Šiju za volontere, policajace, susjede...

Liburnijske šilice u akciji: Zaštitne maske “made in” Opatija i Lovran

Marina Kirigin

Izabela Purić Lelak počela je šivati prije četiri godine / Snimila Marina KIRIGIN

Izabela Purić Lelak počela je šivati prije četiri godine / Snimila Marina KIRIGIN

Uvidjela sam da je velika potražnja za maskicama i odlučila sam ih izrađivati. Znala sam da će mi tako dugačak dan u kući biti kraći i da ću pritom biti korisna – kaže Lovranka Izabela Purić Lelek koja u jednom danu sašije i do 38 maski



OPATIJA  Nedostatak zaštitnih maski nagnao je mnoge stanovnice Liburnije da izvade iz ormara svoje šivaće mašine te započnu vlastitu izradu maski za svoje najbliže, obitelj i prijatelje.


Potrebe su, međutim, bile i veće pa se tako počeo i širiti krug te su zaštitne višeslojne maske izrađene od pamučnog materijala darivane i volonterima, policajcima, susjedima…


Izabela Purić Lelek iz Lovrana šivati je počela prije četiri godine kad ju je zainteresirala izrada lutke Tilda norveške dizajnerice. Tada je kupila svoju prvu šivaću mašinu i krenula šivati.


Norveške lutke




– Oduvijek sam bila kreativna pa me tako privuklo i šivanje. Sve je počelo s izradom lutki po šablonama norveške dizajnerice, a potom sam počela šiti i neke druge odjevne predmete. Nitko me nije učio kako šivati, tako da sam samouka. Situacija s koronom potjerala me u kuću. Uvidjela sam da je velika potražnja za maskicama i odlučila sam ih izrađivati. Znala sam da će mi tako dugačak dan u kući biti kraći i da ću pritom biti korisna i nekome pomoći. Na sreću, imala sam dosta materijala pa nisam morala u potragu i odmah sam se dala na posao. Dnevno sašijem velik broj maskica, a rekord koji držim je 38 maskica sašivenih u jednom danu. Iako sam sama financirala nabavku materijala, koji je trebao poslužiti za druge namjene, u ovoj situaciji nemam srca ovaj moj rad i materijal naplatiti. Zato sam se priključila riječkoj Udruzi SKANI kreativni centar 50 plus – Zajedno smo jači, i zajedno s još 120 volontera koji obavljaju raznorazne poslove za najugroženije skupine, na ovaj način pokušavam pomoći – rekla je Izabela Purić Lelek, inače geološka tehničarka koja radi u jednoj kastavskoj tvrtki kao voditelj prodaje.


– Sada se dosta vode polemike koliko te maskice uopće štite od koronavirusa. Ja ipak smatram da je bolja ikakva nego nikakva zaštita – zaključila je Izabela Purić Lelak.


: Iva Valinčić pomaže mami Ini u izradi maskica / Snimila Marina KIRIGIN


: Iva Valinčić pomaže mami Ini u izradi maskica / Snimila Marina KIRIGIN



Pomoć policajcu


Potreba prijatelja, policajca, navela je i Inu Valinčić, domaćicu iz Opatije, da nakon niza godina ponovo upotrijebi svoju šivaću mašinu. Izvuče je iz potkrovlja kuće, očisti i krene šivati.


– Prijateljica me nazvala i ispričala da njezin suprug policajac mora na posao, a zaštitnih maskica nema dovoljno. Kako sam nekoć radila u riječkom Riju kao šilica i izučila zanat, ponudila sam joj da napravim nekoliko maskica za njezinog supruga. To je bio okidač da krenem šiti i za sve nas ostale. Na dan sašijem desetak maski. Napravila sam ih za članove svoje obitelji, prijatelje i neke susjede… – priča Ina Valinčić i navodi da je u posao uključila i svoju kći Ivu koja se sve bolje snalazi te da im vrijeme sada u njihova »četiri zida« puno lakše i brže prolazi.


– Zadovoljna sam kada znam da sam nekome pomogla. Bilo mi je teško čuti da ljudi koji moraju svaki dan otići na posao, kao policajci, zdravstveni djelatnici, nemaju dovoljno zaštitne opreme. Nadam se da će ih maskice koliko-toliko zaštititi – zaključila je Ina Valinčić.


Maske Izabele Purić Lelak / Snimila Marina KIRIGIN


Maske Izabele Purić Lelak / Snimila Marina KIRIGIN