Značajan zahvat

Krenuo projekt koji mijenja lice Opatije: U opatijskoj luci gradi se 70-metarski gat

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Do kraja studenog trebao bi u dijelu luke biti izgrađen novi gat na kojem će se moći privezati brodovi dužine do 40 metara. Vrijednost investicije iznosi 2,3 milijuna kuna, a novi, vodom i strujom opremljeni gat, trebao bi biti u funkciji već iduće sezone



OPATIJA »Nulta« faza uređenja opatijske luke je krenula. U idućih sedamdeset i pet radnih dana u dijelu luke bit će izvršeni građevinski radovi, odnosno izgrađen novi gat za privez turističkih brodica. Riječ je o 70-metarskom gatu na kojem će se moći privezati brodovi do dužine 40 metara. Vrijednost investicije iznosi 2,3 milijuna kuna, u čemu Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH sudjeluje subvencijom od milijun kuna, dok su ostatak novca osigurali Primorsko-goranska županija, Grad Opatija i Lučka uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.


Gradnjom novog operativnog gata rasteretit će se postojeći dio operativne obale te će se proširiti i sanirati pristanište radi sigurnijeg priveza i povećanja putničkog prometa luke Opatija, istaknuto je jučer u opatijskom hotelu Royal na kojoj su sudjelovali zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ Nada Milošević, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, ravnatelj Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga Zdravko Debelić, predsjednik Upravnog vijeća LU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga O’Brien Sclaunich te predstavnik tvrtke BSK commerce d.o.o. Boris Sabolić, izvođača radova tzv. »nulte« faze uređenja Luke Opatija. 


Mali ulog,  veliki benefit


– Ovo je značajan zahvat, ne možda toliko po financijskoj vrijednosti, koliko u stvarnosti, jer će Opatija njime moći podići razinu kvalitete turističke ponude. U protekle tri i pol godine osigurali smo iz državnog proračuna za sve županijske luke oko 92 milijuna kuna, od toga je na 11 projekata u ovoj županiji otišlo 32 milijuna kuna. Tim sredstvima podigli smo standard županijskih luka, odnosno kvalitetu i komfor putovanja između obale i otoka – rekao je Antešić, a gradonačelnik Opatije podsjetio je da se u opatijsku luku nije godinama ulagalo te da je ovo još jedan projekt kojim se mijenja »lice« Opatije. Zamjenica župana navela je koliko se radilo i ulagalo u županijske luke u posljednjih 15 godina, a što je rezultiralo  povećanjem broja vezova, podizanjem standarda, ali i povećanim prihodima osam lučkih uprava koji su sa 25 milijuna narasli na 50 milijuna kuna.




Novi gat za turističke brodove izgradit će se do kraja studenog, voda i struja bit će uvedeni do proljeća 2016. godine, kako bi sve moglo biti završeno do nove turističke sezone, rekao je Debelić.


Novih 35 metara


Ovom investicijom obnovit će se 35 metara postojeće obale i nadograditi još 35 metara. Realizacijom projekta minimalno će se povećati i broj vezova, odnosno luka će raspolagati s još deset komunalnih vezova, istaknuto je na press konferenciji. 


Po završetku građevinskog dijela »nulte« faze, krenut će i obnova obližnjeg kupališta ispod hotela Royal, najavio je Dujmić koji već razmišlja o »prvoj« fazi uređenja luke, kada bi na red trebalo doći ulaganje u komunalni dio lučice.