Lovran

Povoljniji uvjeti za gradnju stanova i rekonstrukciju obiteljskih kuća u Lovranu

Marina Kirigin

U Lovranu su stvoreni povoljniji uvjeti za građenje – POS-ovi stanovi / foto D. ŠKOMRLJ

U Lovranu su stvoreni povoljniji uvjeti za građenje – POS-ovi stanovi / foto D. ŠKOMRLJ

Za društveno poticanu stanogradnju plaćat će se 10 posto komunalnog doprinosa - najavio je načelnik Sanković



 Kako bi stvorili povoljnije uvjete za građenje u svrhu rješavanja stambenih pitanja i poticanja bavljenjem određenim vrstama djelatnosti i to propisivanjem raznih olakšica i nižih iznosa komunalnog doprinosa za pojedine vrste građevina, lovranski vijećnici izglasali su izmjenu i dopunu Odluke o komunalnom doprinosu, koju je podržalo šest vijećnika od sedam prisutnih.


Izvršena je tako izmjena u obuhvatu zona za koje se vezuje visina komunalnog doprinosa. Dio naselja Medveja, smješten iznad planirane obilaznice naselja prešao je iz I. u II. zonu. Promijenjeni su i propisani iznosi po vrsti objekta i uređaja komunalne infrastrukture i to umanjenjem iznosa namijenjenog za nerazvrstane ceste u II. i III. zoni uz istovremeno povećanje iznosa namijenjenog izgradnji javne rasvjete te neznatno umanjenje iznosa za javne površine u II. zoni.


Propisani su povoljni uvjeti za izgradnju i rekonstrukciju vila i obiteljskih kuća, prema definiciji iz planskih dokumenata Općine Lovran, i to obujma do 1.200 kubna metra, za osobe s minimalno petogodišnjim prebivalištem na području Općine Lovran čime smatraju da će se pripomoći rješavanju stambenih problema. Prihvaćeni su i niži iznosi komunalnog doprinosa za pojedine vrste poslovnih građevina s naglaskom na zahtjevnije ugostiteljske građevine, planiranu luku nautičkog turizma te gospodarsko-obrtničke i poljoprivredne-proizvodne djelatnosti.




Komunalni doprinos će fizičke osobe moći plaćati u najviše 24 mjesečna obroka, a pravne osobe u najviše 12 mjesečnih obroka, ali mjesečni obrok ne smije biti manji od 3.000 kuna.


– Za postupke ozakonjenja nezakonito izgrađenih građevina zadržani su dosadašnji načini izračuna komunalnog doprinosa zbog činjenice da je sukladno postojećem aktu dovršen veći dio postupaka pa bi u odnosu na manji broj preostalih obveznika promjena uvjeta bila neprimjerena – objašnjava načelnik Općine Lovran Alan Sanković i dodaje da se išlo ususret lakšoj budućoj društveno poticanoj stanogradnji za koju će se plaćati 10 posto komunalnog doprinosa.