Za kvalitetnije odrastanje

Pripreme u tijeku: S 4 milijuna kuna do novog vrtića u Mošćeničkoj Dragi

Marina Kirigin

Teren na kojem će niknuti zgrada dječjeg vrtića i na sljedećoj slici kompjutorski prikaz buduće zgrade / Snimio Marin ANIČIĆ

Teren na kojem će niknuti zgrada dječjeg vrtića i na sljedećoj slici kompjutorski prikaz buduće zgrade / Snimio Marin ANIČIĆ

Na čestici površine 1.680 »kvadrata« niknut će prizemnica od 400 četvornih metara u kojoj će se smjestiti  50-ak djece



MOŠĆENIČKA DRAGA Općina Mošćenička Draga u siječnju 2016. godine kreće u novu investiciju – započinje izgradnju dječjeg vrtića. Na lokaciji Sveti Petar, na terenu ispod onog koji koristi Dobrovoljno vatrogasno društvo, u prirodnom okruženju, u blizini samog centra mjesta, a ipak dovoljno dislocirano od prometa bit će izgrađen novi objekt namijenjen draškim mališanima.


Na građevinskoj čestici površine 1.680 »kvadrata« niknut će prizemnica od 400 četvornih metara u kojoj će se smjestiti dvije odgojne skupine, odnosno 50-ak djece. U objektu će se naći višenamjenska dvorana, sanitarije, garderoba, prostorije za dnevni boravak djece, ambulanta, uredski prostori, kuhinja, kotlovnica, a vrtić će na raspolaganju imati i veliko dvorište.


Novac iz EU fondova




Vrijednost investicije iznosi četiri milijuna kuna, a očekuje se da bi izgradnja trebala trajati pola godine, te da će na početku sljedeće školske godine draška djeca ući u novi moderni dječji vrtić koji su projektirali Dražul Glušica arhitekti. Novac za izgradnju vrtića postoji u draškoj proračunskoj kasi, premda je još uvijek otvorena i mogućnost da oko 80 posto projekta bude financirano preko mjere 7.4 kojom se putem EU fondova sufinancira izgradnja dječjih vrtića.


– Općina ima sredstva namijenjena za gradnju vrtića uprihođena od prodaje zemljišta na Svetom Ivanu. Međutim, bilo bi šteta ne iskoristiti mogućnost  financiranja projekta preko fondova. S druge strane mjeru 7.4 ne možemo čekati u nedogled. Građevinska dozvola istječe u srpnju i mi moramo početi graditi. Osim toga, treba zadovoljiti potrebe stanovništva Mošćeničke Drage, roditelja i djece. Moramo brinuti o demografskoj slici naše općine u kojoj je gro stanovništva »treće« životne dobi, u kojoj želimo zadržati mlade obitelji, ali i privući nove – rekao je zamjenik načelnika Općine M. Draga Riccardo Staraj.



Općina M. Draga s namjerom da pronađe mjesto za gradnju vrtića i sličnih sadržaja u proteklom razdoblju otkupila je od privatnih vlasnika terene na Svetom Petru. Raspolažu s oko 7.000 »kvadrata« na kojima planiraju graditi objekte slične namjene. Govorilo se kako bi se eventualno jednog dana na toj lokacija mogla graditi i nova draška škola, te otvoreno igralište…



Grobnički tići


Na području ove općine od 2004. godine djeluje vrtić »Grobnički tići«. U podružnici privatnog grobničkog vrtića trenutačno boravi 31 dijete u dobi od 3 do 6 godina. Na raspolaganju imaju malo dvorište i jednu prostoriju za dnevni boravak djece, pa odgajatelje veseli da se kreće u izgradnju novog vrtića. Kažu kako je interes za upis djece u vrtić veći od kapaciteta, te da zbog toga u vrijeme upisa bude i puno nezadovoljstva onih roditelja čija djece ostanu izvan sustava.


– Uvjeti u vrtiću su vrlo loši. Sva djeca borave u jednoj prostoriji i zato je izgradnja novog prioritet. Potrebe su veće nego ranijih godina, tako da je ove godine bilo 20-tak neupisane djece – govori Staraj, a draška pročelnica dodaje kako je  petero draške djece uspjelo smještaj pronaći u lovranskom vrtiću, dok ih je dvoje na čuvanju kod dadilja.