Hotel Kvarner

Ispraćaj ljeta: Bečki bal i spektakularni vatromet uz taktove valcera

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Svečani Bečki bal u hotelu Kvarner još je jedno događanje kojim su Opatija i Beč potvrdili neraskidive veze te priredili nezaboravne trenutke mnogobrojnim gostima koji su nazočili balu



OPATIJA Smjena godišnjih doba, prelazak iz ljeta u jesen, u Opatiji su tradicionalno protekli uz Bečki tjedan i brojne sadržaje koje ova manifestacija koja promovira prijateljstvo bečkih gostiju i opatijskih domaćina nudi. 


U znaku bečkih kolača, od sacherice do bečke kocke živjele su poznate kavane u Opatiji, u nekim su se restoranima nudili i slani specijaliteti na bečki način, a program je obuhvaćao i koncerte, radionice za djecu i odrasle, umjetničku izložbu, te humanitarnu modnu reviju.



Opatija je najmanji grad na svijetu u kojemu se organizira Bečki bal po svim pravilima koja ova manifestacija podrazumijeva – od samog izgleda dvorane za ples, kvalitete programa i usluge, do obavezne svečane odjeće za sve koji dolaze na zabavu pod kristalnim lusterima.




Bečki tjedan je završio jučer, u nedjelju, uz koncert kvarteta Veljak na terasi hotela Milenij. Tako je spušten zastor na još jedno izdanje ove manifestacije koja će se, kako je najavljeno, u Opatiji održati i iduće godine.



Neraskidive veze


Priredbu je ove godine podržalo i pretežno sunčano vrijeme, pa su gosti imali priliku doživjeti čari »stare dame« na ispraćaju ljeta u svojoj punoj ljepoti.


No, u nizu zanimljivih događaja tijekom protekloga tjedna, vrhunac je dostignut uz svečani Bečki bal, posebnu večer koja se kao i svake godine održala pod kristalnim lusterima Kristalne dvorane hotela Kvarner, najstarijeg opatijskog hotela. Bilo je to još jedno događanje kojim su Opatija i Beč potvrdili neraskidive veze te priredili nezaboravne trenutke mnogobrojnim gostima koji su nazočili balu.


U posebno uređenom interijeru ove impresivne dvorane, bal je tradicionalno započeo nastupom orkestra Original Wiener Strauss Capelle i Plesne škole Tanzkomitee iz Beča, te se nastavio pozdravnim riječima i razmjenom darova opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića te izaslanice Grada Beča Renate Brauner. Govornici su istaknuli čvrste prijateljske odnose dvaju gradova, a potom je uzvanike pozdravila i predsjednica Lions Cluba Opatija Andreja Rudančić. Naglasila je kako je sretna što je početna ideja koju je klub pokrenuo prije 14 godina zaživjela u svom pravom smislu kako je i zamišljena – kao humanitarno događanje.


Tradicionalnu quadrilla


Plesni dio Bečkog bala su otvorili opatijski gradonačelnik i predstavnica Grada Beča, a nakon samo nekoliko taktova u valceru su im se pridružili brojni uzvanici, među kojima su bili veleposlanici Austrije, Bugarske, Švicarske te generalni konzul Republike Italije, kao i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, te guverner Lions districta 126 Ivica Jakić.


Osim u glazbi i plesu, uzvanici su uživali i u tradicionalnoj bečkoj večeri koja je završila i posebnim desertom – sacher tortom, a jedan on najemotivnijih trenutaka zasigurno je bio spektakularni vatromet koji je ispucan s mora uz glazbenu podlogu – bečki valcer.


Nakon tog svečanog čina, voditeljski duo Duško Ćurlić i Alex Tessin pozvao je uzvanike u dvoranu gdje su svi zajedno zaplesali već tradicionalnu quadrillu, nakon koje je plesna zabava nastavljena uz orkestar te glazbeni sastav koji su se smjenjivali sve do kasnih sati, kada su se voditelji zahvalili svim posjetiteljima.