cijene negativno očitovala Općina Lovran. Prema riječima direktora Liburnijskih voda Ervina Mraka, prijedlog korekcije cijene odnosi se na tri vrste usluge – vodu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda.

– Pročišćavanje otpadnih voda do sada nije bilo uključeno u cijenu, iako već dvije godine u Ičićima postoji pročišćivač koji radi i koji stvara troškove, a ne ostvaruje prihod. Što će se dogoditi po pitanju korekcije cijene vodnih usluga treba tek vidjeti, a to će biti tema Skupštine koja će se održati na kraju tjedna, u petak, do kada ćemo imati i povratnu informaciju iz JLS-a – rekao je Mrak.


Lovransko »ne«


Savjet potrošača Općine Lovran odbio je dati suglasnost na prijedlog korekcije cijene vodnih usluga, iako su predstavnici Liburnijskih voda rekli da zbog korekcije cijene dolazi zbog dosad neuvrštenih troškova pročišćivača. Prema prvim informacijama, dođe li do korekcije cijene, računi za krajnje korisnike mogli bi u prosjeku porasti za četrdesetak kuna.


Točnije, uzme li se da je prosjek potrošnje po stanovniku 3-4 kubika mjesečno, a da prosječno domaćinstvo troši 12-15 kubika vode mjesečno, povećanje računa iznosilo bi oko 42 kune. Članovi lovranskog savjetodavnog tijela upitali su i što će se dogoditi ukoliko se JLS ne usuglase s povećanjem cijene, na što su dobili odgovor od predstavnika Liburnijskih voda da će tvrtka u tom slučaju poslovati s gubitkom te da će se morati naći drugi izvor pokrića troškova, iz proračuna ili na drugi način.


Ipak »miran san«




Iako su troškovi pročišćavanja glavni razlog prijedloga korekcije cijene, iz Liburnijskih voda napominju kako su se troškovi povećali i zbog toga što nema značajnijih količina vlastite vode s Učke, a s druge strane sustav je sofisticiran, moderan, tehnički i tehnološki razvijen i proširen do gotovo »svake kuće« na terenu vrlo zahtjevne konfiguracije.


Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Opatije, pitanje o mogućem povećanju cijene vodnih usluga postavio je i vijećnik Liburnijske stranke Nikica Pažin, na što je dobio odgovor gradonačelnika Opatije Ive Dujmića da do poskupljenja vode neće doći i da nema potrebe uznemiravati javnost.