Niz raznolikih programa

Opatija slavi Dan grada: Od Carskoga grada i besplatne marende, do jakovske procesije

Aleksandra Kućel Ilić

Organizatori Dana Grada – velečasni Petar Belanić, Dušan Mušćo, Fernando Kirigin, Vjeko Alilović, Suzi Petričić, Ivo Dujmić, Marina Gašparić i pater Ivan Tambolaš / Foto M. Aničić

Organizatori Dana Grada – velečasni Petar Belanić, Dušan Mušćo, Fernando Kirigin, Vjeko Alilović, Suzi Petričić, Ivo Dujmić, Marina Gašparić i pater Ivan Tambolaš / Foto M. Aničić

Manifestacija Carski grad će na sedam lokacija u Opatiji u subotu trajati do ponoći, a u ponedjeljak, 20. srpnja na rasporedu je »Serenada Opatiji« ispred Šporera i u Portiću. Na dan svetog Jakova, 25. srpnja ispred tržnice pripremat će se plodovi mora, a nakon večernje mise bit će svečana procesija



OPATIJA U čast svetoga Jakova, nebeskog zaštitnika Opatije i Dana Grada Opatije, od predstojećeg vikenda, 18. srpnja pa sve do kraja idućeg tjedna, 26. srpnja, na području Opatije i Voloskog, te u Veprincu i Ičićima održat će se niz manifestacija – kulturno-umjetničkih, sportskih i vjerskih. Proslava Dana Grada započinje ove subote uz glazbeno-scenski spektakl Carski grad, a završava slaveći svetu Anu – zaštitnicu Voloskoga. Uz gradonačelnika Ivu Dujmića i njegove zamjenike Marinu Gašparić i Fernanda Kirigina, događaje su najavili na zajedničkoj pressici Suzi Petričić, direktorica TZ-a Grada Opatije, župnici Ivan Tambolaš (Sv. Jakov, Opatija) i Petar Belanić (Sv. Ana, Volosko) te Dušan Mušćo, tajnik Udruženja obrtnika i Vjeko Alilović iz tvrtke Omnes.


Gradonačelnik Dujmić je izrazio zadovoljstvo bogatim programom koji predstoji te podvukao da se ove godine Dan Grada obilježava uz veliko zajedništvo svih gospodarskih subjekata.


Dule i Antonio


– Svi smo zajedno promotori budućnosti Opatije, a zahvaljujući tome ostvarujemo izuzetne turističke rezultate koji u zadnjih pola godine bilježe uzastopan rast. Treba nam to zajedništvo i ubuduće, jer želimo jaku Opatiju s cjelogodišnjim poslovanjem – rekao je Dujmić.





Bit će na rasporedu i drugih popratnih zbivanja, pa tako primjerice iz Društva »Naša djeca« pozivaju sve obitelji da se u subotu, 25. srpnja, uključe u interaktivnu igru obilaska Opatije »Obiteljska potraga za opatijskim blagom«. Prijave su moguće istoga dana na Slatini u 8.30 sati ili ranije na e-mail: [email protected]. Sama potraga počet će u 9 sati na Slatini kada će obitelji krenuti s obilaskom znamenitosti Opatije u potrazi za odgovorima na pitanja, a završava u 11 sati na opatijskom mulu gdje slijedi zabavni program s dodjelom nagrada.


Koncert DVD-a Opatija uz gostovanje pjevačkog zbora iz Portoroža na rasporedu je 19. srpnja u 20 sati u Vili Angiolini, dok će iste večeri u 21.30 sati na maloj sceni Ljetne pozornice nastupati Klapa »Kamelija«. U glazbenom paviljonu u Parku Angiolina 21. srpnja u 20.30 sati nastupit će pjevački zbor iz Graza, a večer kasnije u isto vrijeme Klub 60 plus. Mandrać u Voloskom će oživjeti uz klapsku pjesmu 24. srpnja uz tradicionalnu manifestaciju »Klape va Mandraće«.



Prema riječima Suzi Petričić, direktorice TZ-a Grada Opatije, nakon što je prvi dio »Zlatne Opatije«, manifestacija RetrOpatija uspješno podrađena, ove subote, 18. srpnja, vrijeme je i za nadaleko poznati Carski grad, manifestaciju koja će na sedam lokacija trajati od 21 sat do pola noći. Programi koji će vratiti Opatiju u zlatna vremena početaka turizma na ovim prostorima bit će ispred kipa Djevojke s galebom, Paviljona »Juraj Šporer«, Vile Amalije i Vile Angioline, Zida slavnih… U Šporeru će koncert održati učenici glazbene škole Mirković, a na terasi hotela Kvarner se očekuje najveći broj izvođača i gosti iz Balatonfüreda.


Vjeko Alilović, jedan od organizatora, najavio je bogat i zanimljiv dio glazbeno-scenskog programa koji se krije pod nazivom »Serenada Opatiji«. Odvijat će se u ponedjeljak, 20. srpnja od 20 sati ispred »Šporera« i na Portiću, a nastupit će mnogi poznati pjevači, od Josefine i Trija Rio, Duleta, do Antonija Krištofića, klape Nokturno i Maura Staraja… Najavljeno je da će ovaj glazbeni program trajati oko tri sata.


Novost ovogodišnje proslave Dana Grada bit će besplatna marenda za sve građana koju je najavio uime Udruženja obrtnika tajnik Dušan Mušćo. Kako je naveo, na sam blagdan sv. Jakova, 25. srpnja u 10 sati ispred gradske tržnice obrtnici će za građane pripremiti plodove mora u »veloj padeli«, a podijelit će 500 porcija. 


O liku i zastavi sv. Jakova


Sakralni dio manifestacije predstavio je opatijski župnik Tambolaš koji je uz prijedlog da se ubuduće ozbiljno razmisli i o tome da se uz dan nebeskog zaštitnika Opatije osmisli i zastava s likom svetog Jakova, te da se općenito, pri najavi Dana Grada više koristi njegov lik i djelo, pozvao sve iz Opatije i okolice da se pridruže proslavi.



U najavnom plakatu uz Dan Grada Opatije još se ističe i Gala večer Zdravka Čolića (na Ljetnoj pozornici, 25. srpnja u 21.30 sati), te niz sportsko-rekreativnih događanja, od Beach partija (plaža Ičići, 17. srpnja od 16.30 sati), do Međunarodnog kupa Opatije u stolnom tenisu (Sportska dvorana M. Cvetković, 19. srpnja od 10 sati). Na plaži Tomaševac će 24. srpnja u 10 sati započeti Ljetna olimpijada na moru, a 26. srpnja Kup u sportskom ribolovu (ŠRK Jadran). Također, 26. srpnja, na blagdan svete Ane će se u starom gradu u Veprincu u 17 sati otvoriti izložba slika o Veprincu, a u 21 sat održati koncert Jose Butorca uz klavirsku pratnju Mladena Žmaka.



– U subotu, 25. srpnja u 9 sati, svetu misu i propovijed će predvoditi pater Mijo Nikolić, a u 19 sati svečano euharistijsko slavlje će predvoditi mons. Zvonimir Sekelj, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije. Poslije svete mise uslijedit će procesija gradom s kipom sv. Jakova i zatim domjenak ispred crkve – rekao je pater Tambolaš, najavivši i da će vjernike na župnu svetkovinu trodnevnicom pripremati pater Mijo Nikić.


Nadovezao se vološćanski župnik Belanić, po čijim riječima će se misa u čast svete Ane služiti 26. srpnja u 18 sati u istoimenoj vološćanskoj crkvi, a zatim će se održati procesija koja će se spustiti sve do mora i zatim natrag prema crkvi ispred koje će biti druženje uz nastup klape Nevera.