Pilot projekt

Lovranska škola “digitalno zrela”, i formalno je ušla u pilot projekt “e-Škole”

Marina Kirigin

Svaki od četrdesetak učitelja ima svoje prijenosno računalo za potrebe nastave



LOVRAN OŠ Viktora Cara Emina iz Lovrana jedna je od 151 škole koje su ušle u pilot-projekt »e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola«. Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet. Jedna u nizu planiranih aktivnosti je sustavno uvođenje informacijsko-komunikacijske tehnologije u proces učenja i poučavanja i izrada digitalnih obrazovnih sadržaja.


Osim edukacije nastavnika u prvoj fazi kroz 9 radionica, 3 webinara i 2 MOOC-a, u školu su stigla 24 tableta, 4 prijenosna i 6 hibridnih računala. Prva je to od dvije pošiljke osigurane iz strukturnih fondova EU-a, ali i podrškom osnivača, Primorsko-goranske županije. Tableti će se početkom sljedeće školske godine koristiti za potrebe rada s učenicima, dok su računala podijeljena učiteljima.


Ovime je, uz dosadašnju nabavu same škole, osigurano da svaki od četrdesetak učitelja ima svoje prijenosno računalo za potrebe suvremene nastave. U skladu s potrebama novijih generacija učenika te sve zahtjevnijim tržištima rada, lovranska će škola sa svojim digitalno kompetentnim nastavnicima u STEM području te s buduće dvije STEM učionice, od sljedeće školske godine, uvelike inovirati pedagošku praksu i tako pridonijeti razvoju digitalno kompetentnih učenika u skladu, ističu u školi.




– Smatram da će ovaj projekt potaknuti inovativnost svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa te da će kroz istraživački rad i interaktivnu nastavu znanje postati funkcionalnije. Time će se uvelike izbjeći reprodukcija znanja na kojoj se, nažalost, do sada uvelike temeljio naš odgojno-obrazovni sustav. Moram pohvaliti sve učitelje koji su s velikim entuzijazmom krenuli u ovaj projekt dokazujući da je cjeloživotno učenje i profesionalno usavršavanje prioritet koji vodi ka zadovoljnijim učenicima – rekla je ravnateljica Iva Erceg.