Prva adventska svijeća

Počinje opatijska adventska čarolija: U tijeku zadnje pripreme za najljepše doba u godini

Aleksandra Kućel Ilić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Ispred tržnice je postavljeno božićno drvce visoko gotovo 10 metara, a na susjednoj terasi hotela Continental najavljena je tradicionalna manifestacija paljenja lampica na jeli uz veliki koncert i besplatan ulaz. Na adventskom vijencu na Slatini upalit će se prva svijeća



OPATIJA – Blagdansko dekoriranje Opatije unatoč upornoj kiši koja danima otežava posao, ulazi u svoju završnicu. Na trgu ispred tržnice postavlja se gotovo 10 metara visoka jelka, a za razliku od prošlogodišnje, ovo je eko-stablo koje će se moći koristiti više godina.


– Ove godine su »Parkovi« dobili zadatak da za predstojeće blagdane trebaju dodatno dekorirati grad, a rezultati će se uskoro moći i vidjeti. Na ulasku u grad postavili smo puno veći, novi natpis »Sretan Božić i Nova godina«. Postavlja se i novi bor, umjetni, visine 9,6 metara, nabavili smo 40 novih elemenata za stupove, na dionici od hotela Milenij do hotela Adriatic, bit će tzv. »ledena kiša«, pa zatim dodatna dekoracija oko fontane u Parku sv. Jakova, te »ledeni svod« na prolazu od Parka sv. Jakov prema Šporeru. Dodatnih 10 kompleta kugli postavit će se u samom centru grada, da ne bude »škuro«. Adventski vijenac na Slatini će biti još ljepše uređen nego lani. Vrijednost dodatne dekoracije u Opatiji iznosi više od 200.000 kuna, a sveukupno, utrošit će se oko 300.000 kuna s montažom. Dekoracija će zasjati 26. studenoga – najavio je Raul Degano, direktor »Parkova«.


Pogledi prema nebu


Od ove subote, 26. studenoga, bogat adventski program trebao bi oživjeti poznate lokacije u Opatiji. Tradicionalna ceremonija paljenja lampica na božićnom drvcu održat će se u subotu u 17 sati na terasi hotela Continental (osim u slučaju loše prognoze, program će biti u isto vrijeme dan kasnije, u nedjelju, o čemu će konačna odluka organizatora biti danas). Treću godinu za redom terasa će postati središnje mjesto na kojemu će započeti opatijska adventska čarolija, a prethodit će joj veliki koncert vrhunskih glazbenika koji će posjetitelje božićnim melodijama uvesti u najljepše doba godine.




Na koncertu će nastupiti Kvartet Veljak, Memento, Tri kralja, The Mystic Rose Ensemble, Katja Budimčić, Dalawa Stories, Candy’s, Passion Play, Voljen Grbac i Vivien Galetta, Exotic Pop Orchestra, By the Way band te Martina Majerle i dječja skupina Gym Dance. Program će voditi Mario Battifiaca, a organizatori iz Milenij hotela najavljuju pravi predblagdanski spektakl koji će upotpuniti uređena terasa, prigodni štandovi s kuhanim vinom, punčem, čokoladom, maskote i animatori, atraktivna rasvjeta i brojni drugi zabavni detalji i iznenađenja tijekom večeri.


Hologramske čestitke


Istog dana, u subotu, opatijski Advent započet će i u Parku sveti Jakov, te ispred i u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer gdje će se od 18 do 21 sat svakoga dana prikazivati hologramske čestitke, odnosno 3D projekcije u prostoru, u koje će posjetitelji imati priliku ugraditi svoje najljepše želje. Holograme će pratiti i živa glazba u poslijepodnevnim satima vikendom, kao i druženje petkom uz After Job Party. Prostor će okružiti kućice s prigodnom prodajom, koje će spojiti prostor parka sa susjednim prostorom oko UP-a »Juraj Šporer« gdje će se tijekom Adventa postaviti Božićna izložba akademskog slikara Claudia Franka, a najmlađi će mjesto za sebe naći u kućici vilenjaka koja će im »tajnu Božića« otkriti uz bogat program animacije, blagdanskih filmova i zanimljivih radionica.


Također, 26. studenog, održat će se i Christmas Mapping na Villi Angiolini. I ovi programi će ovisiti o vremenskim prilikama, pa će se više detalja i početku Adventa znati danas. Paljenje prve svijeće na adventskom vijencu na Slatini bit će u subotu u 19 sati. Nastupit će Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan «i Trio Candella, a program će voditi Ivan Dorian Molnar.