Velika investicija

Izgradnja opatijskog Kulturno-turističkog centra: Moderna sala ispunjavat će uvjete i za najzahtjevnije predstave

Marina Kirigin

Kazališne predstave, koncerti i kino projekcije, ali i održavanje velikih kongresnih skupova - sve to, ali i mjesto za druge društvene sadržaje, primjerice za okupljanje mladih - Opatija će dobiti u Kulturno-turističkom centru krajem 2016. godine



Polovicom rujna u Opatiji, na lokaciji iza hotela Imperial gdje se dugi niz godina nalazilo kino, otvoreno je veliko gradilište. Ulaganjem u iznosu od 31,6 milijuna kuna bez PDV-a, Grad Opatija će do kraja 2016. godine dobiti Kulturno-turistički centar. Investiciju koju su mnogi očekivali s nestrpljenjem, prvim ukopom pikamera otvorio je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić. Prema njegovim riječima, izgradnja nove polivalentne zgrade trebala bi zadovoljiti potrebe u kulturi, društvene potrebe, ali i biti novi kongresni kapacitet Opatije koji će obogatiti turističku ponudu grada. Novi objekt, kojeg gradi GP Krk, u visinu će narasti 22 metra. Centar će raspolagati s 4. 713 »kvadrata« neto površine, na četiri etaže.


Kod projektiranja objekta, ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš sugerirala je da budući centar bude projektiran tako da ima tehničke uvjete koji će omogućiti izvedbu produkcijski najzahtjevnijih  kazališnih predstava. Ove sugestije ravnateljice bile su uvažene i zato je u objektu projektirana pozornica veličine 200 četvornih metara, dok prostor iznad pozornice doseže visinu trećeg kata objekta.


Najveći kongresni kapacitet


O vrsti događanja u sali budućeg Kulturno turističkog centra ovisi onda i broj sjedećih mjesta; primjerice, kada se budu izvodile takve, zahtjevne  kazališne predstave, kapacitet mjesta u dvorani bit će 500 mjesta. No, kada se dvorana bude koristila za održavanje kongresnih skupova, ovisno o željama organizatora, kapacitet dvorane premašivat će 800 mjesta. Kako pojašnjava gradonačelnik Dujmić, ovaj polivalentni centar primarno će biti namijenjen održavanju kulturnih događanja – kazališnih predstava, koncerata, kino projekcija…

Inače, staro kino koje je bilo derutno i godinama se nije koristilo, pred nekoliko godina je planski srušeno, a izgradnja novog objekta na istoj lokaciji bila je želja generacija ovdašnjih građana. Međutim, zbog drugih prioriteta, ova je investicija do rujna 2015. bila »na čekanju«, no sada je došlo vrijeme i da se izgradi i u kratkom roku dovrši multifunkcionalni objekt, koji će ojačati i privredu grada.




– Ovaj objekt bit će i najveći kongresni kapacitet Opatije, a zahvaljujući njemu u Opatiji će se moći održavati veći kongresi – rekao je Dujmić na otvorenju gradilišta pred stotinjak nazočnih i najavio kako će o imenu objekta odlučivati građani. Kada je o održavanju kongresnih skupova riječ, treba istaći da će se u novom objektu uz dvoranu moći koristiti i prostor prizemne etaže, koji je također polivalentno osmišljen. On se prema potrebi može pregraditi, kako bi se time dobilo više manjih dvorana, što često zna biti potreba organizatora kongresa, ili se pak može koristiti i kao cijeli prostor bez pregrada, kao primjerice  izložbeni prostor, što često organizatori kongresa traže.


Centar kulture


U etaži ispod prizemlja predviđa se prostor rezerviran za cjelodnevna događanja i sadržaje, koji će moći koristiti i mladi prema svojim potrebama; namjena mu predviđa odvijanje zabavnih sadržaja, a može poslužiti i za prigodne zabave nakon što završi službeni, radni dio kongresnog zbivanja, najavio je gradonačelnik Opatije. Napominje i da se veliki kongresi ugovaraju par godina unaprijed.


Sredstva za gradnju Grad Opatija osigurao je kreditom kod Erste&Steiermarkische bank. Početku gradnje KTC-a u Opatiji nazočili su i predstavnici Primorsko-goranske županije, stručne službe Grada Opatije i izvođači radova. Župan PGŽ-a Zlatko Komadina konstatirao je kako se u Opatiji obećanja ostvaruju.


– Drago mi je da mogu svjedočiti i čestitati. Imamo domaću investiciju i domaće izvođače radova, GP Krk. Opatija ovaj objekt treba, Opatija je naš glavni turistički centar, naše brand ime cijele destinacije Kvarnera. Opatija, osim drugih sadržaja u turizmu, mora nuditi i kulturni turizam. Isto tako, građani Opatije imaju pravo na dom kulture i kulturne potrebe u svome gradu. Dosad smo imali ljetnu, ali moramo imati i zimsku priču, i ovo je jedna vrsta »zimske kuće« našoj Ljetnoj pozornici i siguran sam da će ovdje biti puno sadržaja. Drago mi je da je ovaj projekt zaživio jer mi moramo nuditi programe našim gostima i sigurno će postati jedan od centara kulture Hrvatske jer ovakvo zdanje sigurno će plijeniti i programom i sadržajem – rekao je Komadina.