Liburnia show CC-HR

Na lovranskoj izložbi čak 330 pasa iz 13 zemalja

Marina Kirigin

Domaćin Lovran, organizator Kinološko društvo Opatija / Foto Marin Aničić

Domaćin Lovran, organizator Kinološko društvo Opatija / Foto Marin Aničić

Ovogodišnja konkurencija je vrlo jaka, imamo jako puno stranih pasa i dobrih izlagača, kazala je organizatorica izložbe Daila Rocchi 



LOVRAN Crni, bijeli, smeđi, šareni, mali, veliki, kratkodlaki, dugodlaki, sa repićima, mašnicama, svakakvi, ali apsolutno svi maksimalno uređeni, ošišani, počešljani. Baš takvi bili su psi na jučerašnjoj velikoj nacionalnoj izložbi ljepote pasa Liburnia Show CC-HR Opatija – Memorijalna izložba »Jadranka Glavina« koja se održala na nogometnom igralištu u Lovranu.


Na izložbu u organizaciji Kinološkog društva Opatija pristiglo je preko 330 pasa, raznih pasmina kako bi pokazali svoju ljepotu i šarm. Za brojne vlasnike ovih odanih kućnih ljubimaca izložba ne predstavlja samo natjecanje već i druženje s ljudima sličnih interesa. Najbolji prijatelji čovjeka (planinski psi, terijeri, pudli, retriveri, čiuvauve, jazavčari, njemački ovčari i ptičari…) na lovranski zeleni travnjak pristigli su sa svih strana svijeta, točnije iz 13 zemalja – Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Indonezije, Italije, Srbije, Slovenije, Španjolske i Ukrajine. Daila Rocchi, sutkinja koja je jučer sudjelovala u organizaciji nacionalne izložbe, otkrila je što se sve ocjenjuje i postoje li trendovi po pitanju ocjenjivanja.


– Trendovi uništavaju pasminu. Svaka pasmina ima svoj standard i suci vrednuju pse po standardu krenuvši od zubala, glave, boje očiju, ocjenjuju izgled, tip, kvalitetu dlake… Ovogodišnja konkurencija je vrlo jaka, imamo jako puno stranih pasa i dobrih izlagača, kazala je Rocchi zadovoljna što su za ovogodišnju izložbu prvi puta izabrali lovransko nogometno igralište na kojem imaju izuzetno puno mjesta pa su i psi i vlasnici bez obzira na vrlo sparno vrijeme mogli uživati.




Pod šatorom, sakrivena od očiju javnosti, za nastup se spremala i Mimi iz Srbije, velika ili standard pudla koja spada u jednu od najstarijih pasmina na svijetu. Njezini vlasnici Olivera i Mario Grujanović iz Beograda pažljivo su češljali i uređivali Mimi koja je poslušno stajala i iščekivala svoj nastup. Mimi je, naime, već više puta nagrađivan pas, mutišampionka i sudionica svjetske smotre.


– Frizura se bira po standardu, postoje standardi kako pas mora biti ošišan i izgledati na izložbi. U sređivanje prije odlaska na izložbu spada redovno održavanje, kupanje svakih pet do sedam dana, pakovanje dlake… Ovdje u Lovranu prije svega očekujem dobro druženje, a ovo drugo šta bude bilo, bit će. Ima jako kvalitetnih pasa, a izložba je izuzetno dobro organizirana, istakla je Olivera Grujanović.