Državni dužnosnici i predstavnici niza stranih tvrtki u Opatiji

Josipović otvorio Invest forum: Želimo da Hrvatska bude meta za investitore

Tihana Tomičić

Na ovogodišnjem Invest forumu među ostalim su i ministri Anka Mrak Taritaš i Siniša Varga, zamjenici ministara financija, obrta i vanjskih poslova, predstavnici državnih agencija, te gosti iz niza država i veleposlanstava poput Katara, kao i predstavnici niza stranih tvrtki i banaka



OPATIJA Želimo da Hrvatska bude meta za sve investitore, da se ovdje u Opatiji sklope poznanstva i zakapariraju investicije, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović  otvarajući treći međunarodni Invest forum, skup u organizaciji Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke te uz podršku Italije kao zemlje partnera.


Na ovogodišnjem Invest forumu među ostalima su Opatiju posjetili i ministri Anka Mrak Taritaš i Siniša Varga, potom zamjenici ministara financija, obrta i vanjskih poslova, predstavnici državnih agencija, te gosti iz niza država i veleposlanstava poput Katara, kao i predstavnici niza stranih tvrtki i banaka. Potencijalnim ulagačima izravno i putem kataloga investicija predstavljeno je ukupno oko 80 projekta, a skup je okupio oko 300 sudionika.


Veleposlanica Italije Emanuele D’Alessandro poručuje da i Italija kao zemlja predsjedatelj EU radi na rušenju administrativnih barijera u EU jer je protočnije zajedničko tržište glavni ekonomski cilj, a ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš izvijestila je sve investitore da je broj dana za realizaciju projekta u Hrvatskoj, od katastra do građevinske dozvole, po Doing businessu, pao sa 371 na 188 dana.


Pritom se građevinska dozvola čeka maksimalno 30 dana, a novi zakon o gradnji to bi trebao još i ubrzati. U Gradu Rijeci, rekao je dogradonačelnik Marko Filipović, dozvola se čeka maksimalno 10 dana. – Imamo novi informacijski sustav koji svakome omogućuje putem weba uvid u sve planove i status planova i čestica, a uveden je i sustav e-dozvola. Sve to Svjetska banka je proglasila top-reformom u globalnim razmjerima – kazala je ministrica. Najavila je za ljeto iduće godine donošenje nove Strategije razvoja RH, koja je bitna po tome što će se napokon utvrditi perspektive razvoja Hrvatske do 2030. godine.




Zamjenik ministra financija Igor Rađenović, te zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović došli su s porukom da će izmjene Zakona o porezu na dohodak pokrenuti potrošnju građana, a samim time i proizvodnju te posljedično izvoz.– Nažalost, u rebalasu smo naišli na veći deficit nego smo očekivali , i teško mi se na ovakvom skupu prebaciti u optimistični ‘film’, no uvjereni smo da će potrošnja biti glavni generator rasta – rekao je Rađenović.Na izravno pitanje moderatora hoće li se poštivati zakonski rok za donošenje proračuna za iduću godinu, a to je 15. studenoga, Rađenović je rekao da se nada da će do iduće subote u ponoć u tome uspjeti. ‘Jučer nam je laknulo kad smo vidjeli da se i 2008. kasnilo s proračunom, a ipak je sve bilo u redu’, rekao je. Objasnio je da je procedura prekomjernog deficita od strane EU za hrvatsku Vladu zakon, te će se maksimalno poštivati upute, a pogotovo obaveze o programu reformi i programu konvergencije.– Odreći ćemo se svakog mogućeg troška – najavio je Rađenović.U publici je među ostalima sjedio i bivši ministar financija Slavko Linić, a na pitanje da komentira najave proračuna za 2015. godinu, rekao je:– Ne znam kako bih to mogao komentirati, kad proračun još nije ni napisan?  Nema gospodarskog rasta jer nije bilo ni ulaganja, ni u HEP, ni u Inu, ni u HŽ, gdje su investicije umjesto 3 milijarde kuna iznosile svega 900.000 kuna, a time je među ostalim ugrožen i riječki prometni pravac – rekao je Linić. On je uvjeren da bi proračun za 2015. godinu mogao ostati bez potpore EK, odnosno očekuje da će EK ukinuti mjere prekomjernog deficita, a uvesti svoje posebne ‘kaznene’ mjere za Hrvatsku.