Bujanje duga

Kreditne obaveze Grada Opatije 130 milijuna kuna

Srđan Brajčić

Kredit za gradnju KTC-a Gervais Grad Opatija otplaćivat će još desetak godina / Foto Vedran KARUZA

Kredit za gradnju KTC-a Gervais Grad Opatija otplaćivat će još desetak godina / Foto Vedran KARUZA

Osim vlastitog kredita od 53,5 milijuna kuna za »Gervais«, Grad je i jamac svojim tvrtkama (Komunalac je uzeo kredit od 36 milijuna, a Opatija 21 dva od ukupno 69 milijuna). Kad se sve zbroji, Grad je dužan više od 130 milijuna kn, a kad se Opatija 21 još zaduži za garažu Gorovo, dug Grada bit će u visini jednog proračuna



OPATIJA – U novom sazivu Gradskog vijeća nema Nikice Pažina, vijećnika koji je sustavno i uporno upozoravao sve razine opatijske vlasti na to da se Grad Opatija prekomjerno zadužuje. Možda je bivši vijećnik Pažin nekad puhao i na hladno, ali takva upozorenja sada bi itekako dobrodošla, s obzirom da se stopa godišnjih kreditnih obveza Grada popela na 12 posto proračuna.


Voljom birača Opatije, Nikice Pažina više nema u Gradskom vijeću, pa je pitanje tko će od sadašnjih vijećnika voditi računa o kreditnim obvezama Grada koje svake godine rastu. Dobru volju, doduše, pokazao je IDS-ov zastupnik Andrej Poščić koji je u dokumentima o izvršenju proračuna jedini primijetio podatke koji zabrinjavaju, iako će vjerojatno gradonačelnik Ivo Dujmić i gradske financijske službe, kao i kada je upozoravao Pažin, na to odmahnuti rukom, tvrdeći da gradske financije mogu podnijeti još veće obveze prema bankama.


I dužnik i jamac


Naime, u proračunskim dokumentima masnim slovima otisnut je podatak da su se, zbirno govoreći, godišnje kreditneobveze Grada Opatije popele na 12,06 posto proračuna. Pritom se navodi zakonska regulativa o tome da godišnje kreditneobveze jedinica lokalne samouprave ne smiju biti veće od 20 posto proračuna. Opatija se, dakle, iz godine u godinu polako primiče kreditnom maksimumu.





Grad Opatija suočava se s još dva potencijalna problema financijske naravi. Prvi se odnosi na tužbu koncesionara Liburnija parkinga koji je Grad tužio za nadoknadu štete. Radi se o dvije tužbe Liburnija parkinga, čiji odštetni zahtjev prelazi 10 milijuna kuna. Osim toga, Opatija 21 suočava se s problemom kupnje skupog sustava za naplatu parkiranja na opatijskim ulicama. Taj sustav mora biti kupljen i stavljen u funkciju do 10. ožujka, kad Liburnija parkingu istječe koncesijski ugovor koji neće biti produžen. Prema tvrdnjama direktora Opatije 21, radi se o tri milijuna kuna i banke vjerojatno neće tražiti da Grad bude jamac. No, to su samo procjene i pitanje je što će biti ako sustav za naplatu parkinga bude skuplji od sadašnjih tri milijuna kuna, a banke ipak zatraže garanciju Grada.



Unatoč tome, opatijski gradski vijećnici, izuzev Poščića, zasad posve mirno i bezbrižno promatraju bujanje kreditnog duga koji se može raščlaniti u dva dijela. Naime, Grad Opatija nije samo kreditni dužnik, već i jamac duga svojih tvrtki. Konkretno, kreditni dug Grada s 30. lipnja 2017. godine iznosio je 53,5 milijuna kuna, od čega je 40 milijuna glavnica, a 13 milijuna kamata. Taj kredit kod Erste & Steiermarkische banke Grad je podignuo na osnovi odluke Gradskog vijeća od 11. prosinca 2012. Rok otplate kredita je 15 godina, uz kamatu od 4,75 posto, a puni iznos kredita bio je 46 milijuna kuna. Taj novac potrošen je za izgradnju Doma umjetnosti, odnosno Centra Gervais. Dakle, taj kreditni dug nakon pet godina otplate ostaje visok.


Trostruko jamstvo


Paralelno s tim dugom, Grad Opatija dao je jamstva za tri kredita. Jedan zajam uzelo je Komunalno društvo Komunalac, dok je dva kredita digla razvojna gradska tvrtka Opatija 21. Sve u svemu, Grad jamči za 36 milijuna kuna kredita koji je Komunalac uzeo još 2007. godine, s time da je stanje duga po jamstvima Grada 30. lipnja ove godine iznosilo gotovo 15 milijuna kuna. Osim toga, Grad jamči da će Opatija 21 uredno vratiti dva kredita koja je tvrtka podignula kod Zagrebačke i Erste & Steiermarkische banke za izgradnju sportske dvorane »Marino Cvetković«. Kao što je poznato, riječ je o kreditima od 28 milijuna i 41 milijun kuna. Te kredite Opatija 21 otplaćivat će sve do 2027., odnosno 2028. godine, uz jasnu garancijsku obvezu Grada Opatije. Još je za vratiti više od 62 milijuna kuna.



53,5 milijuna kuna – kredit Grada za KC Gervais


36 milijuna kuna – kredit KD-a Komunalac


28 milijuna kuna – kredit Opatije 21 za sportsku dvoranu


41 milijun kuna – kredit Opatije 21 za sportsku dvoranu


20 milijuna kuna – planirani kredit Opatije 21 za garažu



Drugim riječima, kad se sve zbroji, Grad Opatija dužan je više od 130 milijuna kuna, što je za oko 30 milijuna kuna manje od opatijskog proračuna za 2017. godinu. Kad se Opatija 21 uskoro zaduži za još oko 20 milijuna kuna, koliko će prema prvim najavama koštati izgradnja garaže Gorovo, gradonačelnik Ivo Dujmić zadužit će svoj grad za visinu jednog opatijskog proračuna.