Festival popularne znanosti

Jubilarni Liburnicon privukao u Opatiju tisuću zaljubljenika u science fiction

Srđan Brajčić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Pokušavamo na popularan način privući mlade znanosti. Dakle, glavna karakteristika Liburnicona je kombinacija znanosti i zabave u vidu kvizova, radionica i koncerata, kaže  Ivan Cerovac 



OPATIJA Sinoć otvoreni Liburnicon, opatijski festival popularne znanosti koji se ovog vikenda održava u Osnovnoj školi »Rikard Katalinić Jeretov«, privukao je, po akreditacijama, više od tisuću uglavnom mladih zaljubljenika u science fiction i fantasy. Dakle, književne i filmske žanrove koji se, između ostalog, baziraju na dostignućima suvremene tehnologije i autorske fikcije. No, Liburnicon, koji se održava jubilarni 10. put, puno je više od znanstvene konvencije, s obzirom na to da on nudi šaroliki glazbeni i zabavni program.


Ove godine Liburnicon je tako privukao nagrađivanu hrvatsku spisateljicu i prevoditeljicu Milenu Benini. Benini se uglavnom bavi spekulativnom fikcijom, to jest žanrom koji obuhvaća znanstvenu fantastiku, fantastiku i nadnaravni horor. 


– Drago mi je što sam došla, jer je Liburnicon jedna od mlađih hrvatskih konvencija i zanimljivo mi je vidjeti kako to rade mlade generacije. Moj prvi dojmovi su doista krasni, ponajprije u organizacijskom pogledu, kaže Milena Benini koja u ovakvim festivalima vidi najbolje glasnike znanosti.




U prvom redu to su fizika ili matematika, premda se ovakve konvencije bave širokom lepezom suvremene znanosti.


– Govoreći u tom smislu, konvencije su dobra prilika da se mladima, ali i široj javnosti još više približei znanost koja može biti vrlo atraktivna, smatra Benini koja pri tome podsjeća na to da su brojni vidovi znanost već dugo prisutni u popularnoj kulturi.


Benini tumači da već sam taj naziv, pop kultura, govori o tome da je takva oblik kulture dostupna širokom krugu ljudi. Putem pop kulture, dodaje ova spisateljica i prevoditeljica, široj javnosti se servira i znanost koja nije uvijek svima pristupačna, ni lako razumljiva. Znanost je važna, jer ona utječe i mijenja naše živote. Liburnicon na popularan način približuje znanosti, a to je dobro.


Milena Benini, međutim, priznaje da je popularna kultura danas preplavljena fantasy žanrom kojim se i ona bavi. U Hrvatskoj je posebno dobro prihvaćen serijal Igre prijestolja. Međutim, to ima i svoje dobre strane ne samo zbog toga što se radi o vrhunskoj seriji, kaže Benini, već i zbog činjenice da su i tzv. debele knjige postale privlačne, posebno u današnje vrijeme kad je svakodnevnica zatrpana elektroničkim pomagalima i medijima.


Sinoć je predavanje održao i Marko Fančović, novinar, publicista, prevoditelj i književnik koji je govorio na temu budućnost prošlosti i prošlost budućnosti – koje su sve načine putovanja kroz vrijeme prikazivali autori znanstvene fantastike. Fančović ističe da je u povijesti bilo puno dobrih autora koji su se bavili putovanjem kroz vrijeme.


– Idejom putovanja kroz vrijeme ljudi se bave već desetljećima. Postoje japanske priče o putovanju kroz vrijeme iz sedmog i osmog stoljeća. Prvi zapadnjački uradak nastao je još 1533. godine kad se pokušalo opisati 20. stoljeće iz ondašnje perspektive. No, tematiziranje putovanja kroz vrijeme posebno je dobilo zamaha zadnjih godina, kad je nastao iznimno veliki broj odličnih djela, poput knjiga Charlesa Strossa, dobitnika nagrade Hugo za »Palimpsest«. Naravno, vremenski strojevi i putovanje kroz vrijeme mogu nekome biti dobar povod da se posveti znanosti i da više čita o fizici ne bi li bolje pronikao u srž nekog romana, kaže Fančović i podsjeća na brojne filmove koji se bave putovanjem kroz vrijeme od kojih su prva dva dijela Terminatora posebno bila uspješna.

Ivan Cerovac, jedan od organizatora Liburnicona, dočarava da se Liburnicon bavi brojnim znanstvenim disciplinama: od astrologije do mitologije.


– Naravno, prednjače fizika i prirodne znanosti. Festival je tijekom deset godina svog održavanja okupio oko osam tisuća posjetitelja. U tom smislu treba napomenuti da konvencija iz godine u godinu raste. Najveći rast je doživjela 2010. godine kad je konvencija postala festival to jest kad je znanstveni program proširen s glazbenim i zabavnim. Naime, pokušavamo što više na popularan način privući mlade znanosti. Dakle, glavna karakteristika Liburnicona je kombinacija znanosti i zabave u vidu kvizova, radionica i koncerata, poručuje Ivan Cerovac i dodaje da ima i svoju važnu turističku notu.