Crni aromatični napitak

Predsezonski skok cijena u Opatiji: “Kava s pričom” 20, a macchiato “za van” 5 kuna

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

U kavani hotela Milenij cijena velikog macchiata iznosi 20 kuna, a espresso stoji 16 kuna. To je zasigurno jedna od najskupljih kava u Opatiji u kojoj prosječna cijena kave s mlijekom iznosi od 10 do 12 kuna, no postoje i kafići gdje se kvalitetnu kavu može popiti već za 5 kuna...



OPATIJA Kava, taj crni aromatični napitak bez kojeg je teško zamisliti početak dana, užitak je kojega se mnogi teško odriču, čak i kada zbog porasta cijene postaje sve nedostupniji prosječnom novčaniku. Popiti šalicu za početak dana oduvijek je bilo skuplje na elitnim lokacijama u Opatiji, primjerice u kavanama, u posebnom ambijentu luksuznijih hotela, onih »s pričom«, no ovogodišnji nagli svibanjski »skok« u nekim od zvučnijih lokala, odnosno hotelskih terasa izazvao je nevjericu potrošača.



Za macchiato i nescaffe na opatijskoj Slatini, u opatijskoj kavani Hotela Milenij (»Caffe Wagner«) potrebno je izdvojiti 42 kune, tome treba pridodati i 10 kuna za sat vremena parkiranja. To je nečuveno pa imam prijedlog da se na Slatini instalira aparat za kavu, gdje bi lokalni smrtnici mogli ubaciti kovanicu od 5 kuna, popiti kavu i prošetati – napisala je Andreja Ratković u e-mailu. Da njezina ideja nije nimalo loša, tvrdi i prodavačica u jednoj butigi u glavnoj opatijskoj ulici, a koja je otkrila kako se jeftina kava može popiti na automatu u opatijskoj knjižnici »Viktor Car Emin«.-–Knjižnica mi nije daleko od posla, a prođem upola jeftinije nego u opatijskim kafićima. Kafe je skupo no neki ugostitelji nama lokalcima, gostima iz ulice, spuste cijenu za kunu, ali i zato što kavu nosimo sa sobom, odnosno ne zauzimamo mjesto u kafiću – rekla je trgovkinja.


Nije fićo mercedes…


Zaljubljenike u ovaj neizostavni ritual posebno je zasmetalo poskupljenje kave u Milenij hotelima, odnosno kavanama Continental i Caffe Wagner gdje cijena sada dostiže i do 20 kuna. Točnije, u kavani hotela Milenij na Slatini cijena velikog macchiata iznosi 20 kuna, a espresso stoji 16 kuna. To je zasigurno jedna od najskupljih kava u Opatiji u kojoj prosječna cijena kave s mlijekom iznosi od 10 do 12 kuna.




Složit će se većina da razlike u cijenama moraju postojati, jer, slikovito rečeno, nije isto voziti fićo ili mercedes, pa tako i popiti kavu na najelitnijem mjestu u pravilu košta više no u nekom manje poznatom kafiću. S druge strane, manji kafići žele dostupnijim cijenama, ali i kvalitetom napitaka, doći do domaćeg kupca, žitelja Opatijske rivijere koji je svakodnevni potrošač.


U najužem centru Opatije, praktički preko puta kavane Continental u kojoj je cijena macchiata 15 kuna, taj je napitak moguće popiti za svega pet kuna.


U cafe baru »X caffe« na »kantunu« Radničke ulice macchiato »to go«, odnosno »za van«, košta 5 kuna, a svaka šesta kava je »gratis«. Upravo su taj lokal za kupnju svog jutarnjeg napitka izabrale gotovo sve djelatnice trgovina oko tržnice.



Kava je skupa i strancima. To je potvrdila i Tanja Vdović Vučetić iz Beograda.– U Opatiji je kava preskupa. Jučer smo bili u Italiji i kavu smo u Trstu popili za 1,10 euro i bila je prvoklasna, a ovdje sam pila kavu za 15 kuna. U Opatiji nije samo kava skupa, već je mnogo toga skuplje u odnosu na druge gradove, pa čak i cijene u marketu. Cijene u opatijskim trgovinama Konzuma poprilično su veće od onih u talijanskim trgovinama, a isti proizvodi u Konzumu na Slatini i onom na tržnici imaju različitu cijenu – rekla je Vdović Vučetić koja je udana za Opatijca pa često posjećuje ovu regiju.


– Od kada je otvoren »X caffe«, tamo odlazim po kavu kao i većina onih koji rade u središtu Opatije. Kod nas postoji kultura ispijanja kave, ali kava je precijenjena. Mislim da si mnogi ne mogu priuštiti kavu koja košta 12 ili 15 kuna, a da je to zaista tako potvrđuje i provedena akcija u ožujku kada se kava u Opatiji prodavala za tri kune. Ugostitelji su tada rekli da su tog dana imali dupli promet, što znači da bi se kava više pila i u kafićima i u kavanama da je cijena niža – rekla je Alessandra Selak koja radi u najužem centru Opatije.


Kvaliteta košta


Opatijac Denis Laginja kavu pije gdje god stigne, kaže da nema određene »štacije«, no više ne odlazi u kavanu Continental kako je to činio posljednjih pet-šest godina.


– Odustao sam od svakodnevnog odlaska u kavanu Continental ponajprije zato što su cijenu kave digli na 12 kuna, a onda na 15 kuna, no pritom nisu pružili bolju uslugu. Uz to, kafe im je prosječno, a takvu cijenu bio bih spreman platiti samo za odličnu kavu, po mom guštu. Zato sada pijem kavu na tržnici kod Tine gdje je veli macchiato sedam kuna ili u caffe baru »Eugenian« gdje je macchiato 9 kuna i izuzetno je dobar pa mi nije žao dati par kuna više – rekao je Denis Laginja.


U kafićima oko opatijskog »gradskog trbuha« espresso košta u prosjeku 7 kuna, mali macchiato 8 kuna, a veliki 9 kuna. Takve cijene drži i caffe bar »Mimoza« koji svakog jutra vrvi posjetiteljima.


– Zadnji put cijenu kave digli smo prije godinu dana, nakon preuređenja prostora. Tada je kava poskupjela za kunu, a razlog poskupljenja bio je i odabir kvalitetnije kave – rekao je Kristijan Brljavac, voditelj »Mimoze«.