Primopredaja

Općina Lovran preuzela od APN-a dvije stambene zgrade: Šesnaest obitelji uskoro u stanovima POS-a

Marina Kirigin

Lovranski stanovi po modelu POS-a izgrađeni su za nešto više od godinu dana / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Lovranski stanovi po modelu POS-a izgrađeni su za nešto više od godinu dana / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ključeve stanova načelniku Općine Lovran Alanu Sankoviću uručila je ministrica Anka Mrak Taritaš. U 12 stanova uselit će obitelji s lovranske liste za davanje stanova u najam, a preostala četiri su prodana



LOVRAN  Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš uručila je načelniku Općine Lovran Alanu Sankoviću ključeve dvanaest POS-ovih stanova u Omladinskoj ulici u Lovranu. Stanovi su to koje će Općina Lovran dodijeliti kandidatima s općinske liste za davanje stanova u najam, a koja datira još iz 2007. godine.


U dva dvojna objekta tako će uskoro useliti obitelji koje više desetaka godina čekaju na svoj krov nad glavom. Četiri obitelji s liste odlučili su se za kupnju stana u Omladinskoj ulici, dok će njih 12-ero sklopiti ugovor o najmu s Općinom Lovran te potom useliti u stanove veličine od 44 do 82 »kvadrata«.


Stanovi u Lovranu započeli su se graditi u ožujku prošle godine, dovršeni su u ožujku ove godine, a zbog izmjene zakona o PDV-u, odužila se predaja ključeva APN-a Općini Lovran, no još uvijek sve je to učinjeno unutar roka izgradnje, a koji je bio 15. lipnja ove godine.




– Izuzetno mi je zadovoljstvo biti ovdje. Prvi razlog je taj jer ovo pokazuje kako može ići POS kad postoji dobra suradnja lokalne samouprave i države. Lovran i mi smo zajedno ušli u ovaj projekt i sada imate priliku vidjeti kako to izgleda. U godinu dana, u trećem mjesecu ove godine, radovi su bili gotovi, a ostatak je vremena otpao na hortikulturu, tehnički pregled i sve ostalo. Kuće su izuzetno dobre, stanovi krasni, a cijena iznosi 1.050 eura po kvadratu. Dakle, ovo pokazuje kvalitetnu gradnju, pokazuje dobar projekt kada zajedno radi država i lokalna samouprava i dokazuje da mi jesmo osjetljivi na građane i da želimo da oni zaista imaju svoju nekretninu – rekla je Mrak-Taritaš.


Zakon o PDV-u


Šesnaest stanova raspoređeno je u dva dvojna objekta. Dvanaest stanova Općina Lovran dat će u najam stanovnicima Lovrana s  liste, a četiri stana prodana su osobama s liste koje su bile u financijskoj situaciji da ih mogu otkupiti. Cijena stana za one koji su kupili je iznosila 1.049 eura po kvadratu, no Općina Lovran stanove za najam otkupila je po nižoj cijeni od 733 eura po kvadratu s obzirom da je zemljište na kojem su izgrađeni objekti bilo u vlasništvu Općine Lovran, a Općina je uložila i u infrastrukturu, te uredila okoliš. Drugim riječima Općina je bila suinvestitor u gradnji, pa oni praktički plaćaju cijenu gradnje objekta, objasnio je načelnik Općine Lovran Alan Sanković.


– Rok izgradnje je trebao biti 15. lipnja. Bez obzira na sve što se događalo, i dalje smo u veoma dobrom roku došli u posjed ključeva i vlasništva. Da nas je sreća služila više i da nije bilo izmjena zakona o PDV-u, vjerujem da bi to uspjeli napraviti i dva mjeseca ranije. Sada fokus prebacujemo na sklapanje ugovora o najmu sa stanovnicima Lovrana s liste za davanje stanova u najam. U tijeku su provjere kandidata vezane za imovinsko stanje građana. Vjerujem da će se ugovori s budućim stanarima vrlo brzo sklopiti. Potrebe za ovakvom vrstom izgradnje postoje, tako da ćemo mi i dalje nastaviti s programom POS-a. Pregovore smo već obavili, do kraja godine imat ćemo javni poziv za novu izgradnju, a koja bi trebala biti započeta unutar dvije godine – rekao je Sanković te dodao kako je ovaj lovranski POS-ov model bio u neku ruku i eksperimentalan.



Ministrica Mrak Taritaš odgovorila je i na novinarsko pitanje vezano uz promjenu pravilnika o POS-ovim stanovima. Napomenula je kako je dosadašnji pravilnik bio vezan uz izgrađene stanove, a kako je novi vezan uz najam, a kako bi se moglo ići u projekt najma. Projekt najma ići će u velikim gradovima jer tamo postoje najveće potrebe. Na taj način omogućit će se građanima da uđu u najam uz uvjet da u tom gradu ne posjeduju nekretninu i da su zaposleni. Odnosno, građani će smjeti imati nekretninu u drugim gradovima, ali ne u gradu u kojem žele uzeti stan u najam.– Smisao najma je da netko tko ima, primjerice, u Rijeci stan, a odluči raditi u Zagrebu, može doći tamo raditi nekoliko godina, ili obrnuto – zaključila je ministrica Mrak Taritaš.


Slučaj Credo banke


– Ove zgrade je trebala graditi Općina Lovran, ali nam je propalo osam milijuna kuna u stečaju Credo banke. Tada smo se okrenuli programu POS-a, pa posebno zahvaljujem direktoru APN-a Slavku Čukelju jer je ovo bio »križanac« projekt kojeg je započela lokalna samouprava, a dovršio POS – zaključio je lovranski načelnik.


Direktor APN-a Slavko Čukelj pohvalio je projektante i izvođače radova. Naveo je kako je suradnja s Općinom Lovran bila odlična, kako su Lovranci dobili kvalitetnu građevinu, te iznio podatak kako je u ovom trenutku u Hrvatskoj u izgradnji 1.400 stanova po modelu POS-a, a još 400 stanova je u planu te će se projektirati tijekom godine. Interes za izgradnju pokazali su u Umagu, Šibeniku, Makarskoj i  drugim gradovima, rekao je Čukelj.