Turistički barometar

Lovran u lipnju turistički rekorder Opatijske rivijere

Marina Kirigin

Odličnom rezultatu kumovalo je otvorenje novih kapaciteta – hostela Link i preuređenih vila Elsa, Atlanta i Belveder u vlasništvu Liburnia Riviera Hotela – lipanj je bio turistički puno plodniji no lani 



OPATIJA, LOVRAN, MATULJI, MOŠĆENIČKA DRAGA  Izuzetan turistički rezultat u lipnju polučio je Lovran. U turističkim krugovima ističe se kako je takvom rezultatu kumovalo otvaranje nekoliko novih smještajnih objekata. Otvoren je hostel Link, ali su stavljene u funkciju i tri vile u vlasništvu Liburnia Riviera Hotela koje su pretvorene u turističke apartmane.


Tako je u lipnju na području općine Lovran ostvareno 43.320 noćenja, odnosno 9.184 noćenja više nego 2013. godine u istom mjesecu, a što je 27 posto više. 


   – Lovranski turistički rezultat u lipnju jedan je od najboljih rezultata na Kvarneru i u Hrvatskoj. Treba posebno izdvojiti privatni smještaj s indeksom 154 te hotele s indeksom 122. Ako izdvojimo noćenja u novootvorenom hostelu Link u lipnju mjesecu (ukupno 1.608 noćenja), indeks se umanjuje na 122 što je i dalje vrhunski rezultat, tvrdi Vojko Brubnjak, direktor TZ-a Općine Lovran. 


  Hoteli kao lani




U mjesecu lipnju u Opatiji je boravilo nešto više od 38 tisuća gostiju, koji su ostvarili 119.422 noćenja što je 1,7% više dolazaka i 4,3% više noćenja u odnosu na isti mjesec 2013. godine. Domaći gosti ostvarili su 8 posto ukupnih noćenja, odnosno, 9.405 noćenja, dok su inozemni gosti ostvarili 92 posto ukupnih noćenja, odnosno 110.017 noćenja.


U strukturi noćenja, prema vrsti smještaja, najveći broj noćenja i to 84,9% ostvaren je u hotelskom smještaju (101.422 noćenja) što je u razini ostvarenja lipnja prošle godine. U privatnom smještaju ostvareno je 13,9%, odnosno, 16.537 noćenja što je 43,2% više u odnosu na lipanj prošle godine, a slijede s manjim udjelom nekomercijalni kapaciteti.


Prema tržištima, u Opatiji su najviše noćenja s udjelom od po 16% ostvarili gosti iz Njemačke (19.262 noćenja; 16% više) i gosti iz Austrije (19.240; 4% više), a slijede domaći gosti s udjelom 7,9% (9.405 noćenja; 12% manje), Italije s udjelom 7,4% (8.872 noćenja; 6% više), Nizozemske s udjelom 7,0% (8.354 noćenja; 1% manje), Velike Britanije s udjelom 4,7% (5.640 noćenja; 57% više) te Mađarske s udjelom 3,8% (4.520 noćenja; 12% više).


U razdoblju siječanj-lipanj 2014. godine u Opatiji je boravilo 150.022 gosta, koji su ostvarili 395.812 noćenja, što je 1,6% više dolazaka i 1,3% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a visoka stopa rasta turističkih noćenja, iako s manjim udjelom, ostvarena je s tržišta Velike Britanije ( 9.279 noćenja; 45 % više) te Koreje (5.151 noćenje; 483% više), statistički su podaci TZ-a Grada Opatije o lipanjskom turističkom rezultatu. 


  Solidan draški lipanj


– Zadovoljni smo što turizam Opatije već u prvoj polovini ove godine kada se obilježava 170 turističkih godina Opatije ostvaruje rekordne rezultate fizičkog turističkog prometa. Uz mnogobrojne manifestacije i događanja u predsezoni, pojačane promotivne aktivnosti (prezentacije, off i on line oglašavanje), dobrim rezultatima pridonijeli su uspješna suradnja svih dionika turizma u gradu Opatiji, od Turističke zajednice do hotelskih kuća, privatnih iznajmljivača, turističkih agencija, ostalih pružatelja usluga u turizmu i javnih službi.


Centralno događanje kojim će Opatija obilježiti 170 turističkih godina održat će se od 19. do 21. srpnja kroz trodnevnu manifestaciju »Golden Opatija« i zasigurno privući velik broj posjetitelja. »Golden Opatija« se temelji na poštivanju i pozitivnom mitu zlatnog doba opatijskog turizma kroz umjetničko povijesni performans – istaknula je predstavnica TZ Grada Opatije Daniela Grlaš.   

Prema mišljenju Nensi Dretvić, direktorice ureda TZ u Mošćeničkoj Dragi, blagdani u lipnju »storili su svoje« te je lipanj u Mošćeničkoj Dragi završio solidno. Upisano je 17 posto više dolazaka u odnosu na lani i 9 posto više noćenja, iz čega proizlazi da se gosti kraće zadržavaju.


Gleda li se kumulativno od početka godine do kraja lipnja Mošćenička Draga je malo podbacila, ostvareno je pet posto više dolazaka, ali dva posto manje noćenja. Direktorica Dretvić kaže kako bi jedan od razloga malog pada broja noćenja mogao biti kasnije otvaranje hotela Marina. Naime, hotel je to koji se obično otvarao u mjesecu ožujku, a koji je ove godine zbog rekonstrukcije soba otvoren mjesec dana kasnije.   

Kvaliteta u porastu


– Trenutačno kamp i hoteli dobro rade, dok je tek trećina od 1.900 ležaja u privatnom smještaju popunjena. Ipak, od narednog vikenda očekujemo da će se i privatni smještaj popuniti jer je i vremenska prognoza puno bolja – govori Dretvić. Gosti Mošćeničke Drage i dalje dolaze sa tradicionalnih tržišta. 


   Na području Matulja dolasci u prvih šest mjeseci su podjednaki lanjskima, dok su noćenja zabilježila »skok« od čak 23 posto. U mjesecu lipnju ostvareno je 7 posto više dolazaka i 35 posto više noćenja, a o razlozima ovakvog rasta direktorica TZ Općine Matulji Marijana Kalčić Grlaš kaže da je to porast broja kvalitetnih iznajmljivača. 


   – Porast se dogodio radi sve većeg broja kvalitetnih iznajmljivača na području Matulja, točnije u ovoj godini do današnjeg dana imamo 10 novih iznajmljivača. Nadalje, promocije, prezentacije i ostale aktivnosti koje TZ obavlja na domaćim i inozemnim tržištima, putem sajmova i gostovanja te zajedničkog oglašavanja sa svim turističkim zajednicama Opatijske rivijere, pridonose povećanju dolazaka i noćenja. Matuljski kraj je destinacija koja nudi raznoliku ponudu, od čega se ističe bike&hike ponuda, ali i bogata nematerijalna baština, što privlači određen broj turista i donosi povećanje turističkog rezultata iz godine u godinu – govori Kalčić Grlaš na području čije su općine najviše noćenja u prvih šest mjeseci ostvarili domaći turisti, a slijede ih turisti iz Njemačke i Italije.