Jedinstvena manifestacija

Pogledajte kako je bilo na ovogodišnjem Učkarskom sajmu

Srđan Brajčić

Kulturno-zabavni program, dobra ponuda, domaća hrana, stari obrti i autohtone životinje privukli su brojne posjetitelje na tradicionalni sajam koji se održao na Poklonu gdje su se predstavila obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva s riječke i istarske strane Učke



POKLON Učkarski samanj na Poklonu ponovno je ponudio brojnim gostima raznovrsne i autohtone proizvode koji nastaju u malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na Učki ili s istarske, odnosno riječke strane ovog važnog planinskog lanca.


Na gotovo 40 prodajnih mjesta nudili su se raznovrsni proizvodi: prirodno i ekološki proizvedeno povrće i voće, proizvodi od sira i mesa, maslinovo ulje i pripravci od ljekovitog bilja, gljive, gastro delicija… Samanj je dobra prilika da se kupi sve ono što najčešće ne dolazi do trgovina široke potrošnje, izravno iz ruku onih koji su to s ljubavlju i pažnjom osmislili, izradili ili proizveli. Jedan od štandova koji je privukao pozornost posjetitelja je i onaj Santa Pulića, travara koji 15 godina živi na Veloj Učkoj, a svoje proizvode izlaže na Učkarskom samnju koji ove godine ima svoje 11. izdanje.


»Na štandu smo izložili čajeve od ljekovitog bilja, zatim sirup i marmeladu od bazge, ali i razne pripravke od borovih iglica. Dakle, svi naši proizvodi su od biljaka koje se mogu pronaći na Učki i Ćićariji«, kaže Pulić koji bilje sakuplja svakodnevno boraveći u prirodi.


Čajevi za prostatu




Primjećuje da se vegetacija na Učki mijenja, posebno posljednjih godina. Vegetacije je sve manje, neke promjene očito se događaju i na Učki i Ćićariji.


»Teško je govoriti o tome što je dovelo do tih promjena, ali moguće je da su velike vrućine koje su nas pogodile zadnjih godina jedan od razloga slabe vegetacije. Također, zamjećujem da u planini ima sve manje ljudi, ali sve više životinja. Posebno je puno divljih svinja i srna, zapaža Pulić i prepričava da je život na Učki težak, posebno su teške i duge zime.


»No, snalazimo se, s godinama smo naučili kako živjeti na Učki. Živimo od našeg OPG-a, odnosno malog štanda koji imamo u Opatiji. Dobro je to što se ljudi malo pomalo ponovno okreću prirodi, sve više cijene i koriste proizvode od autohtonog bilja. To je pohvalno«, primjećuje Pulić koji iz svog raznovrsnog asortimana izdvaja čaj za prostatu.


Goveda, tovari i ovce


Naime, otkriva da današnji muškarci sve više imaju problema s prostatom. Također, traže se čajevi za probavu.


»Najviše prodajemo čajeve za prostatu, nakon toga čajeve za probavu. Problemi s prostatom i probavom su, čini se, posljedica današnjeg načina života koji je stresan. Puno je i do načina prehrane, danas svašta jedemo. Tu je planinski čaj za bronhitis«, otkriva Pulić dok se brojni posjetitelji okupljaju oko njegovog štanda.


Na Učkarski samanj ponovno je stigla Agencija za ruralni razvoj Istre. To je prva agencija takve vrste u Hrvatskoj. AZRRI je, naime, zadužena za koordiniranja proizvodnih aktivnosti u ruralnim području Istre, a cilj je pokretanje gospodarskih i razvojnih programa u ruralnom prostoru. Osnivač i vlasnik Agencije je Istarska županija.



»Agencija se najviše bavi poticanjem uzgoja istarskog goveda i tovara. U zadnje vrijeme bavimo se i istarskom ovcom, a na štandu smo ponudili kobasice od boškarina s malvazijom, teranom i tartufom«, kaže Aleksandra Krizmanić iz ove istarske agencije koja danas radi sa 150 kooperanata.


AZZRI je odigrao važnu ulogu u očuvanju boškarina kojem je prijetilo izumiranje. Također, agencija je važna u poslovanju istarskog seljaka.


»Agencija seljacima daje poticaje za uzgoj i otkupljujemo njihove proizvode koje prodajemo. Stoga je Učkarski samanj važan događaj za našu agenciju jer ovdje prodajemo naše proizvode, i to odlično, što je financijski važno za naše poslovanje, ali i promoviramo istarskog seljaka i naš kraj«, ocijenila je Krizmanić.


Ljekovitost veprine


Zdenka Klanjac Ukić iz Veprinca došla je na Učkarski samanj promovirati veprinu, ali i sve ono što karakterizira Veprinac koji je svoje ime dobio upravo po ovoj zimzelenoj biljci. Njezina je želja veprini dati turističko značenje, a time i samom Veprincu.


»Ova biljka posebno je raširena na Veprincu. Veprina je vrlo ljekovita biljka, od čijeg se korijena rade brojni lijekovi. Mladice veprine, koje biljka izbaci u proljeće, koriste se kao hrana, nešto slično šparogama. Također, na ovom štandu izložili smo autohtoni ručni rad i razne pripravke za njegu tijela, kao što su kreme ili ulja. Uglavnom, imamo puno upita za sve proizvode koje smo postavili na samnju, posebno one koji su povezani s veprinom. Stoga moramo pohvaliti i podržavati Učkarski samanj koji potpomaže očuvanju i prezentaciji brojnih i raznovrsnih autohtonih proizvoda našega kraja. Osim toga, okuplja brojne izlagače, a što nas je više, to smo jači i popularniji«, kaže Zdenka Klanjac Ukić koja zapaža da je život na Veprincu danas ugodan, pa vjeruje da će biti i više mladih.


Atrakcija za djecu su ponovno bile životinje, odnosno istarski tovar i boškarin. Također, organizirane su i brojne korisne radionice koje su se bavile životom na Učki i njezinim biljnim vrstama.