Smeće u kantama

Projekt odvojenog sakupljanja otpada u zaleđu Opatije ide dalje, na redu Dobreć i Oprič

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Cilj je da do kraja godine pokrijemo cijelo područje Grada Opatije - najavio je direktor Komunalca Ervino Mrak, po čijim riječima će u pilot-projekt uskoro biti uključeno oko 1.100 korisnika



JURDANI Nakon što je početkom ožujka ove godine startao pilot-projekt odvojenog sakupljanja otpada na području Veprinca i Poljana, sa 1. lipnja on će se proširiti i na Dobreć i Oprič. Točnije, žitelji mjesta u zaleđu Opatije, odnosno 529 korisnika, dobit će nove posude za odvojeno prikupljanje otpada. Djelatnici Komunalca kontaktirat će svakog pojedinačno i dati mu upute o razvrstavanju, ali i s njima dogovoriti sva tehnička pitanja.


– Nakon prve faze projekta u Veprincu i Poljanama gdje je bilo obuhvaćeno 540 kućanstava, sada smo stigli do oko 1.100 korisnika uključenih u projekt na području Grada Opatije. Nakon dva mjeseca rada možemo reći da sustav funkcionira bez većih poteškoća te da smo uočili njegove nedostatke i u suradnji s korisnicima se oni kvalitetno rješavaju. Cilj je da do kraja godine pokrijemo cijelo područje Grada Opatije, a ovaj novi red kod zbrinjavanja otpada dugoročno će nam se isplatiti. Sve dok ne završi pilot projekt cijena usluge se neće mijenjati – rekao je Ervino Mrak, direktor Komunalca.


Staklo zasebno


Korisnici u Dobreću i Opriču dobit će dvije kante za otpad, jednu za nekorisnu frakciju, a drugu za korisnu frakciju te zasebnu vreću za odlaganje stakla. Posude će biti različitih kapaciteta, od 40, 60, 90, 120 i 240 litara, a korisnici su ih dužni držati unutar svojih okućnica. Otpad će biti odvožen jednom tjedno, i to utorkom. Važno je istaknuti da korisnici ne sudjeluju u trošku nabave novih posuda koje postaju njihovo vlasništvo.




– Grad Opatija u nabavi posuda za otpad, koje bi po zakonu trebale biti isključivo na teret korisnika, sudjeluje sa 60 posto, a sa 40 posto sudjeluje Fond za energetsku učinkovitost. Tako je krajnjim korisnicima olakšan prijelaz na novi sustav, na način da su trošak nabave kanti u cijelosti podmirili Grad Opatija i Fond – napomenuo je pročelnik Grada Opatije za komunalni sustav Miljenko Ujčić.


Prva iskustva s Veprinca i dijela Poljana, i količina otpada koja se tretira kao koristan otpad, su izuzetno značajne, što potvrđuje opravdanost sustava. Međutim, do pune implementacije sustava doći će se tek nakon donošenja uredbe na koju se čeka već dvije godine. Zasad, nositelji pilot-projekta Komunalac, uz pomoć Grada Opatije, nastoje na najbolji mogući način pogoditi intencije te buduće uredbe.


Korisnog otpada 4,4 tone


– Na području pilot-projekta u Poljanama i Veprincu u navedenom razdoblju prikupljeno je 12,3 tone otpada, od toga je oko 4,4 tone korisnog otpada, što znači da je više od trećine otpada odvojeno što je za sam početak vrlo dobar rezultat. Nadamo se da će takav postotak biti ostvaren i na drugim područjima, što bi dovelo do dobrih rezultata po pitanju očuvanja okoliša, ali i manje naknade za zbrinjavanje otpada koje ćemo u budućnosti plaćati na Marišćini – zaključio je Duško Kulaš iz Komunalca, napominjući kako je većina žitelja Veprinca i Poljana prihvatila novi način zbrinjavanja otpada, no kako postoje još uvijek neki kojima je lakše staviti nerazvrstano smeće u automobil i odvesti ga u dio grada gdje se za sada ne provodi pilot-projekt.