Plaže

‘Najbolje je tamo gdje je škvadra’: Istražili smo najljepše plaže na opatijskoj rivijeri

Marina Kirigin

Jučerašnji »predkišni« prizor s plaže Sveti Ivan, definitivno jedne od najljepših na liburnijskoj rivijeri / foto M. ANIČIĆ

Jučerašnji »predkišni« prizor s plaže Sveti Ivan, definitivno jedne od najljepših na liburnijskoj rivijeri / foto M. ANIČIĆ

Gotovo svi sugovornici smatraju šljunčanu plažu u Mošćeničkoj Dragi najljepšom.Njeni aduti su kristalno čisto more, sitni šljunak, dobra ugostiteljska ponuda i dovoljno prostora za opuštanje. No, većina se ipak kupa na manjim lokalnim plažama čije su glavne prednosti blizina, parking i društvo



Sveti Ivan najljepša je plaža na Opatijskoj rivijeri prema mišljenju žitelja Liburnije. Gotovo svi anketirani smatraju da ova draška ljepotica, šljunčana plaža koja je udaljena desetak minuta hoda od »vele« plaže u Mošćeničkoj Dragi, nudi »upijanje svih čari ljeta u jednom trenutku«. Najjači njezini aduti su kristalno čisto more, sitni šljunak, ugostiteljska ponuda, a istovremeno dovoljno prostora za opuštanje – mir, tišina, tvrde naši sugovornici koji tu plažu posjećuju uglavnom vikendima. Kažu kako im ubrzani dnevni ritam i posao dozvoljava tek kratke odlaske na kupanje, pa stoga najčešće izabiru plažu ili kupalište koje im je na dohvat ruke.


– Najljepša plaža na Opatijskoj rivijeri je Sveti Ivan. More je najčišće na obali Kvarnera. Ugostiteljska usluga objekta »Val« je odlična. Zapravo cjelokupna ponuda je na odličnoj razini, a sve to omogućava da se na plaži možeš zabaviti, okupati, pojesti i osunčati. Zato vrlo često vikendom odlazim tamo, međutim preko tjedna kupam se u Voloskom koje mi je »pod nosom« – kaže Alen Zamlić, inženjer brodske elektronike i komunikacija i kineziolog iz Kastva.


Njegovo mišljenje dijeli i Aleksandar Bradičić, ugostitelj iz Lovrana: – Sveti Ivan je najljepši zbog najsitnijeg šljunka i najčišćeg mora. Ipak, ja se kupam u Medveji s curom i prijateljima. Tamo mi je najbliže, međutim uvjeti na plaži su loši. Dok se oni koji imaju koncesiju, LRH i Hemingway, ne dogovore oko nekih stvari, neće biti bolje. U Medveji je i veliki problem parking, ali na sreću čini se da ove godine policija ne kažnjava često kako je to činila prošlog ljeta zbog parkiranja uz cestu.





I Dino Đelmo, umirovljenik iz Opatije, smatra da je Sveti Ivan najljepši, ali on se kupa na Tomaševcu jer je kupalište uređeno, ima restoran, pristupačno je i za djecu i invalide, a osoblje je vrlo drago i komunikativno. – Kupalište Slatina je prljavo pa ga izbjegavam, a u Ičićima prenapučeno iako je ponuda odlična, kaže Đelmo.



Lipovica je »in«


Za Valerija Benčića, umirovljenika iz Brešca, dileme nema. – Sveti Ivan je najljepša plaža, sve ovo drugo je »pakal«. Međutim, ja se s obitelji najčešće kupam na Lipovici, tako je već godinama, a mogu reći da je ove godine ta opatijska plažica »in«. Meni osobno ona je najbliža, ima hladovine, mogu prošetati lungomarem do Voloskog i Belvedera, a ono najvažnije je da, kada idem na Lipovicu, imam gdje parkirati. Od kada je izgrađena sportska dvorana parkiram u garaži, u hladu, i to za samo dvije kune po satu, a udaljena je svega tri minute hoda od plažice. Medveja je također lijepa plaža, ali tamo ne idem jer je previše ljudi, kupači su k’o foke. Imam i jednu veliku kritiku na kupalište Slatina. Čistoća je »nula«, nema vode osim u wc-u i na šanku. Prostor ispod Pančere je neuredan, more prljavo, a često je i glazba iz lokala prejaka.


Parking – prednost


Karmen Brckan, ekonomistica iz Opatije, kaže da joj je najljepša lokacija za kupanje mulić u Iki. – Tamo nađem mir i tišinu. Kada se zaželim zabave, onda odem u Ičiće, kaže Brckan.


Ružica Gospić, fizioterapeutkinja iz Voloskog, kaže da se najradije kupa u Voloskom, ispod kuće na vaterpolskom plivalištu. – Kupaju se domaći ljudi pa imam uvijek dobro društvo, a u blizini je i kafić »Surf« u koji sjednemo popiti piće.


Sara Tešić, kozmetičarka iz Matulja, ističe plažu u Brseču. – Ona je najljepša zbog čistog mora, sitnih kamenčića i zato što nije prevelika, međutim predaleko mi je pa ne mogu češće otići. Zato se najčešće kupam na Preluku – kaže Tešić.


– Najbolje kupalište je Tomaševac jer imamo čitav niz zabavnih sadržaja. Možemo igrati nogomet na pijesku, picigin u moru i biljar, a najbolje je zato što tamo dolaze svi moji prijatelji, i oni iz škole i susjedi. Vikendima često odlazim s roditeljima na Lipovicu i na lovransko Cesarovo. Na tim plažama mi je malo dosadno, ali mama i tata vole tamo biti jer imaju dovoljno hlada, a i more je jako čisto – kaže Ivano Pepić, učenik iz Opatije.