Širenje luke

POČINJE GRADNJA Lučka uprava Opatija kreće u najveću investiciju još od doba Austro-Ugarske

Marina Kirigin

Operativna obala produžit će se u istoj ravnini za 25 metara, a ujedno se dobiva 745 »kvadrata« nove zaobilazne površine, za kopnene lučke manipulacije. Nova obala je planirana u nastavku u dužini od oko 60 metara, a na novoj površini formirat će se i nova obala širine 5,5 metara

Investicija koja će omogućiti novi prosperitet, čijom će se realizacijom omogućiti daljni razvoj najmanje liburnijske općine Mošćeničke Drage u pomorskom, ribarskom i turističkom smislu, kreće ovog rujna. Desetog dana navedenog mjeseca započet će veliki građevinski radovi na proširenju luke i privezišta te izgradnji obalne šetnice.Investicija teška 8,8 milijuna kuna podrazumjeva dogradnju postojeće operativne obale i izgradnju nove, kao i novih površina u zaleđu na kojima su planirane operativne površine i šetnica, a sve uključuje i postavljanje novih instalacija za struju i vodu. Operativna obala produžit će se u istoj ravnini za 25 metara, a na taj način se uz postojeću obalu dobiti mogućnost istovremenog pristajanja dva veća turistička broda, a ujedno se dobiva 745 »kvadrata« nove zaobilazne površine, za kopnene lučke manipulacije – vađenje i održavanje plovila. Nova obala je planirana u nastavku u dužini od oko 60 metara te je namijenjena povremenim ljetnim vezovima za manja plovila, a na novoj površini formirat će se nova obala širine 5,5 metara kao dio lučkog područja i šetnice širine 6,5 metara u zaleđu, ističe Fernando Kirigin, ravnatelj Lučke uprave Opatija – Lovran – Mošćenička Draga.

Radovi već u rujnu




Radovi koji započinju ovog rujna, po završetku turističke sezone, trebali bi biti dovršeni do početka sljedeće turističke sezone, odnosno do lipnja 2020. godine. Projekt dogradnje obale i izgradnje obalne šetnice provodi i financira ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga zajedno sa Općinom Mošćenička Draga, a za izvođača ovog velikog ulaganja izabrano je poduzeće G.A.M.I.K.


– Ovo je prva ozbiljnija investicija u lučko područje pod ingerencijom LU Opatija – Lovran – Mošćenička Draga. Područje proširenja i dogradnje vrlo je otvoreno svim vjetrovima pa se nadamo da ćemo imati sreće s vremenom i da ćemo uz zajedničke napore svih uključenih u realizaciju na vrijeme dovršiti radove. Izvođač radova je jedna tvrtka manje poznata na ovom području. Radi se o firmi iz Dalmacije koja je na natječaju dala najpovoljniju ponudu, a trenutno na Costabelli, na gradilištu budućeg hotelskog kompleksa Hiltona, na morskom dijelu izvodi radove. Tvrtka je to koja je nastala iz obrta s dugogodišnjim iskustvom u izvođenju građevinskih radova – govori ravnatelj ŽLU Opatija – Lovran – Mošćenička Draga.





Opsežan zahvat Mošćeničku Dragu trebao bi još više »otvoriti« moru, omogućiti prosperitet i razvoj, kako turistički tako i razvoj djelatnosti vezanih uz more, prije svega ribarstvo.


Pripreme za ovaj kapitalni projekt započele su pred gotovo dvije godine. Uz pomoć Primorsko-goranske županije okončan je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Dobivanje građevinske dozvole bilo je uvjet da bi investiciju moglo financijski popratiti Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Doprinos Općine i Ministarstva



– U financiranju projekta Općina Mošćenička Draga sudjelovala je sa pola milijuna kuna, nadležna lučka uprava sa sljedećih pola milijuna kuna, Primorsko-goranska županija osigurala je milijun kuna, a 7 milijuna kuna u ovoj i narednoj godini trebalo bi osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Zato se ovim putem zahvaljujem resornom ministarstvu, posebno ministru Olegu Butkoviću koji je prepoznao važnost proširenja lučkog područja u Mošćeničkoj Dragi, kao i bivšoj općinskoj vlasti od koje sam naslijedio ovaj projekt, posebno bivšem načelniku Ratku Salamonu čiji sam bio zamjenik, kao i profesoru Mohoviću, koji su kontinuirano radili na projektu, te tvrtci Rijekaprojekt koja je izradila projekt nadogradnje. Proširenje luke u Mošćeničkoj Dragi omogućit će turistički prosperitet općine, biti će to prostor za realizaciju većih manifestacija koji će omogućiti preseljenje brojnih evenata na rivu, ali i utjecati na razvoj pomorstva i ribarstva, koji predstavljaju identitet ove najmanje liburnijske općine. Nova će šetnica osim za promenadu služiti i za smještaj nekih objekata za potrebe luke. Planira se pronaći prostor za ribare, ronilačko društvo, Jedriličarski klub »Orion«, ugostiteljski objekt, Eko muzej i Lučku upravu. Ovim kapitalnim projektom osigurat će se dodatni vezovi, omogućit će se pristanak većih brodova, brodica, jahti i stvoriti uvjeti da se draško ribarstvo vrati u svoju matičnu luku.


Mjesto za draške ribare


Draške su obitelj koje se bave ribarstvom danas uglavnom »gosti« u susjedstvu, u Rijeci i Plominu, a jedina draška obitelj koja je ostala u svojoj matičnoj luci je obitelj Dešković. Nakon ovog ulaganja slijedi puno ambiciozniji plan širenja luke. Za sada taj je plan još uvijek na razini ideje, a naše su namjere izgraditi lukobran koji će zaštiti postojeći porat i osigurati još veći broj vezova. Za taj projekt koji je zasada još samo u idejnoj fazi trebalo bi osigurati između 35 i 40 milijuna kuna. Nadamo se kako ćemo te novce djelomično osigurati i iz europskih fondova – kaže Riccardo Staraj, načenik Mošćeničke Drage navodeći kako je uz golf u Brseču, dvije turističke zone, dogradnja luke draški kapitalni projekt.


– Ovo ulaganje prva je velika intervencija u luke pod ingerencijom ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga od vremena Austro-ugarske. Završetkom ove prve faze ići će se u realizaciju pristupne ceste koja će spojiti glavnu cestu sa novoizgrađenim dijelom luke. Time će se rasteretiti promet kroz centar mjesta, a luka bi dobila pravi prilaz. Nova luka omogućiti će turistički progres općine, omogućiti će dolazak jahtaša, vjerojatno i veći broj noćenja. Međutim, ova dogradnja prije svega je potreba mještanima Mošćeničke Drage koji u relativno skučenom prostoru mandraća drže svoje barke zajedno sa ostalim plovilima tijekom turističke sezone – zaključuje Staraj.