Dalek put od ideje do realizacije

Opatijci žele obnoviti stari drveni “banj” uz pomoć fondova Europske unije

Marina Kirigin

Grad Opatija osnovao je radnu skupinu  koja je počela raditi na tome da se približe realizaciji projekta kojega je planirala i svaka dosadašnja gradska vlast



OPATIJA Izgradnja replike legendarnog opatijskog kupališta Angiolina, za neke poznatijeg i kao drveno kupalište Lido koje je 1989. godine izgorjelo do temelja, uskoro bi s dobre ideje moglo prijeći u realizaciju. »Slatina se potopila, a Lido je zgorelo, tako da niš ni ostalo celo…« riječi su pjesme domaćeg kantautora Dražena Turine Šajete nastale nekoliko godina nakon što je drveno kupalište drago mnogim Opatijcima nestalo u plamenu. Većina dosadašnjih vlasti imala je namjeru krenuti u obnovu tog kupališta, ali prvi korak napravljen je tek nedavno.    


Butici i kavana


Grad Opatija osnovao je radnu skupinu u sastavu Ernie Gigante Dešković, Mirjana Kos, Goran Crnković, Danijel Jerman i Zdenko Tupanjac koji su počeli raditi na tome da se približe realizaciji projekta. Prema riječima dogradonačelnika Opatije Deškovića, do kraja godine trebala bi se skupiti potrebna projektna dokumentacija, a zatim pronaći način kako isfinancirati projekt. 


– Kupalište Angiolina izvana bi trebalo biti identično onom izgorjelom 1989. godine, a u skladu s konzervatorskim pravilima. Trenutačno se radi na ispitivanju statusa lokacije s obzirom na pomorsko dobro, a zahvaljujući Državnom arhivu u Rijeci dobili smo i preslike originalnih nacrta kupališta kako bi se moglo obnoviti u povijesnim gabaritima.





Najveće izmjene bit će u unutrašnjosti kupališta. Veći dio nekoć su zauzimale kabine za presvlačenje, a koje u današnje vrijeme nisu potrebne u tolikoj mjeri. Upravo zato, na jednoj etaži planira se izgraditi prostor s buticima i lokalnim suvenirima te kavana s terasom prema moru. 


 Kupališna baština


Želja je da svi sadržaji iznutra izgledaju kao u 19. stoljeću, pa će tako dio prostora biti namijenjen i kupališnoj baštini s interaktivnim sadržajima. Izgradit će se i nekoliko primjeraka ondašnjih kabina. Smatramo da bi upravo takvo kupalište postalo i opatijska turistička atrakcija, a želja nam je da kupalište bude otvoreno tijekom čitave godine – objašnjava Ernie Gigante Dešković, navodeći kako su i prethodne vlasti imale interes izgraditi repliku kupališta Angiolina, a takav su stav zagovarale i neke opatijske udruge. 


Kupalište koje je sagrađeno još davne 1884. godine, nadograđivano je u nekoliko navrata, no u obliku kakvom ga Opatijci pamte nadograđeno je 1904. godine.  – Koliko bi mogao koštati ovakav projekt, za sada još ne znamo. Želja nam je usmjeriti ga k EU fondovima – zaključio je dogradonačelnik Opatije i predstavnik radne skupine koja će do kraja godine pokušati doći do potrebne dokumentacije.