Jinxing

Kineze oduševila vijest o tečaju kineskog u – Iki

Slavica Bakić

 U Jinxing je stiglo više od 400 turističkih agenata iz cijelog svijeta, a uz ponudu Slavonije i Baranje te prvog kinesko-hrvatskog malog priručnika, predstavljena im je i ponuda Kvarnera kroz predavanje Daniele Gračan 



Profesorica Daniela Gračan, predstojnica Zavoda za turizam Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike, na specijalan poziv organizatora iz Jinxing City Association of travel service, održala je stručno predavanje pod nazivom »Prikaz Hrvatske kao turističke destinacije, prema preferncijama kineskog emitivnog turizma« na Međunarodnoj konferenciji o turizmu Jiaxing City China Overseas Travel Agency Cooperation Summit & Tourism Product Purchase Supplies Trade Conference, na kojoj i ove godine prisustvuje više od 400 turistički agenata iz cijelog svijeta.


Predavanje na engleskom jeziku bilo je popraćeno filmovima o Hrvatskoj, ali i dokumentacijom o fakultetu u Iki i njegovim mogućnostima. Pravu buru zadovoljstva izazvala je činjenica da se na fakultetu kineskom jeziku daje velika pažnja te da je tečaj kineskog, koji održava izvorni govornik, dotacijom Grada Opatije dostupno svim građanima. Na FMTU se, naime, održavaju dva tečaja kineskog jezika – Kineski jezik u turizmu za početnike i Poslovno komuniciranje na kineskom za početnike.


Pokrenuti su na temelju Međudržavnog ugovora o kulturnoj i prosvjetnoj suradnji između Vlade RH i Vlade NR Kine, te Sporazuma o suradnji na području obrazovanja, čiji su potpisnici Confucius institute Headquarters/ Hanban, China te FMTU iz Opatije i Grad Opatija. Hrvatsku je prošle godine posjetilo oko 80 tisuća turista iz Hrvatske, no, nažalost, hrvatski turizam još uvijek ne prepoznaje dovoljno mogućnosti kojima kineski turisti, svojim specifičnim vremenskim dolascima osobito u našoj podsezoni, mogu pridonijeti još povoljnijoj hrvatskoj bilanci u emitivnom turizmu.


Čokolada s rižom 




– Zahvaljujući CSEBA-e (China Southeaste Business Association) i njenom predsjedniku Mariu Renduliću, čiji trud oko promocije svih hrvatskih destinacija kineski partneri valoriziraju kroz pozive s uključenim boravkom i gostoprimstvom na ovakvim skupovima, u suradnji s Međunarodnom udrugom Putevima Marca Pola, uvijek se nastoji pozvati čim više hrvatskih sudionika – kaže Jasna Vukas, predsjednica Udruge Putevima Marca Pola. Oni su i došli na ideju da se domaćinima iz Jixinga predloži stručno predavanje profesorice Daniele Gračan, s obzirom na to da je Opatija već niz godina domaćin kineskim liječnicima koji dolaze u Thallassotherapiju, grad duge turističke tradicije i prepoznatljiva i po Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu s dugogodišnjom tradicijom. Udruga Putevima Marca Pola, koja još od Olimpijade u Pekingu promovira Hrvatsku kao cjelovitu destinaciju kroz umreženo predstavljanje gospodarstva, turizma, kulture i znanosti putem različitih evenata, inicirala je ove godine da se u Jiaxingu predstavi i Slavonsko-baranjska regija koja do sada nije imala mogućnosti predstaviti svoje potencijale.


– Koliko je važno znati prepoznati svoje potencijale govori i agilnost Maksi toursa da nakon što su ugledali kratki video uradak trojice mlađahnih kineskih turista snimljen lani na našoj obali, a vrtio se na svim medijskim kanalima, stupili su s njima u kontakt te inicirali njihov dolazak u Slavoniju i Baranju da bi se realizirao isti i s tim predivnim dijelom Hrvatske. Pridonijeli su i velikoj popularnosti Kanditove čokolade s rižom, jer kada su učesnici čuli da dolaze iz grada čokolade s rižom, a k tome na tomboli sretnoj dobitinici uz veliku pompu dodijeljen je i veliki paket čokolade s rižom, interes o čokoladi nakon stručne prezentacije o čokoladi koju je priredio marketing Kandita a predstavio Vladimir Poznić, bio je golem. Kao i puno puta do sada dokazalo se da ovakvim marketinškim pristupom, uz minimalna sredstva, postiže se dobar efekt, jer stručan marketing u Kini preskup je za naše budžete – govori Jasna Vukas.


Otvorena vrata 


Da ozbiljno misle na suradnju s kineskim turistima, hrvatski predstavnici dokazali i prezentacijom prvog kinesko-hrvatskog malog priručnika u kojemu, osim fonetskog izgovora kineskih fraza na hrvatskom jeziku postoji, uz svaki izraz i kineski znak. Autori su Međunarodne udruge Putevima Marca Pola i Novi Put svile te agencija za prevođenje Language-house iz Zagreba.


– Predstavljanjem u Jixingu, otvorili smo vrata mnogim kineskim turistima. Viđenje Hrvatske kroz oči kineskog turista sasvim je različito od onog načina kako im mi Hrvati prezentiramo. Zato i Jixing City Association of travel service želi realizirati snimanje dokumentarnog turističkog filma o Hrvatskoj s kineskim učesnicima i njihovom kompletnom tehnikom, a povezano s temom koja bi mogla kroz veliku gledanost privući čim veći broj kineskih turista kao što je sada slučaj s Južnom Korejom i njihovim reality showom snimljenim u Hrvatskoj – zaključuje Jasna Vukas, izražavajući nadu da će ministar turizma Gari Cappelli svojim autoritetom ukloniti i do sada prepoznate barijere te da će broj dolazaka, ali i duljina boravka kineskih turista u Hrvatskoj, kroz godine samo rasti.