Solidarnost & humanost

Malim djelima do velikih promjena: Lovranski dječji dan uz izbor “naj dječjeg djela”

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Povelju su primili »forumaši« iz Lovrana Jan Galić, Gloria Basan, Emili Grubić, Ana Krištić, Marinella Negrić, Deborah Peršić i Mara Lemić koji promoviraju solidarnost i humanost



Dječjem forumu Lovran, koji djeluje pri Društvu »Naša djeca« Opatija, u sastavu Jan Galić, Gloria Basan, Emili Grubić, Ana Krištić, Marinella Negrić, Deborah Peršić i Mara Lemić dodijeljena je povelja za naj dječje djelo »… i dječja djela mogu promijeniti svijet«. Riječ je o nagradi čiji je cilj promocija solidarnosti i humanosti među djecom, a koja se svečano dodjeljuje već peti put u sklopu Dana Općine Lovran i Lovranskog dječjeg dana. U lovranskoj vijećnici nagrađenim forumašima su se obratili načelnik Općine Lovran Alan Sanković i predstavnica Društva »Naša djeca« Opatija Sanja Škorić.


Svi na pizzu


Škorić je istaknula kako je na ovogodišnji peti natječaj za naj dječje djelo raspisan od strane Kordinacijskog odbora akcije »Općina Lovran prijatelj djece« stigla samo jedna prijava i kako su je zaslužili mladi lovranski »forumaši« zbog promicanja dječjih prava, solidarnosti i humanosti među djecom.


Gloria Basan i Jan Galić prisjetili su se što su sve radili tijekom protekle godine na promicanju dječjih prava, a što ih je dovelo i do ovog neočekivanog priznanja.




– Nismo očekivali ovo priznanje. Tijekom godine bili smo aktivni, organizirali smo igre za djecu, djeci Čabra odnijeli smo pomoć, sakupljali smo potrepštine i za djecu izbjeglice, u Saboru RH govorili smo o obrazovanju, posebno o obrazovanju djevojčica. Predstavili smo i kovčežić Dječjih prava… – rekla je Gloria Basan koja je kao i ostali lovranski »forumaši« dobila prigodnu nagradu, »buketić« sa čokolatinima i pizzu u Lovranskom pubu.


Zaboravljene igre


Lovranski dječji dan koji se već tradicionalno obilježava u sklopu dana Općine Lovran i blagdana svetog Jurja jučer je na gradskom trgu ponovno okupio stotine mališana, vrtićara i školaraca s područja cijele Liburnije. Izveden je prigodan kulturno-sportski program u kojem su sudjelovali Društvo »Naša djeca« Opatija – ogranak Lovran, Dječji vrtić Opatija – Lovran, Osnovna škola Viktora Cara Emina Lovran, Dječji dom »Ivana Brlić Mažuranić« Lovran i Glazbena radionica »Armunika mojga kraja« dr. art. Mihalja Ivkovića.


Mališane je zabavljao mađioničar Stefano, za glazbeni odabir zadužen je bio DJ Miro, a sve se odvijalo pod voditeljskom palicom Marija Lipovšeka Battifiace. Djeca su imala priliku zaigrati tradicijske igre u velikim dimenzijama kao primjerice »čovječe, ne ljuti se«, »domino«, ali i okušati se u nekim pomalo zaboravljenim igrama sa vijačom i »laštikom«.