Galerija "La cisterna"

Pepin Marčenić – slikar koji je volio svoj kraj

Aleksandra Kućel Ilić

Obitelj pokojnog Josipa Pepina Marčenića na izložbi »Moramo volet svoj kraj« / Snimio Marin ANIČIĆ

Obitelj pokojnog Josipa Pepina Marčenića na izložbi »Moramo volet svoj kraj« / Snimio Marin ANIČIĆ

Osim što je bio poznati slikar koji je radove poklanjao velikanima poput nogometaša Pelea, bio je i pjesnik



MOŠĆENIČKA DRAGA Zaljubljenici u stvaralaštvo poznatog liburnijskog i istarskog slikara, pokojnog Josipa Pepina Marčenića, Lovranca koji cijeli život proveo u Mošćeničkoj Dragi, okupili su se u Kući kulture Betty, u Galeriji »La cisterna« gdje je otvorena izložba njegovih radova pod nazivom »Moramo volet svoj kraj«.


Izložena su Marčenićeva ulja na platnu, akvareli i grafike inspirirane primorskim i istarskim gradićima, lučicama, ribarima, morem, te Istrom kao polazištem njegovog umjetničkog stvaranja.


Izložba je komercijalnog karaktera, a organiziraju ju Zajednica Talijana Mošćeničke Drage uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije – odjela za kulturu i sport, te obitelji Marčenić.




Prema riječima Riccarda Staraja, draškog zamjenika načelnika i predsjednika Zajednice Talijana Mošćeničke Drage koji je uz akademsku slikaricu Ljiljanu Barković, voditeljicu galerije


»La cisterna« govorio na otvorenju, Pepin Marčenić nije bio samo poznati slikar (veliki nogometaš Pele primio je njegovu sliku kao poklon, maršal Tito također), već i vrsni čakavski pjesnik koji u mnogočemu dotiče životnu filozofiju tako uspješno pretočenu u čakavski izričaj. Bio je i akter karnevala i jedan od začetnika spaljivanja rakete u Mošćeničkoj Dragi.


Kada je riječ o najnovijoj izložbi, pored motiva Mošćeničke Drage, Lovrana, Voloskog i istarskih gradića poput Huma, ali i Rovinja, iznenađenje za posjetitelje bila su i njegova karakteristična ulja na platnu slikana zlatom.


U programu na otvorenju izložbe nastupali su Duo/Trio da capo, te pjesnici Luka Skorić, Giacomo Scotti, Riccardo Staraj i autorova kćer Ana Marčenić. Izložba ostaje otvorena do 3. kolovoza.