Planule skupe brave

KAOS S ODVAJANJEM OTPADA Liburnija zatrpana smećem, nove kontejnere nemaju čime zaključavati

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Obratili su nam se mještani Ičića i Matulja i ukazali na pojavu divljih deponija. Nadležni u Komunalcu su u međuvremenu uklonili otpad sa spomenutih lokacija, ali bi sličnih prizora moglo biti više kada profunkcionira sustav odvojenog prikupljanja otpada na cijelom terenu...



IČIĆI/MATULJI Zovem iz Ičića, gdje je uveden sustav odvojenog prikupljanja i odvoza smeća, te su prijašnji kontejneri s javnih površina uklonjeni. Međutim, izgleda da se nije dovoljno razmišljalo o kućama u kojima nema stalnih stanara, o vikendašima koji nisu dobili posude za odvajanje otpada. Posljedica je smeće bačeno u vrećama u prirodu, na više lokacija. Osim što je prizor ružan i neturistički, iz vreća se širi smrad, a mačke naokolo raznose smeće – javila nam je čitateljica iz Ičića, te upozorila da vikendaši u Ulici 43.Istarske divizije, na potezu iza pizzerije Venecija u Ičićima, kako se čini, nemaju druge mogućnosti za zbrinjavanje otpada osim ovog najneprihvatljivijeg i u konačnici i kažnjivog – stvaranja divljih deponija u srcu turističkih mjesta.



Pretpostavlja da će sličnih problema biti diljem Opatijske rivijere, te apelira na nadležne da ovu goruću problematiku hitno riješe. Također, navela je da je još u studenome prošle godine preko mjesnoga odbora uputila zamolbu nadležnima da se u ovom dijelu Ičića postave koševi za smeće koji nedostaju, no do danas nije dobila niti odgovor, niti su osvanuli košići za otpatke.


Zatrpani smećem


Paralelno s pozivom iz Ičića, dobili smo i e-poštu iz Matulja, od osobe koja je zamolila za anonimnost, ali nam je proslijedila fotografije divljih deponija. Na području Općine Matulji zasad se još uvijek nalaze stari kontejneri, pa odvajanje smeća nije na snazi. No, čak i bez novog načina odvoza otpada koji uskoro stiže i na područje ove općine, čini se da su Matulji već sada sve više zatrpani smećem…





– Želio bih vam ukazati na problem u Ulici 43. Istarske divizije u Matuljima. U privitku vam šaljem slike iz ulice kojom redovito prolazim. Inače su tu bila tri kontejnera i kroz godine situacija se nije poboljšala, naprotiv postalo je sve gore. Trenutačno je na hrpu nabacano svakojakog otpada – madrac za spavanje, karton, kućni otpad… Da bi stvar bila gora taj otpad blokira pristup hidrantu te postoji opasnost da se ta cijela hrpa zapali – stoji u pismu matuljskoga čitatelja.


Dvije priče u dva dana, mnogi problemi u sezoni koja je s obzirom na visoke temperature već započela…


Prema riječima nadležnih u Komunalcu, za obje priče o smeću znaju, a jedna je, ona matuljska bila i povod za sastanak u Općini Matulji. Naime, kako saznajemo, u lipnju će se povući i sve dosadašnje kante za smeće s područja Općine Matulji, te će stanovnici dok se ne nabave nove posude, dobiti od Komunalca posebne vreće za razvrstavanje otpada. Nagomilani otpad s lokacije Gajanići u Matuljima je u međuvremenu otklonjen, no ovaj problem nije od jučer i velika je vjerojatnost da će se gomile smeća ubrzo opet pojaviti.


– Povećanu količinu otpada već duže vrijeme osim kod Gajanića nalazimo i na potezu od Bregi prema Matuljima i od centra Matulja prema Kastvu gdje ćemo morati bolje i češće organizirati odvoz. Nagomilano smeće kod Gajanića smo odvezli, no ista se situacija stalno ponavlja jer dok postoje javni kontejneri, mnogi se ne samo s područja Općine Matulji već i iz susjedstva rješavaju otpada mimo sustava – rekao je rukovoditelj Radne jedinice Usluge u Komunalcu Duško Kulaš.


Ne žele tuđe


Kada je riječ o smeću u Ičićima, naveo je da im je i taj slučaj poznat. Firmi koja se brine za ičićanske vile o kojima je riječ je imala mogućnost dobivanja zasebnih posuda za odvajanje otpada, Komunalac ih je ponudio, međutim na to nisu pristali dok im se ne osigura brava uz koju će njihove kante biti zaštićene od tuđeg smeća.



– To je sada problem, izvijestili smo o tome komunalnog redara. No, moram reći da za neke tipove kanti više nemamo raspoloživih bravi, jer nas je potražnja za njima iznenadila. Naručili smo novu pošiljku brava od njemačkog dobavljača i sada čekamo da nam stignu. Takve su brave prilično skupe, u nabavi od 300 do 500 kuna, što znači da je cijena brave za veliki kontejner za krajnjeg korisnika oko 600 kuna. Međutim, bez obzira na visoku cijenu, mnogi žele zaključavati kontejnere, što ćemo im i omogućiti – pojasnio je Kulaš.


Nepropisno odbačeno smeće iz Ičića je u međuvremenu pokupljeno i odvezeno na odlagalište, no mještani se boje da bi sličnih priča moglo biti još, pogotovo kada sustav profunkcionira na cijelom terenu Liburnije.