O prometnom povezivanju

Kvalitetno povezivanje Matulja s riječkom obilaznicom: Gradnja čvora Trinajstići 2018.

Marina Kirigin

Bliže boljem prometnom povezivanju - središte Matulja Foto / M. ANIČIĆ

Bliže boljem prometnom povezivanju - središte Matulja Foto / M. ANIČIĆ

Riječ je o čvoru izuzetnog prometnog značaja koji se planira izgraditi na trasi autoceste A7 između čvora Matulji i Jurdani



MATULJI Na sjednici matuljskog Vijeća napravljen je još jedan korak bliže k realizaciji projekta »čvor Trinajstići«. Riječ je o čvoru izuzetnog prometnog značaja koji se već niz godina planira izgraditi na trasi autoceste A7 između čvora Matulji i Jurdani, a koji bi omogućio kvalitetno povezivanje Matulja i okolice na Riječku obilaznicu, spajanje radnih zona R1 i R2 na istu obilaznicu, kao i rasterećenje postojeće cestovne mreže. Matuljski vijećnici podržali su prijedlog sporazuma kojim su prihvatili financiranje postupka izvlaštenja i financiranje izgradnje čvora Trinajstići na način da bi Autocesta Rijeka – Zagreb d.d. u troškovima sudjelovala s oko 4 milijuna kuna, odnosno s oko 50 posto procijenjenog iznosa, dok bi preostalih 50 posto, odnosno 4 milijuna kuna, snosili PGŽ, Grad Kastav i Općina Matulji. Točnije, PGŽ bi sudjelovala s 25 posto ili oko 2 milijuna kuna, Općina Matulji sa 16 posto odnosno 1,3 milijuna kuna i Grad Kastav sa 8 posto odnosno oko 666.000 kuna.


Otkup terena


Načelnik Matulja Mario Ćiković rekao je kako prihvaćanjem ovog sporazuma kreće u izvlaštenje i otkup terena, a kako bi se 2018. godine omogućio početak gradnje čvora Trinajstići.



Relativno mirnu sjednicu matuljskog Vijeća »zapalio« je čest gost na sjednicama Antonio Repanić. Točke koje su jednoglasno izglasane od strane matuljskih vijećnika, a koje su bile posvećene reviziji procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija i planu zaštite od požara i tehnoloških eksplozija Liburnije, za Repanića su, očito, bile neprihvatljive. Repanić je u dva navrata bez dozvole zamjenika predsjednika Vijeća Slobodana Juračića, koji je vodio sjednicu, neprimjereno reagirao, te je Juračić bio primoran kod posljednjeg istupa Repanića udaljiti sa sjednice Vijeća. Kako Repanić nije odmah reagirao, već je nastavio kritizirati rad Vijeća i vijećnike, Juračić je na desetak minuta mora prekinuti sjednicu Vijeća kako bi Repanić napustio prostoriju.– Kako to možete tako izglasati, sram vas može biti. Civilna zaštita vam je na razini nule u ovoj općini, koja je životno opasna, a niti ne znate što je to civilna zaštita – dovikivao je iz zadnjih klupa Repanić nakon izglasane prve točke kada ga je Juračić prvi put upozorio na ponašanje, a nastavak je uslijedio i nakon drugog njemu neprihvatljivog izglasavanja točke.




Matuljski vijećnici podržali su i dali suglasnost za prijavu projekata uređenja dječjeg igrališta u Rukavcu u sklopu vrtića i vatrogasnog doma u Šapjanama na natječaj za kandidiranje prema EU fondovima. Vrijednost uređenja dječjeg igrališta iznosi oko 4 milijuna kuna, međutim iako će projekt biti kandidiran na natječaj, načelnik Matulja bio je skeptičan hoće li Matulji dobiti sredstva za taj projekt. Naime, kako kaže načelnik, projekt je pripremljen, dijeli se oko 50 milijuna eura za projekte ukupne vrijednosti do milijun eura, međutim otegotna okolnost mogla bi biti razvijenost Općine Matulji. Takav stav prilikom kandidiranja projekta zamjerio mu je vijećnik HNS-a Miodrag Šarac i dao slikovitu usporedbu s izlaskom igrača na nogometni teren, koji se moraju boriti ali unaprijed očekuju loš ishod.


Suglasnost vatrogascima


Mladen Šćulac, zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a objasnio je situaciju s vatrogasnim domom u Šapjanama.


– Vatrogasna zajednica PGŽ-a dobila je koncesiju za korištenje bivše vojarne Šapjane na 50 godina. Vatrogasna zajednica zajedno s područnom vatrogasnom zajednicom Liburnije i DVD-om Kras Šapjane rekonstruirala je jedan dio objekta. Ono što sada slijedi, za drugi glavni dio objekta, je projektna dokumentacija. Budući da se vatrogasna zajednica ne može kandidirati, a DVD Kras Šapjane je član te zajednice, on bi bio taj koji bi se javio u ime svih vatrogasnih postrojbi na Mjeru 7.41 za rekonstrukciju vatrogasnih domova. Zato nam je potrebna suglasnost Općine Matulji da se DVD Kras Šapjane može kandidirati na tu mjeru? Riječ je o rekonstrukciji objekta, bivše vojarne, u kojem bi se dovršio garažni prostor za vozila, dio prostora za obuku i učenje, a korisnici prostora bi bili oni koji su ga i dosad koristili – rekao je Šćulac, nakon čega su vijećnici podržali prijedlog i dali suglasnost.