Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Oštar sukob u Lovranu

Nenad Sinčić o krahu koalicije PGS-AM: Alan Sanković mi je prijetio pa sam ga prijavio policiji

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Objavljeno: 28. siječanj 2016. u 23:15 2016-01-28T23:15:00+01:00

Prema riječima Nenada Sinčića, predsjednika PGS-a u Lovranu, zbog prijetnji putem SMS-a i e-maila policija je protiv načelnika Alana Sankovića podnijela prekršajnu i kaznenu prijavu

RIJEKA/LOVRAN Preslagivanje na liburnijskoj političkoj sceni, bio je povod jučerašnje konferencije za novinare Primorsko-goranskog saveza u Rijeci na kojoj je ipak posebno odjeknula informacija o prijetnjama načelnika Općine Lovran Alana Sankovića PGS-ovom lovranskom vijećniku Nenadu Sinčiću.

Naime, vijećnik Sinčić kazao je da je prijavio načelnika Sankovića policiji zbog prijetnji koje je ovaj uputio njemu, ali i njegovoj obitelji. Sinčić je također iznio još nekoliko teških optužbi koje upućuju na neprimjereno ponašanje lovranskog načelnika.

– Konkretno, Alan Sanković mi je putem SMS poruka i e-maila prijetio da će se potruditi uništiti mene, kao i cijelu moju obitelj. Što je pod tim terminom uništiti Sanković točno mislio, to jest je li to izrekao u fizičkom ili materijalnom smislu, ja doista ne znam. Možda zna policija. No, činjenica je da je zbog tih prijetnji policija protiv načelnika Sankovića podnijela i prekršajnu i kaznenu prijavu, ustvrdio je Nenad Sinčić, inače predsjednik lovranskog PGS-a, stranke s kojom je Sankovićeva Akcija mladih dobila općinske izbore u Lovranu.

Iz ureda u suzama

Nakon te ružne epizode, naglasio je Sinčić, lovranska koalicija PGS-a i Akcije mladih jasno više nema nikakvog smisla, pa je ona prekinuta. No, ustvrdio je potom PGS -ov lovranski vijećnik, on nije jedini koji u Lovranu trpi Sankovićevu torturu. Naime, upozorava Sinčić, načelnik se iživljava i nad svojim suradnicima, od kojih neki u suzama napuštaju njegov ured.

– No, zbog straha od gubitka radnog mjesta i straha za budućnost, oni zasad o tome šute. Inače puno Lovranaca ima vrlo neugodna iskustva sa Sankovićevom naravi, upozorava ovaj lovranski vijećnik.

Njegovi problemi s načelnikom su eskalirali, upoznaje Sinčić, kad je odbio podržati prijedlog općinskog proračuna koji je napisan »šturo, površno, neprecizno i netransparentno«.

– Na takav proračun nisam ni mogao uputiti amandmane. Inače se Sanković ponaša poput nekakvog malog boga – donosi odluke na svoju ruku, ne provodeći općinsku, već nekakvu svoju politiku. To mogu ilustrirati primjerom prodaje restorana Kvarner koji je Općini u vidu iznajmljivanja donosio veliku dobit.

O kandidatu za načelnika Matulja tek nakon raspisivanja izbora

Na pitanje upućeno Mladenu Prencu, predsjedniku PGS-a Matulja, je li on kandidat za općinskog načelnika Matulja, a IDS-ov Bruno Frlan njegov zamjenik, u toj stranci poručuju da će imena biti objavljena kad bude poznat datum prijevremenih lokalnih izbora.
– Stoga apeliramo na hrvatsku Vladu da što prije raspiše prijevremene lokalne izbore u Hrvatskoj. Pri tome treba naglasiti da povjerenik ne može nastaviti dva velika projekta koja su započeta u Općini Matulji – to su izgradnja Multimedijalnog centra i uređenje centra mjesta. Jer, takve odluke donosi Općinsko vijeće. Te projekte PGS će nastaviti, ali etapno i u skladu s financijskim mogućnostima, naglašava Prenc koji ističe i da se uskoro obnavlja opatijski PGS.

Sumnjiva prodaja Kvarnera

Kvarner je načelnik prodao pod vrlo nejasnim okolnostima i nekim posebnim ugovorom, čak se usprotivio odluci općinskog vijeća da se taj objekt etažira i srede imovinski odnosi. Takve njegove odluke nisam mogao podržati i one će prouzročiti štetu Općini i stanovnicima Lovrana. Nakon suprotstavljanja Sankovićevim odlukama, eto, uslijedile su prijetnje – iznio je Nenad Sinčić kronologiju sukoba s načelnikom.

Franjo Butorac i Nikola Ivaniš, politički tajnik i počasni predsjednik PGS-a, podržali su Sinčića u odluci da se suprotstavi takvoj praksi u Lovranu. U tom smislu Franjo Butorac je ukazao na to da PGS politički djeluje decentralizirano i dopušta autonomiju u odlučivanju svojim članovima, što nije praksa hrvatske politike.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.